Katso: Tulipunainen hellemassa jysähtää pian jopa koko Suomeen – Ilmatieteen laitoksen video näyttää, millainen helle voi alkaa! - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Katso: Tulipunainen hellemassa jysähtää pian jopa koko Suomeen – Ilmatieteen laitoksen video näyttää, millainen helle voi alkaa!

Nyt tuli sääennuste, jota moni on odottanut.

21.7.2017 12:51

Ensi viikolla helle on vihdoin mahdollista jopa laajoilla alueilla Suomessa.

Suomeen virtaa lämmintä, kosteaa ja aurinkoista ilmaa, mikä mahdollistaa ensi maanantaista perjantaihin 20–25 asteen lukemat koko Suomeen aina Lappia myöten. Viikon keskivaiheilla voi olla vielä tätäkin lämpimämpää, yli 25 astetta.

– Keskiviikkona ja torstaina ainakin etelä- ja keskiosassa, ehkä myös Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa voi mennä 25 asteen ylikin, kertoo Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Antti Kokko.

Ohessa jutun pääkuvan paikalla olevassa animaativideossa näkyy, miten lämpö ennusteen mukaan saapuu Suomeen.

Animaation punaiset värisävyt kertovat, että lämpötila voi kohota hellelukemiin, mikäli aurinko pääsee kunnolla paistamaan.

Ennusteeseen kuitenkin liittyy vielä epävarmuustekijöitä. Oikein laajaa korkeapainetta ei Suomeen ole tulossa. Aina välillä etelästä nousee matalapaineita sateineen.

– Epävarmaa on vielä, miten pilvisyys ja sateet menevät. Siellä, missä sadealue on päiväsaikaan, on viileämpää.

Varsinainen lämpöpiikki keskiviikkona ja torstaina

Maanantaina ja tiistaina tulee maan etelä- ja keskiosassa suhteellisen yksittäisiä, heikkoja sateita. Pohjoisosassa on aika poutaista. Koko maassa lämpötilat näyttävät liikkuvan aika lailla 20 ja 25 asteen välillä. Jo maanantaina Venäjän puolelta on tulossa lämpöaalto Kainuun kohdalle.

Varsinainen lämpöpiikki osuu näillä näkymin Suomeen keskiviikkona ja torstaina. Tämän hetken ennusteen mukaan todennäköisimmin maan itäosassa on lämpimintä.

Perjantaina lämpöpiikistä palataan 20–25 asteeseen koko maassa.

Näyttää myös siltä, että lämmin sää jatkuu perjantain jälkeen.

Tiistai­

Keskiviikko­

Torstai­

Perjantai­

Lauantai­

Tämän viikon loppu maan etelä- ja keskiosassa mennään 20 asteen tuntumassa. Sade- ja ukkoskuurot ovat yleisimpiä tänään perjantaina. Lounaassa on poutaisinta.

Lapissa loppuviikko on poutaista ja lämpötilat 10–15 astetta. Sunnuntaina päästään 20 asteen tuntumaan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?