Siilit ovat katoamassa Suomessa? Asiantuntija listaa syitä: kettujen katalat konstit, pihanurmikot...

Ilmaston ääriolosuhteet ovat verottaneet siilikantaa samalla kun niiden elinalueet ovat muuttuneet.

Kylmät talvet koettelevat pihoilla pesiviä siilejä.

20.7.2017 7:56

Siilien katoaminen pihapiiristä on puhuttanut viime aikoina ihmisiä ympäri Suomea. Varsin harvalukuisia piikkipalloja on monien mukaan ollut varsinkin tänä kesänä liikkeellä tavallista vähemmän. Maanantaina ilmestyneessä Satakunnan Kansassa lukija ihmetteli siilien katoamista pihapiiristä.

Siiliasiantuntija ja Siilikiikarissa.fi -sivuston ylläpitäjä Tiina Kinnunen epäilee, että kyseessä voi olla alueellinen vaihtelu. Kylmät kelit talvella ja keväällä ovat myös voineet vaikuttaa siilien horrostamiseen sekä poikasten selviytymiseen.

– Paljon riippuu paikkakunnastakin, että miten on ollut lunta viime talvena ja millaiset horrostamisolosuhteet siileillä on ollut. Jos aiemmin pihassa käyneitä siilejä ei ole nyt näkynyt, voi se tarkoittaa, että niillä on ollut huono pesä, johon ne ovat menehtyneet, Kinnunen arvelee.

Mistään kuluvan kesän villityksestä ei siilikadossa kuitenkaan ole kyse, vaan Kinnusen mukaan siilit ovat olleet katoamassa jo pidemmän aikaa.

Siilien määrän on raportoitu laskeneen jatkuvasti viime vuosina.

– Koko ajan on raportoitu sieltä ja täältä, että siilit ovat alueelta hävinneet. Kokonaisuudessaan lajimäärät ovat jatkuvasti vähenemässä Suomessa, hän toteaa.

Suurin ongelma siileille on pesien puute ja ruokapaikkojen häviäminen. Siilit syövät heinikossa ja nurmikolla eläviä hyönteisiä, mutta lyhyeksi leikatuilla pihanurmilla hyönteisiä ei ole.

– Ravinnon puute on ongelma, kun nurmikoita ajellaan ihan golfkentän pituuteen. Samalla myös viime vuosien sään ääriolosuhteet ovat verottaneet kantaa.

Kylmät talvet koettelevat pihoilla pesiviä siilejä.

Pedoilla ovelia konsteja

Metsässä siilejä syövät ketut ja supikoirat. Eri tietojen mukaan pedot ovat keksineet mitä ovelimpia keinoja piikkipallojen syömiseksi. Kettujen on esimerkiksi kerrottu virtsaavan kerällä olevien siilien päälle, jotka tämän jälkeen avaavat itsensä kerältä. Silloin ketulla on edessä helppo ateria.

– Olen myös kuullut, että ketut ovat työntäneet siilipalloja lätäköihin tai järviin, ja sieltä sitten syöneet. Nämä ovat kuitenkin enemmän tällaisia yksittäistapauksia, eikä mitään käyttäytymismalleja, Kinnunen huomauttaa.

Jos pihapiiristään nyt löytää harvinaisuudeksi muuttumassa olevan siilin, kannattaa siitä yrittää pitää huolta. Asiantuntijan mukaan paras keino auttaa siilejä on antaa nurmikon kasvaa hieman pidemmäksi ja jättää pesäksi soveltuva risukasa pihan perälle. Sopivien pesien puuttuminen on varsin iso ongelma siileille.

Asiantuntija kehottaa ihmisiä jättämään siilille vettä pihalle.

– Kesällä kannattaa myös muistaa, että vaikka ei siiliä ruokkisikaan, kannattaisi niille pitää vesikuppia saatavilla. Nestehukka on yksi tekijä, joka kesäisin verottaa siilikantoja.

Älä anna siilille maitoa

Ruokkiessa siileille ei tunnetusti saa maitotuotteita antaa, eikä asiantuntija myöskään suosittele lenkkimakkaran pilkkomista pienille piikkipalloille. Parasta ravintoa, mitä tarjota voi, olisi kissanruoka.

Siilejä kannattaa ruokkia kissanruualla.

– Siilille pitäisi antaa kissanruokaa purkista, tai liotettuja kissanraksuja. Niillä eväillä saa tehtyä pihan siileistä ystäviä, asiantuntija kertoo.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?