Venäläisryhmä puhkesi uskaliaaseen lauluun Niiralan raja-asemalla – videosta tuli nettihitti itänaapurissa

Suomen rajatarkastajien rento asenne ja venäläisten mieskuorolaisten taidokas laulu – siinä syyt, miksi video ihastuttaa nyt Venäjän netissä.

Konevitsa-kvartetin jäsenet lauloivat raja-asemalla. Yksi laulajista otti jopa muutaman tanssiaskeleen.

21.7.2017 10:36

10. heinäkuuta Niiralan raja-asemalla kuvattu video on noussut nopeasti nettihitiksi sekä Venäjän tiedotusvälineissä että sosiaalisessa mediassa.

Alkuperäistä videota on katsottu netissä jo reilusti yli 100 000 kertaa ja saman videon muitakin versioita tuhansia kertoja.

Videolla näkyy, kuinka ryhmä venäläisiä miehiä ryhtyy yhtäkkiä laulamaan tunnettua Katjusha-kappaletta suomalaisten rajatarkastajien edessä.

Kun suomalainen naispuolinen tullitarkastaja huomaa, että joku kuvaa hänen selkänsä takana, hän siirtyy ystävällisesti pois kuvaajan edestä. Tämän jälkeen videolla näkyy, kuinka useampikin suomalainen rajatarkastaja tarttuu omaan puhelimeensa ja ikuistaa esityksen itselleen.

– Suomalaiset rajatarkastajat eivät keskeyttäneet laulua, vaan kuuntelivat innoissaan ja kuvasivat sitä videolle. Yksi heistä nousi jopa seisomaan kopissaan, jotta näkisi esityksen paremmin, Ren-TV kertoi ihmettelevään sävyyn ja kuvaili videoesitystä ”koskettavaksi”.

Jos video ei näy, voit katsoa sen tästä linkistä.

Kyseessä ei ollut kuitenkaan mikä tahansa venäläisturistien ryhmä, vaan esiintyjät olivat kuuluisasta Konevitsa-kvartetista.

Kvartetin johtaja Igor Dmitriev kertoi puolestaan Fontanka-uutispalvelulle, että yksi suomalaisista rajamiehistä oli vastikään ollut heidän konsertissaan ja tunnistanut heidät sen vuoksi.

– Meitä pyydettiin laulamaan jotain suomalaisille tullimiehille. Rakastamme Venäjää ja rakastamme Suomea. Toivon, ettemme loukanneet ketään esityksellämme, Dmitriev sanoi.

Video on herättänyt Venäjällä ihmetystä erityisesti sen vuoksi, että Venäjän puoleisilla raja-asemilla kuvauskielto on ehdoton ja kaikenlaiseen spontaaniin elämänmenoon puututaan myös välittömästi.

Venäläisille videonkatsojille kuoron esittämä kappalevalinta Suomen rajalla saattaa kuulostaa myös hieman uskaliaalle, sillä Katjusha on yksi Suuren isänmaallisen sodan klassikkolauluista, jonka kaikki venäläiset yhdistävät nimenomaan sota-aikoihin.

Katjusha on sävelletty ja sanoitettu vuonna 1938 eli juuri sotien alla. Tarina kertoo nuoren naisen ikävästä ja rakkaudesta, kun hänen mielitiettynsä on kutsuttu armeijaan puolustamaan isänmaataan ”kaukaisille rajoille”.

Katjusha-sanalla on myös toinen merkitys venäläisten historiallisessa muistissa, sillä Katjushaksi kutsuttiin puna-armeijalle kehitettyä raketinheitintä. Laulusta on sittemmin tehty useita erilaisia versioita ja videoita, joissa Katjusha yhdistetään toisen maailmansodan aikaisiin kuviin ja ”Stalinin urkuihin”, joka on Katjusha-raketinheittimen toinen tunnettu lempinimi.

Pohjois-Karjalan rajavartioston apulaiskomentaja, everstiluutnantti Marko Turunen kertoi IS:lle, että kuoron esiintymistilanne oli täysin spontaani, luvallinen ja kaiken kaikkiaan positiivinen tapahtuma. Ehdotus kappalevalinnastakin oli tullut suomalaisten puolelta.

– Yhtye oli tiedustellut paikalla olleilta ehdotusta musiikkikappaleeksi. Paikalla olijat ehdottivat tätä tuttua kappaletta, ja yhtye sen sitten esitti.

– Yksi rajatarkastajistamme pitää yhtyeen musiikista ja oli aiemmin käynyt yhtyeen konserteissa. Kappale-ehdotus liittyi varmaankin näihin aiempiin esityskokemuksiin, Turunen kertoi.

Fontankalle Turunen laski leikkiä myös siitä, että jatkossa venäläisten on mahdollista päästä Suomeen myös ilman lauluesityksiä rajalla.

– Huumorimielessä voidaan todeta, ettei turisteilta edelleenkään vaadita laulu- tai soittamistaitoa rajatarkastustilanteissa. Siten huonommallakin lauluäänellä rajanylitys on mahdollista, kunhan muutoin asiat ovat varmasti kunnossa, Turunen vitsaili.

Tosiasiassa Suomenkaan rajalla ei saa kuvata ja esiintyä vapaasti, vaan tällä kertaa kyseessä oli Turusen mukaan harkittu poikkeus rajan normaaleihin rutiineihin ”musiikin ystävien kesken”.

Konevitsa-kvartetti tunnetaan eri puolilla maailmaa, ei pelkästään Venäjällä ja Suomessa. Ryhmän jäsenet ovat Pietarin valtiollisen konservatorion käyneitä ammattimuusikoita, jotka laulavat a cappella -tyyliin eli esiintyvät ilman säestystä. Ryhmän repertuaariin kuuluu kansanlauluja, kirkkolauluja ja yhtä lailla klassisia kuin modernejakin kappaleita.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?