Kannattaako suomalaisten nakuilusta huolestua? Naku-uinnin ME, Padasjoen Nakukymppi... ”Meillä on vapauduttu jollakin tavalla”

rac

Julkaistu:

Kesä
Paavo Nurmen patsas, nakukymppi, yli 1 900 alastoman poseeraus Helsingin kauppatorilla. Joensuun massa-alastonuinnissa ei ole mitään ihmeellistä.
Joensuun kaupunginvaltuutettu Marjatta Räty (ex-kd, nyk-ps) veti herneet nenään kaupungissa järjestetystä massanakuilusta.

Joensuu otti viikonloppuna nimiinsä naku-uinnin maailmanennätys, kun Ilosaarirockin yhteydessä pidettiin massa-alastonuinti.

Lähes 800 nakuilijan kirmaaminen veteen rikkoi entisen, australialaisten nimissä olleen ennätyksen. Artikkeliin liitetty ISTV:n video on kyseisestä ME-suorituksesta.

– Joensuun kaupungin päättäjien yhdessä hyväksymä perhepoliittinen ohjelma ei tue moista maailmanmestaruutta, Räty paheksui sanomalehti Karjalaisen mielipideosastolla.

IS:lle hän sanoi raja ylittyneen siinä, että keskellä kirkasta päivää ja tunnin verran ”kikkeloitiin”.

Suomen Naturistiliiton hallituksen puheenjohtaja Juha Jonsson sanoo IS:lle, että vetoaminen lapsiin on siveellisyysintoilijoiden ikivanha värssy. Ne, jotka eivät pidä muiden ihmisten alastomuudesta, yrittävät lasten varjolla kieltää alastomana esiintymisen.

– Lapsi ei näe alastomuutta mitenkään outona.

Jonsson muistuttaa, että maailmalla ei voi välttyä näkemästä alastonta pintaa.

Suomen järvien rannat ovat kesäisin täynnä iloisesti kirmaavia nakuilijoita. Ilman rihman kiertämää esiintyminen ei liity pelkästään saunomiseen. Alastomuudesta on tullut elämäntapa.

– Moni haluaa olla kesäpaikalla ilman vaatteita. Puhutaan mökkinaturismista.

Julkisilla paikoilla suomalainen törmää alastomiin hahmoihin. Havis Amanda, Kolme Seppää, Paavo Nurmi ja monet muut patsaat ovat alastomia.

– Tämä on hauska juttu. Patsaat ovat jostain syystä aina alasti. Mutta jos ihminen ottaa vaatteet pois ja menee siihen viereen, sitä ihmetellään.


Alastomuudesta on tullut tv-viihdettä ja suoranaista taidetta.

Televisiossa pyörii Aatami etsii Eevaa -sarja, jossa alastomat ihmiset etsivät paria.

Yhdysvaltalainen valokuvataiteilija Spencer Tunick on tullut maailmankuuluksi siitä, että hän kuvaa alastomia ihmisiä erikoisissa ympäristöissä.

Vuonna 2002 hän saapui Helsinkiin tekemään alastonmaisemaa. Yli 1 900 vapaaehtoista suomalaista riisui vaatteensa Helsingin Kauppatorilla ja poseerasi taiteilijalle.


Suomen Naturistiliiton Jonsson uskoo, että Suomessa alastomuus-tabu on rikkoutumassa. Nakuilu kasvattaa suosiotaan.

– Meillä on vapauduttu jollakin tavalla. Tämän näkee siitä, miten alan tilaisuudet laajenevat ja rikotaan kävijäennätyksiä.

Elokuussa pidetään vuosittaiset naturistipäivät Säkylässä. Niitä vietetään nyt 16. kerta. Tapahtuma on aikoinaan lähtenyt neljästä henkilöstä. Viime vuonna paikalla oli 150 nakuilijaa.

Suosiotaan on kasvattanut myös Nakukymppi. Alastonjuoksu järjestettiin kesäkuussa Padasjoella.

Tänä vuonna paikalla oli ennätykselliset 115 osallistujaa. Paljaita pyllyjä saapui Venäjältä ja Ranskasta asti.


Video: Näissä tunnelmissa juostiin viime vuonna Padasjoella.


Elokuun alussa Helsingissä aletaan taas järjestää naku-uinteja. Paikkana on Helsingin kauppatorin vieressä oleva uusi Allas Sea Pool.

Suomen julkinakuilun pioneereihin kuuluu humoristisesti musiikista ja sketsiohjelmista tunnettu Lapinlahden Linnut.

1980-luvulla yhtye teki tv-ohjelmaa, joka tuli tunnetuksi siitä, että yhtyeen jäsenet putkahtavat alastomina yllättävissä paikoissa.

Ohjelma tuli lauantaisin.

– Meitä huvitti se ajatus, että kun ihmiset tulevat saunasta ja avaavat television, siellä onkin joukko rumia roikaleita munasillaan, näyttelijä Mikko Kivinen muistelee.

 

Meitä huvitti se ajatus, että kun ihmiset tulevat saunasta ja avaavat television, siellä onkin joukko rumia roikaleita munasillaan.

Lapinlahden Linnut halusi tempauksellaan rikkoa viihteen rajoja. Tv-viihde oli Kivisen mukaan tuohon aikaan sovinnaista.

– Spede hallitsi viihdemarkkinoita. Hänellä oli selkeää, ettei kiroilla saanut edes puolella sanallakaan. Himskatti taisi olla voimakkainta. Me halusimme tehdä erilaisia juttuja.


Kivinen muistelee, ettei ohjelman alastomuudesta ei tullut koskaan valituksia.

– Nehän olivat aina perusteltuja. Muun muassa sketsi, jossa me kaikki tultiin saunasta ja todettiin, että miesvartalo vain on niin tavattoman kaunis. Kehuimme siinä toisiamme kilvan.

Ohjelmaan kuului sketsejä, jossa kukin jäsen liikkui alastomana odottamattomassa tilanteessa.

– Minä olin Foorumin liukuportaissa, yksi ohjasi liikennettä poliisin suikka päässä, yksi tarkasteli metrolippuja.

Lapinlahden Lintujen Markku Toikka esiintyi sketsissä, joka oli kuvattu Helsingin vanhassa jäähallissa. Toikka istui muun yleisön joukossa. Sitten hän nousi seisomaan ja paljastui, ettei miehellä ole vaatteita.

– Siinä sattui sellainen hauska anekdootti, että meillä oli tietysti kaikki luvat ja kamera oli hallin toisella puolella. Ne kuvattiin aina vähän piilokameramaisesti.

– Jäähallin tunnetusti v-mäisille järjestysmiehille ei ollut ilmoitettu tästä. Markku Toikkaa lähdettiin kuvauksen jälkeen erittäin rajusti viemään putkaan ja poliisi kutsuttiin paikalle.

Asia saatiin selvitettyä puhumalla. Markku Toikka ei saanut sakkoja.

Viime kesänä pohdittiin ovatko patsaiden penikset Helsingissäkin pieniä?

Ilta-Sanomat kertoi viime heinäkuussa, kuinka taidehistorioitsija Ellen Oredsson selvitti omilla verkkosivuillaan asiaa pohtineelle lukijalle, miksi patsailla on usein niin pienet penikset.

– Tänä päivänä isot penikset nähdään arvokkaina ja miehekkäinä, mutta todisteiden valossa ennen muinoin pieniä peniksiä pidettiin parempina kuin isoja, tutkija kirjoitti.

ISTV kävi jutun yhteydessä katsomassa miltä Helsingin patsaiden penikset näyttävät. Alla video.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt