WSJ: Puolustusvoimat harjoitteli Helsingissä torjumaan samanlaista iskua, jonka Venäjä teki Krimillä - Kotimaa - Ilta-Sanomat

WSJ: Puolustusvoimat harjoitteli Helsingissä torjumaan samanlaista iskua, jonka Venäjä teki Krimillä

The Wall Street Journal uutisoi Helsingin alla kulkevasta yli 200 kilometrin tunnelijärjestelmästä.

Helsingissä on mittava tunneliverkosto. The Wall Street Journalin mukaan tunneliverkoston tarkoituksena on turvata hallinnon toiminta sota-aikana.­

15.7.2017 20:24

Venäjä aikoo toteuttaa syyskuussa valtavan sotilasharjoituksen. Vuoden 2017 Zapad -sotilasharjoitus on jopa Venäjän mittakaavassa poikkeuksellisen suuri. Se on tiettävästi Venäjän suurin sotaharjoitus kylmän sodan jälkeen.

The Wall Street Journal kertoo, että Venäjän valmistellessa sotaharjoituksiaan Suomi valmistautuu Venäjän hyökkäyksen mahdolliseen mutta epätodennäköiseen uhkakuvaan. Lehti kertoo Helsingin alla kulkevasta yli 200 kilometrin tunneliverkostosta.

Lehden mukaan maanalaisen tunneliverkoston tarkoituksena on turvata hallinnon toiminta sota-aikana ja tietenkin pitää kaupungin asukkaat turvassa. Lehden mukaan tunneleissa riittää tilaa kaikille Helsingin yli 600 000 asukkaalle. Tunneleissa on viestintäyhteydet, juoksevaa vettä sekä langaton internetyhteys ja ilmanvaihtojärjestelmä pystyy suodattamaan säteilyä.

The Wall Street Journal huomauttaa, että tunnelijärjestelmä on toki ollut olemassa jo vuosia, mutta nyt Suomi todella panostaa sen hyödyntämismahdollisuuksiin. Helsingin kaupunki esitteli tunneleita Kaupunkisuunnitteluviraston maanalaisen Helsingin suunnitteluesitteessään jo vuonna 2009.

Maaliskuussa toteutettiin sotaharjoitus, jossa erikoisjoukot olisivat vallanneet hallintorakennukset, kuten Ukrainan Krimin niemimaalla tehtiin keväällä 2014. Tuolloin ”pieninä vihreinä miehinä” tunnetut Venäjän erikoisjoukot valtasivat Krimin hallintorakennukset ja alue liitettiin kyseenalaistetulla kansanäänestyksellä Venäjän federaatioon.

– Sotilaat pitävät huolta siitä, että meillä on etulyöntiasema maan alla, jos he koskaan tulevat tänne haluten taistelua, entinen puolustusministeriön viranomainen sanoo The Wall Street Journalin haastattelussa.

Kiinteistöviraston Ilkka Vähäaho sanoo lehden haastattelussa, että nykyään kaikki uudet maan alle rakennettavat tilat täytyy suunnitella niin, että ne voidaan tarvittaessa muuttaa maanpuolustuskäyttöön.

Lehti muistuttaa, että sotilasliitto Nato on lisännyt läsnäoloaan Baltian maissa. Lehti myös huomauttaa, että Suomi kuuluu Euroopan unioniin, mutta ei Natoon. Lehti muistuttaa myös Suomen sodista Neuvostoliittoa vastaan ja kertoo, että vaikka Suomi menetti kymmenyksen pinta-alastaan, se säilytti itsenäisyytensä.

Daily Mail muistuttaa taas Venäjän presidentin Vladimir Putinin Suomen-vierailusta viime vuoden kesällä. Tuolloin Putin totesi tapaamisessaan tasavallan presidentin Sauli Niinistön kanssa, että Nato taistelisi mielellään Venäjää vastaan viimeiseen suomalaiseen sotilaaseen saakka.

– Tarvitsetteko te sitä? Me emme tarvitse. Emme halua sitä. Mutta se on teidän päätöksenne, Putin lausui kuuluisat sanansa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?