Alpo Rusi heitti kysymyksen ilmoille: Torpedoiko Venäjän tiedustelu suomalaisten Nato-keskustelun 2000-luvun alussa? - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Alpo Rusi heitti kysymyksen ilmoille: Torpedoiko Venäjän tiedustelu suomalaisten Nato-keskustelun 2000-luvun alussa?

Alpo Rusi väittää, että hänellä on asiasta uusia tietoja

17.7.2017 6:00

Osallistuiko Venäjän tiedustelu suomalaisten operatiivien avulla Nato-keskustelun torpedointiin 2000-luvun alussa? Tällaisen kysymyksen heitti ilmoille tohtori ja suurlähettiläs Alpo Rusi Twitterissä.

Osallistuiko Venäjän tiedustelu suomalaisten operatiivien avulla Nato-keskustelun torpedointiin 2000-luvun alussa? Uusia tietoja luvassa.— Alpo Rusi (@RusiAlpo) 16. heinäkuuta 2017

Ilta-Sanomat tavoitti Alpo Rusin puhelimitse. Hän vakuuttaa, että hänellä on uusia lähteitä ja tietoja asiasta, mutta hän kertoo ne vasta myöhemmin.

Rusi lupaa valottaa asiaa lokakuussa ilmestyvässä kirjassaan. Kirjan esittelyn mukaan sitä tehdessä on käytetty muun muassa CIA:n salaisia raportteja ja aikalaislausuntoja.

– Muuta en voi tässä vaiheessa kertoa, mutta uusia tietoja on luvassa. Kyseessä on vähän samanlainen tapaus kuin Georg C. Ehrnroothin kaataminen 1970-luvulla.

Alpo Rusi Ravintola Saslikin presidenttikabinetissa vuonna 2014.­

Ehrnrooth oli yksi Urho Kekkosen presidenttikauden tunnetuimmista oppositiopoliitikoista, joka arvosteli Kekkosen ulkopoliittista linjaa ja toimintatapoja, kommunismia ja Neuvostoliiton toimintaa.

Ruotsalaista kansanpuoluetta (RKP) ja vuodesta 1973 lähtien Perustuslaillista kansanpuoluetta edustanut Ehrnrooth oli 1970-luvun lopulla Suomen oikeistolaisimpia julkisuudessa esiintyneitä poliitikkoja.

– Vakoilussahan on kaksi pilaria. Toinen on informaation hankkiminen ja toinen on aktiiviset toimenpiteet, joihin kuuluu muun muassa disinformaatio, propaganda ja hybridivaikuttaminen. Tänä päivänä mukana on myös kyberhyökkäykset, mutta se ei muuta sitä miten perinteinen vakoilu toimii, Rusi sanoo.

No, torpedoiko Venäjän tiedustelu suomalaisten Nato-keskustelua 2000-luvun alussa?

– Parempi, että annan sen tulla ilmi kirjassa.

Minkälaisia uusia lähteitä sinulla on? Keitä tai mitä ne ovat?

– En halua mennä yhtään eteenpäin sen suhteen, mutta sanotaan vain, että on uusia lähteitä.

Rusi on esittänyt aiemminkin kovia väitteitä 1970-luvun tapahtumista. Esimerkiksi vuonna 2016 Rusi esitti, että Kekkonen saattoi syyllistyä maanpetokseen.

– Niiden selvitysten pohjalta joita tein, ja katsoin lakipykälät maanpetoksen määritelmistä. Ei meillä voi olla niin, että presidentti voi aloittaa sotilasyhteistyötä koskevat neuvottelut minkään maan kanssa ilman, että menee vähintään hallituksen ulkoasianvaliokunnan läpi, Rusi kommentoi maanpetos-termin käyttöä.

Kekkonen ja puolustusvoimien komentaja Lauri Sutela tyrmäsivät vuosina 1974 ja 1978 Neuvostoliiton ehdotukset Suomen ja Neuvostoliiton sotilasyhteistyöstä. Rusin mukaan Kekkonen olisi itse määrännyt aloittamaan salaiset keskustelut sotilasyhteistyöstä Neuvostoliiton kanssa jo vuonna 1972.

Rusi luottaa omaan lähteeseensä, mutta myöntää, että väite Kekkosesta voi olla myös disinformaatiota. Tietoa ei voi tarkastaa, koska Ruotsin suojelupoliisin arkistot ovat salattuja.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?