Hääjuhlaan ilmestyi lauma siivottomia kuokkavieraita Espoossa – sulhanen: ”Ajattelin, että joukossamme on murhamies” - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Hääjuhlaan ilmestyi lauma siivottomia kuokkavieraita Espoossa – sulhanen: ”Ajattelin, että joukossamme on murhamies”

Paikalla olleet jahtasivat lehmiä ainakin tunnin verran.

15.7.2017 8:01

Espoossa vietettyihin häihin saapui harvinaisia kuokkavieraita perjantaina, kun hääpaikan läheisyydessä laiduntava lehmälauma karkasi aitauksestaan. Kyseiset lehmät eli kyytöt ovat itäsuomenkarjaa. Kyytöt ovat melko harvinaisia.

Espoolainen Hilppa Lampi oli ulkoilemassa Laajalahdessa, kun hän huomasi läheisen aitauksen lehmien pitävän ääntä.

– Käyn katsomassa lehmiä joka kesä, koska ne ottavat lähes joka kesä hatkat. Olen arvaillut koko kesän, että miten ne sen tällä kertaa tekevät, Lampi sanoo.

Yllä olevalta videolta näet häävieraan kuvaamaan videon kyyttöjen paimentamisoperaatiosta.

Lampi ihmetteli hetken, että lehmiä oli aitauksessa vain neljä, kun tavallisesti niitä on enemmän. Yhtäkkiä viereisestä puskasta ilmestyi pienehkö lehmälauma, joka liikkui kohti Lampea.

Lampi otti jalat alle ja päätti ilmoittaa asiasta karjan omistajalle.

Läheisessä talossa oli meneillään häät, ja Lampi tiesi, että rakennuksessa on tilallisten yhteystiedot.

– Löysin yhteystiedot lopulta netistä. Mietin, että olisin käynyt hääpaikalla varoittamassa, että kyytöt ovat karkuteillä, mutten viitsinyt mennä sinne tällaisen asian kanssa. Ajattelin, etteivät kyytöt edes ehtisi juhlapaikalle saakka, Lampi sanoo.

Hääväki oli kuitenkin tietoinen kyytöistä – vähän liiankin.

Juhlaväki oli huomannut jonkun osoittelevan pihaan päin, ja pian paikalle tuli myös poliisi.

– Ajattelin, että onkohan joukossamme murhamies, yöllä tavoitettu sulhanen kertoo.

Kun poliisi kysyi lehmien perään, sai vastauksen katsomalla jalkoihin. Kyllä, lehmät olivat käyneet paikalla ja jättäneet selvät merkit käynnistään. Piha oli sulhasen mukaan aivan täynnä lehmänlantaa.

– Jossain vaiheessa iltaa terassin pintaan alkoi ilmestyä jotain myrkynvihreää. Siinä oli kengät käyneet lehmänlannassa, jota oli koko piha täysi, sulhanen kertoo.

Morsian sen sijaan kertoo olleensa täysin tietämätön kyyttöjen kuokkavierailusta. Hän ei ollut niitä nähnyt.

– Minua vain nauratti, onhan tämä huvittavaa. Haittaa tästä ei ollut, vaan pikemminkin riemastuttava kokemus, morsian naurahtaa.

Kyyttöjä lähdettiin paimentamaan takaisin, ja yksi häävieraistakin osallistui operaatioon. Myös Espoolainen Keijo Nikander osallistui kyyttöjahtiin.

Nikander tuntee karjan omistajan, ja omistaja kutsuu Nikanderin hätiin silloin, kun hän tarvitsee äkillistä apua kyyttöjen kanssa.

– Ensin kyselin ihmisiltä, että onko alueella nähty irrallaan olevaa karjaa. Yksi ihminen viittasi, että tuolla on, Nikander sanoo.

10 kyyttöä seisoi aitauksen ulkopuolella niityllä.

Aitaus on iso. Nikander keksi, että karkulaisia lähimpänä oleva portti on saatava auki. Hän purki lukitun portin saranat ja sai portin auki. Sitten hän pyysi lähistöllä olevaa henkilöä apuun.

– Toimimme sulkuhenkilöinä. Yritimme saada lauman johtajakyytön kulkemaan porttia kohti. Sepä ei tietenkään ollut samaa mieltä, eläin halusi vain löytää hyvää heinää ja meni minne sattui.

Eläimet kulkivat aitauksen toiseen päätyyn. Nikander kertoo, että eläimiä jahdattiin ainakin tunnin verran.

– Kun sain viimein toisen portin saranat auki, niin karjaisin, että nyt on portti auki ja tänne vain, ja niinhän ne tulivat suoraan metsästä. Pikkuisen ohjasimme niitä, ja ne hulahtivat yksi toisensa perään laitumelle.

Nikander on jahdannut samaisia eläimiä aiemminkin.

– Satuin viime vuonna näkemään, kun pari kantturaa meni aidan yli. Tein ilmoituksen omistajalle, ja omistaja sanoi, että yritäpäs laittaa ne takaisin. Siitä se minun cowboy-hommani alkoi.

Kaikesta huolimatta Nikander kehuu lehmiä.

– On erittäin tärkeää, että ne ovat laiduntamassa täällä. Kantturat hoitavat maisemaa. Ne entisöivät ruovikkoa rantaniityksi.

Länsi-Uudenmaan poliisi vahvistaa käyneensä paikalla.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?