Terttu, Teresa

Kotimaa

Meriseikkailija lennätti dronen Helsingistä Tallinnaan kolmessa tunnissa

Julkaistu:

ITÄMERI
Valtameripurjehtija ja -seikkailija haluaa kiinnittää huomiota Itämeren suojeluun.
Meriseikkailija Kari ”Ruffe” Nurmi on liikkunut vesillä lapsesta saakka. Meri on Nurmelle rakas elementti ja siksi huonokuntoinen Itämeri huolettaakin häntä. Koska Nurmi on saanut liikkua merillä ja luonnossa jo vuosikymmeniä, haluaa hän antaa sille jotain myös takaisin. Sen vuoksi on syntynyt joukko erilaisia tempauksia, joiden tarkoitus on kiinnittää huomiota luonnonsuojeluun. Aiemmin Nurmi purjehti pienellä muoviveneellä huippuvuorten ympäri ja Kon-Tiki-lautalla Tallinnasta Helsinkiin.

–  Luonnon merkitys on minulle valtava. Olen saanut niin paljon, että haluan maksaa velkaa takaisin. Pyrin tekemään niin konkretisoimalla epäkohtia, Nurmi kertoo.


Nyt vuorossa oli kolmas projekti, jossa Helsingin ja Tallinnan väli kuvattiin dronella eli kuvauskopterilla. Nurmen mukana tempauksessa oli liikennelentäjä Esa Kekki, joka operoi kuvauskopteria.

Vaikeuksien kautta voittoon

Nurmi ja Kekki yrittivät Suomenlahden ylitystä ensimmäisen kerran torstaina 13. heinäkuuta. Silloin ylilento oli tarkoitus suorittaa Tallinnasta Helsinkiin. Yritys meni kuitenkin mönkään huonon sään ja yhteysongelmien takia. Pettymys oli suuri, mutta kaksikko ei ollut valmis luovuttamaan. Uusi yritys sovittiin lauantaille. Toisella kerralla onni oli matkassa ja kuvaus saatiin suoritettua kunnialla loppuun.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

–  Aluksi säätila näytti täydelliseltä, mutta 10 minuuttia ennen lähtöä tuuli kääntyi yllättäen vastaiseksi ja hetken näytti jo, että vastatuuli vaikuttaisi liikaa kopterin nopeuteen ja akut eivät riittäisi, Nurmi kertoo

Onneksi vain 15 minuutin lennon jälkeen tuuli tyyntyi ja kopteri sai ennustetun matkanopeuden.

Viron rannikolla tuuli kääntyi myötäiseksi, joka siivitti loppumatkaa ja helpotti jännitystä akkujen kestosta.

Yhteensä lento kesti reilut kolme tuntia. Kuvauskopteria lennettiin moottoriveneestä käsin.

Kuvauksen ideana on näyttää kaikille kuinka pieni Suomenlahti todellisuudessa on. Pieni merialue on herkkä vaikutuksille ja siksi siitä on pidettävä hyvää huolta. Yksikin tankkeriturma voi Nurmen mukaan pilata Suomenlahden vuosikymmeniksi eteenpäin.


Lupaviidakko

Vaikka kuvaus kuulostaa yksinkertaiselta, se ei sitä ole. Ennen kuvausmatkaa piti luvat selvittää kuntoon Trafin, Puolustusvoimien ja Merivartioston kanssa. Lisäksi kopterin veneestä ohjaamisessa on omat haasteensa.

–  Onneksi on tullut kokemusta veden päällä lentämisestä Ruffen eri hankkeiden yhteydessä, muuten tämä kyllä hirvittäisi, Kekki sanoo.

Itse ylilento näytetään myöhemmin syksyllä ISTV:ssä.
Näitä luetaan!
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Äärimmäisen lihaksikas Anna, 29, haluaa raskaaksi – lapsen esteenä on vain yksi ongelma: ”Sehän ei ole mitenkään poikkeavaa”

 2. 2

  Tunnetko uudet katsastusmääräykset? – kohta mennään 4-2-2-2-1 -mallin mukaan

 3. 3

  Valtava risteilijä Mein Schiff 1 jätti Turun telakan taakseen – katso kuvat ja video laivalta

 4. 4

  ”Yövaanija” tunkeutui koteihin ikkunasta, raiskasi ja tappoi – Epäily: Sarjamurhaaja oli ex-poliisi ja eli tavallista elämää

 5. 5

  Yksi asia ratkaisee, millaisessa säässä vappua vietetään – meteorologi: ”Suursäätilassa on tapahtumassa mielenkiintoinen muutos”

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Sara Forsberg avautui painonsa noustua 22 kiloa – tuoreet kuvat saivat fanit haltioihinsa: ”Olet kauniimpi ja vahvempi kuin luulet”

 2. 2

  Suomalaisbloggaaja hankki au pairin – sai yllättäen viestin, jonka sisältö kylmäsi: lastenhoitaja elikin kieroutunutta kaksoiselämää

 3. 3

  Kaunarit-Brooke, 56, on timanttisessa bikinikunnossa – julkaisi kuvan maratonien koulimasta vartalostaan

 4. 4

  Kuka tahansa voi löytää jalokiviä Suomessa – näistä paikoista kannattaa etsiä

 5. 5

  Legendaarinen teinimopo palaa kesällä Suomeen – satapiikkisenä!

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Ruotsalainen huippu-DJ Avicii on kuollut 28-vuotiaana

 2. 2

  Tällainen on Aviciita piinannut vakava sairaus – voi iskeä jo rankasta kertajuomisesta

 3. 3

  Monen kammoksuma muotivillitys saapui myös uikkarityyliin – tätä ei ole totuttu rannalla näkemään

 4. 4

  Harkimo on perustamassa uutta yhdistystä: Liike Nyt ry:n tiedoista paljastuu kiinnostava nimi

 5. 5

  Stand up -koomikko vitsaili Sara Siepin työstä tv:ssä – Roope Salminen raivostui: ”Mitä v****a sä tiedät?”

 6. Näytä lisää