Suomalaisalus jo kuukauden jumissa Viipurissa – Venäjän tulli vaatii matkailuyrittäjältä 100000 euron korvauksia - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Suomalaisalus jo kuukauden jumissa Viipurissa – Venäjän tulli vaatii matkailuyrittäjältä 100000 euron korvauksia

Venäjän viranomaiset syyttävät suomalaista matkailuyrittäjää luvattomasta risteilytoiminnasta ja vaativat yrittäjältä 100 000 euroa.

Matkailuyrittäjän alus jäi jumiin sen jälkeen, kun se oli kuljettanut matkailijoita Rakuunakilta-yhdistyksen järjestämällä kesäretkellä Viipurin seudulla.­

19.7.2017 7:00

Suomalaisen matkailuyrittäjän omistama risteilyalus on jo yli kuukauden ollut jumissa Viipurissa Tervasaaren satamassa.

Venäjän tulli syyttää kymenlaaksolaista yrittäjää luvattomasta risteilytoiminnasta ja vaatii tältä 100 000 euron korvauksia.

Sotkun taustalla on rakuuna- ja ratsuväkiperinteitä vaalivan Rakuunakilta-yhdistyksen 14.–16. kesäkuuta järjestämä retki Viipurin seudulle.

Matkalle osallistui 45 ihmistä, jotka matkustivat Venäjälle ja takaisin suomalaisen liikennöitsijän linja-autolla.

Matkan ohjelmaan kuului myös kymenlaaksolaisyrittäjän järjestämä sotahistoriallinen risteily Viipurin lähivesillä.

Linja-auto vei matkalaiset Viipurista Sovjetskin eli entisen Johanneksen satamaan Viipurin eteläpuolelle, mistä risteilyalus vei heidät kierrokselle Suomenlahden saariin.

– Emme edes käyneet maissa, vaan liikuimme vesillä, kertoo Rakuunakillan matkanjohtajana ollut lappeenrantalainen Heikki Haimi.

Matkailijat kävivät katsomassa toisen maailmansodan taistelupaikkoja muun muassa Harjuniemessä, Teikarissa ja Suonionsaaresssa. Risteilyn jälkeen he palasivat linja-autolleen Johannekseen, ja risteilyalus puolestaan palasi Viipuriin.

– Matkan jälkeen laiva pidätettiin Viipurissa Tervasaaren satamaan, ja se seisoo siellä tälläkin hetkellä. Yrittäjälle on määrätty sanktio siitä, että hänellä muka eivät olisi olleet luvat kunnossa. Se ei pidä paikkaansa, vaan viranomaiset ovat tehneet tikusta asiaa, sanoo Haimi.

Hän kertoo, että rajavyöhyke- ja muut luvat oli hankittu jo kaksi kuukautta ennen matkaa. Haimi sanoo matkailuyrittäjän tuntevan Venäjän säännöt ja määräykset, sillä yrittäjä on tehnyt vuosikausia risteilymatkoja myös Venäjällä.

Haimin mukaan Viipurissa on kaksi paikallisen tullin kanssa yhteistyötä tekevää paikallista risteily-yrittäjää, jotka eivät halua kilpailijoita omille vesilleen.

– Yrittäjän kesäristeilyt ovat tämän vuoksi menneet pieleen, ja tämä on yrittäjälle iso taloudellinen menetys. Tilanne on aivan käsittämätön. Siellä maassa voi tapahtua mitä tahansa, harmittelee Haimi.

Hänen mukaansa jotkut matkalla olleet rakuunakiltalaiset ovat käyneet uudella matkalla Venäjällä kesäkuun matkan jälkeen ja joutuneet Venäjän rajalla tiukkaan kuulusteluun.

He ovat kuitenkin saaneet jatkaa matkaa sen jälkeen, kun Venäjän rajaviranomaiset ovat tavallista tarkemmin tarkastaneet heidän paperinsa.

Suomen ulkoministeriö on ministeriön sisältö- ja viestintäasiantuntijan Mari Lankisen mukaan tietoinen tapauksesta, ja Pietarin-pääkonsulaatti on antanut yrittäjälle neuvoja ja ollut yhteydessä viranomaisiin.

Lankisen mukaan on tärkeää, että yrittäjällä on hyvä oikeusavustaja asiaa hoitamassa. Mahdollinen oikeudenkäynti käydään Venäjällä.

”Se on heidän käsityksenä”

Ristely-yrittäjällä oli asianajajiensa kanssa tiistaina aamupäivällä neuvottelu kahden Venäjän tullin edustajan kanssa, jotka olivat Suomessa.

–Venäläiset toivovat, että pidetään matalaa profiilia. Emme anna lausuntoja, ennen kuin oikeus on käsitellyt asian. Siihen voi mennä viikko, kuukausi tai kaksi kuukautta, sanoi yrittäjä Ilta-Sanomille.

Yrittäjä kuitenkin vahvisti, että venäläisten vaatima sakko on 100 000 euroa.

–Se on heidän käsityksensä asiasta, mutta en ota siihen kantaa, hän totesi.

Viipurin tullista ei tiistaina haluttu kommentoida suomalaisaluksen tapausta.

Lehti: Tullipäälliköksi pääsee 200 000 eurolla

  • Venäjällä on viime aikoina kirjoitettu Viipurin tullin mahdollisesta korruptiosta. Keväällä tullin nimettömänä pysyttelevien työntekijöiden nimissä lähetettiin hätähuutokirje Venäjän tullin johdolle ja turvallisuuspalvelu FSB:lle.

  • Asiasta kirjoitti huhtikuussa muun muassa pietarilainen Delovoi Peterburg -lehti, jolle Venäjän tullijohto vahvisti tekevänsä tarkastusta Luoteis-Venäjän tullin toiminnasta.

  • Kirjeen mukaan Viipurin tulli irtisanoo rehellisiä työntekijöitä ja palkkaa näiden tilalle tuttaviaan rahaa vastaan. Kirjeen mukaan Viipurin tullissa päällikön paikan voi ostaa 300 000 eurolla ja varapäällikön paikan 200 000-250 000 eurolla.

  • Lisäksi kirjeessä kerrottiin, että tullin henkilökunta vaatii tullin asiakkailta ylimääräisiä laittomia rahasuorituksia, joista kertyy merkittäviä pimeitä sivutuloja.

  • Toisaalta Delovoi Peterburgin haastattelemat ulkomaankaupan toimijat arvioivat, että kyse voi olla myös suivaantuneiden salakuljettajien hyökkäyksestä Viipurin tullia vastaan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?