Kommentti: Kuumia tunteita rajan molemmin puolin – ulkoministeriö yllättyi Venäjän voimakkaasta reaktiosta

Suomen ja Venäjän välillä on käynnissä kaksoiskansalaisuuteen linkittyvä diplomaattinen kiista, jossa yksi keskeinen elementti on unohtunut, kirjoittaa erikoistoimittaja Arja Paananen.

15.7.2017 9:34

Venäjän ja lännen välien kiristyminen on johtanut Suomessa kiivaaseen keskusteluun kaksoiskansalaisuudesta ja sen meille mahdollisesti muodostamasta turvallisuusuhasta.

Tuoreinta vettä myllyyn saatiin Porin SuomiAreenassa, kun presidenttiehdokkaat Pekka Haavisto (vihr) ja Matti Vanhanen (kesk) paheksuivat kaksoiskansalaisten leimaamista ryhmänä jotenkin epäilyttäväksi.

Ja kaiken lisäksi Suomen ja Venäjän välillä on käynnissä parhaillaan korkean tason diplomaattinen kiista, joka liittyy niin ikään kaksoiskansalaisuuteen.

Venäjä lähetti kesäkuussa Suomelle peräti virallisen diplomaattisen nootin, kun se oli ärtynyt Suomen konsulin antamasta konsuliavusta asesalakuljetuksesta epäillylle Dmitri Bogatsheville tämän vangitsemisoikeudenkäynnissä.

Venäjän mediassa Suomen konsulin toiminnasta väännettiin sen jälkeen jopa versio, jonka mukaan konsulin ”sekaantuminen Bogatshevin oikeudenkäyntiin” todistaisi, että Suomen valtio ja suomalaiset diplomaatit suojelisivat asesalakuljettajaa ja olisivat olleet myös mukana hänen rikollisissa liiketoimissaan.

Ulkoministeriölle Venäjän voimakas reaktio tuli yllätyksenä, sillä Suomi itse katsoo antaneensa Suomen ja Venäjän kaksoiskansalaisuuden omaavalle Bogatsheville vain normaalia konsuliapua.

Eli jotain perin kuumia tunteita tuntuu siis liittyvän kaksoiskansalaisuuteen rajan molemmin puolin.

Yksi elementti unohtunut

Vaikuttaa kuitenkin siltä, että kaksoiskansalaisuutta pohdittaessa yksi keskeinen elementti on unohtunut.

Kyse on siitä, että kaksoiskansalaisuuden muodostama suurin uhka ei välttämättä kohdistukaan Suomeen valtiona, vaan kaksoiskansalainen itse asettaa itsensä siinä aikamoisen vaaran alle – ja se uhka saattaa konkretisoitua häntä kohtaan nimenomaan Venäjän taholta.

Tältä pohjalta voisi kaiken lisäksi väittää, että jonkinlaiset rajoitukset kaksoiskansalaisten virkanimityksiin Suomessa saattaisivat olla jopa parasta, mitä Suomen valtio voisi tehdä kaksoiskansalaisten oman ja heidän läheistensä turvallisuuden hyväksi.

Logiikka ajatuskulun taustalla kulkee seuraavasti:

Tiedämme ensiksikin sen, että Venäjä itse alkoi suhtautua epäluuloisesti kaikkiin ”ulkomaalaisiin agentteihin” ja kaksoiskansalaisiin jo ennen Krimin kaappausta. Tämä kertoo kääntäen siitä, että Venäjä pelkää muiden maiden toimivan samalla tavalla kuin se itse toimii – eli käyttävän kansalaisjärjestöjä ja kaksoiskansalaisia omien salaisten päämääriensä edistämiseen.

Ongelman ydin on siinä, että vaikka Venäjä sallii omille kansalaisilleen esimerkiksi Suomen kansalaisuuden, niin Venäjän maaperällä he ovat yhä Venäjän silmissä pelkkiä Venäjän kansalaisia.

Kuvitellaanpa siis, että Venäjän ja Suomen kaksoiskansalainen etenisi Suomen valtionhallinnossa keskeisiin tehtäviin, joissa hänellä olisi pääsy salaisiin tietoihin. Työtehtäviensä vuoksi hän matkustaisi säännöllisesti Venäjälle ja joutuisi hoitamaan siellä vaikeita poliittisia kysymyksiä. Työssään hän olisi silti aina täysin lojaali Suomelle.

Mutta sitten eräänä päivänä kävisi niin, että hän joutuisi vangituksi Venäjällä – epäiltynä joko oikeasta tai täysin tekaistusta rikoksesta. Venäläisen oikeuden edessä häntä kohdeltaisiin sen jälkeen niin kuin hän olisi yksinomaan Venäjän kansalainen.

Suomi saattaisi mahdollisesti pystyä antamaan hänelle jonkinlaista konsuliapua, mutta varmoja takeita ei olisi siitäkään. Vankeudessa häneltä saatettaisiin kiristää tietoja ja mikä pahinta: hänen oma elämänsä saattaisi tuhoutua vankileirillä.

Tai kuvitellaanpa Suomen armeijassa menestynyt nuori kaksoiskansalaisuuden omaava sotilas, joka olisi koulutettu meillä vaikkapa kybersodan tehtäviin. Hän olisi täysin lojaali Suomelle, mutta eräänä päivänä hän matkustaisi Venäjälle tavallisena turistina moikkaamaan mummoa Moskovaan.

Moskovassa hänelle ilmoitettaisiinkin yhtäkkiä, että Suomessa suoritettu asepalvelus ei vapauta häntä Venäjän kansalaiselta vaadittavasta asepalveluksesta. Seuraisi passitus Venäjän armeijaan. Uhattuna olisivat tämän jälkeen sekä sotilaan tietämät tiedot että ennen kaikkea hänen oma henkensä ja terveytensä.

Ei mitään russofobiaa

Suomessa ollaan aivan perustellusti huolissaan siitä, ettei kaksoiskansalaisia saa sortaa esimerkiksi virkavalinnoissa eikä heitä saa leimata kaikkineen jotenkin epäilyttäviksi.

Toisaalta Krimin kaappauksen ja Itä-Ukrainan sodan jälkeen moni on joutunut tunnustamaan, että Venäjä ei näytä kaihtavan kaikkien mahdollisten vaikutuskeinojen käyttöä, joten esimerkiksi potentiaalisten vakoojien ja vaikuttaja-agenttien ujuttaminen kaksoiskansalaisten joukkoon on pikemminkin realismia kuin utopiaa.

Muistissa on myös Suomessa ikänsä asuneen kaksoiskansalaisen Jyri Snällin kohtalo, kun hän jäi passinhakumatkallaan jumiin Moskovaan ja uhkasi joutua Venäjän armeijaan. Monet nuoret suomenvenäläiset miehet välttävätkin nyt varmuuden vuoksi Venäjälle menoa siihen asti, kunnes he ovat ohittaneet asevelvollisuusiän.

Näitäkin asioita Suomen turvallisuusviranomaiset joutuvat miettimään kaksoiskansalaisten puolesta. Eikä se ole mitään russofobiaa tai pahansuopaisuutta, vaan aitoa huolta siitä, etteivät yksittäiset ihmiset suotta vaarantaisi omaa elämäänsä mahdollisen maailmanpoliittisen kriisin kärjistyessä.Arja Paananenarja.paananen@iltasanomat.fi

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?