Kotimaa

Hajosiko Cannonball tämän miehen kuoleman vuoksi? Turkulaismiehen nauhalle sanelema viesti sisältää vahvan vihjeen perimmäisestä syystä

Julkaistu:

Jengillä on ollut ongelmia pitkäaikaisen johtajan kuoleman jälkeen.
Liivijengi Cannonballin johtajuusongelmat ja sisäiset erimielisyydet johtivat lopulta jengin hajoamiseen tai ainakin jakaantumiseen. STT:n tietojen mukaan yhtenä perimmäisenä syynä tilanteeseen on ollut perustaja Jari Uotilan kuolema vuonna 2012, minkä jälkeen jengin johto ei ole saanut rönsyilevää väkeään yhtenäiseksi.

Cannonball on poliisin mukaan järjestäytynyt rikollisryhmä. Sen jäsenten rikostuomioita on useaan otteeseen kovennettu muun muassa hovioikeudessa sillä perusteella, että ne on tehty osana järjestäytyneen rikollisryhmän toimintaa.

Poliisin näkemyksen mukaan jengiä on johtanut Turun osastoa aiemmin johtanut 52-vuotias mies, joka on itse kiistänyt toimivansa jengin johdossa.

 

Yks syy, mikä aiheuttaa kuppikuntia on ihmiste sairaalloine vallanhimo.

Turkulaismies oli valmistellut osastojen johtajille puhetta, jossa varoittaa kuppikunnista ja pitää sisäistä uhkaa ryhmän olemassaololle ulkoista suurempana. Mies oli sanellut puhetta kännykkäänsä, joka takavarikoitiin keväällä jengin jäseneen kohdistuneen vapaudenriisto- ja pahoinpitelyjutun yhteydessä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

– Yks syy, mikä aiheuttaa kuppikuntia on ihmiste sairaalloine vallanhimo. Ne haluaa sellaselle paikalle, mihi mitä ne on haaveillu ja sit ku niil alkaa olla näkymät siihen et ne ei siihen pääse, ni ne alkaa tekemää sitä työtä toisel taval, et ne pääsee siihe tavoitteesee, mies sanoo nauhalla.

Jengin kuolleen perustajan varsinainen seuraaja istuu tällä hetkellä pitkää huumetuomiota vankilassa.

Uusi jengi, jengejä vai muihin ryhmiin?

Julkisuuteen ei ole toistaiseksi tullut tarkkaa syytä sille, mikä sai useat eri osastot irtaantumaan jengistä käytännössä yhtä aikaa. Cannonballin Heinolan-osaston entinen vetäjä kertoi Itä-Häme-lehdelle, että yli puolet osastoista on lopettanut toimintansa. Hänen mukaansa osastot tekivät päätöksen yhdessä viime viikolla. Perusteeksi hän mainitsi luottamuspulan kommentoimatta asiaa enempää.

Kotimaisella jengillä on ollut sen nettisivujen mukaan toimintaa noin kymmenellä paikkakunnalla, myös Tallinnassa. Cannonballin jäseniä on tuomittu vuosien varrella muun muassa lukuisista väkivalta-, huume- ja talousrikoksista.

 

Tuskinpa jäsenet tulevat jäämään kokonaan jengimaailman ulkopuolelle.

Cannonball MC:n ex-jäsenet perustavat luultavasti uuden jengin tai liittyvät olemassa oleviin jengeihin, arvioi KRP:n tutkintaosaston päällikkö Sanna Palo.

– Jää sitten nähtäväksi, tapahtuuko tämä liittymällä olemassa oleviin jengeihin vai perustamalla jotain uutta. Tuskinpa jäsenet tulevat jäämään kokonaan jengimaailman ulkopuolelle.

Liivijengin kasvot julkisuudessa on viime vuosina ollut Cannonballin johtoon kuuluva Janne Tranberg, jolla on mittava rikoshistoria. Hän ei halunnut kommentoida asiaa, vaan viestitti STT:lle välikäden kautta, ettei anna haastattelua.

Cannonballin hajoamisesta kertoi ensin Iltalehti.