HS: Kuppa ja tippuri räjähtivät käsiin Suomessa

Seksitaudit ovat viime vuosina yleistyneet Suomessa, Helsingin Sanomat uutisoi.

Vain kondomi suojaa seksitaudeilta.

17.7.2017 5:20

Suomalaisilla todetaan seksitauteja aiempaa enemmän ja myös harvinaisemmat seksitaudit kuten kuppa ja tippuri ovat yleistyneet, Helsingin Sanomat kertoo. Lehden mukaan tippuritartuntoja on tullut ilmi parissa vuodessa kaksinkertainen määrä. Nykyisin niitä todetaan noin 400 tapausta vuodessa.

– Tippuri on bakteeritauti, jota hoidetaan antibiooteilla. Maailmalla on alkanut ilmentyä myös resistenssejä kantoja, joihin tavalliset antibiootit eivät toimi. Toivon, ettei niitä tulisi Suomeen, Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin sukupuolitautien poliklinikan erikoislääkäri Eija Hiltunen-Back sanoo Helsingin Sanomille.

Kuppatartuntoja todetaan yli kaksi kertaa enemmän kuin kymmenen vuotta sitten. Osa tartunnoista voi tosin olla vanhoja tartuntoja, sillä antibiooteilla hoidetusta kupasta jää jälki, joka näkyy testeissä lopun ikää.

Yleisin seksitauti Suomessa on kuitenkin klamydia.

Moni seksitauti voi olla oireeton, minkä takia ne voivat jäädä huomaamatta. Ilta-Sanomat listasi viime vuonna viisi tautia, jotka voivat jäädä helposti huomaamatta. Klamydian ja tippurin listalta löytyvät papilloomavirus ja sen aiheuttama kondylooma, herpes ja HIV.

Ainoa seksitaudeilta suojaava ehkäisyväline on kondomi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?