Meriseikkailija lennätti dronen Helsingistä Tallinnaan kolmessa tunnissa

Valtameripurjehtija ja -seikkailija haluaa kiinnittää huomiota Itämeren suojeluun.

18.7.2017 11:52

Meriseikkailija Kari ”Ruffe” Nurmi on liikkunut vesillä lapsesta saakka. Meri on Nurmelle rakas elementti ja siksi huonokuntoinen Itämeri huolettaakin häntä. Koska Nurmi on saanut liikkua merillä ja luonnossa jo vuosikymmeniä, haluaa hän antaa sille jotain myös takaisin. Sen vuoksi on syntynyt joukko erilaisia tempauksia, joiden tarkoitus on kiinnittää huomiota luonnonsuojeluun. Aiemmin Nurmi purjehti pienellä muoviveneellä huippuvuorten ympäri ja Kon-Tiki-lautalla Tallinnasta Helsinkiin.

–  Luonnon merkitys on minulle valtava. Olen saanut niin paljon, että haluan maksaa velkaa takaisin. Pyrin tekemään niin konkretisoimalla epäkohtia, Nurmi kertoo.

Seikkailijapurjehtija Kari "Ruffe" Nurmi.

Nyt vuorossa oli kolmas projekti, jossa Helsingin ja Tallinnan väli kuvattiin dronella eli kuvauskopterilla. Nurmen mukana tempauksessa oli liikennelentäjä Esa Kekki, joka operoi kuvauskopteria.

Vaikeuksien kautta voittoon

Nurmi ja Kekki yrittivät Suomenlahden ylitystä ensimmäisen kerran torstaina 13. heinäkuuta. Silloin ylilento oli tarkoitus suorittaa Tallinnasta Helsinkiin. Yritys meni kuitenkin mönkään huonon sään ja yhteysongelmien takia. Pettymys oli suuri, mutta kaksikko ei ollut valmis luovuttamaan. Uusi yritys sovittiin lauantaille. Toisella kerralla onni oli matkassa ja kuvaus saatiin suoritettua kunnialla loppuun.

–  Aluksi säätila näytti täydelliseltä, mutta 10 minuuttia ennen lähtöä tuuli kääntyi yllättäen vastaiseksi ja hetken näytti jo, että vastatuuli vaikuttaisi liikaa kopterin nopeuteen ja akut eivät riittäisi, Nurmi kertoo

Onneksi vain 15 minuutin lennon jälkeen tuuli tyyntyi ja kopteri sai ennustetun matkanopeuden.

Viron rannikolla tuuli kääntyi myötäiseksi, joka siivitti loppumatkaa ja helpotti jännitystä akkujen kestosta.

Yhteensä lento kesti reilut kolme tuntia. Kuvauskopteria lennettiin moottoriveneestä käsin.

Kuvauksen ideana on näyttää kaikille kuinka pieni Suomenlahti todellisuudessa on. Pieni merialue on herkkä vaikutuksille ja siksi siitä on pidettävä hyvää huolta. Yksikin tankkeriturma voi Nurmen mukaan pilata Suomenlahden vuosikymmeniksi eteenpäin.

Kari ”Ruffe” Nurmi ja Esa Kekki lensivät Suomenlahden yli kuvauskopterilla.

Lupaviidakko

Vaikka kuvaus kuulostaa yksinkertaiselta, se ei sitä ole. Ennen kuvausmatkaa piti luvat selvittää kuntoon Trafin, Puolustusvoimien ja Merivartioston kanssa. Lisäksi kopterin veneestä ohjaamisessa on omat haasteensa.

–  Onneksi on tullut kokemusta veden päällä lentämisestä Ruffen eri hankkeiden yhteydessä, muuten tämä kyllä hirvittäisi, Kekki sanoo.

Itse ylilento näytetään myöhemmin syksyllä ISTV:ssä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?