Kotimaa

Kommentti: Presidenttikisa vihellettiin käyntiin Porissa – Feldt-Ranta haukkui jo Niinistön

Julkaistu:

Porin SuomiAreena vihellettiin käyntiin maanantaina. Samalla vihelletään käyntiin julkinen presidenttikisa – kaikki ovat paikalla, kirjoittaa politiikan erikoistoimittaja Timo Haapala.
Porin kaupungin ja MTV:n SuomiAreena alkoi kahdettatoista kertaa ja maamme seminaariammattilaiset saavat viikon aikana poliittista puhetta taatusti mahansa täyteen ähkyä myöten.

Kirjailija Veikko Huovinen naureskeli taannoin Kuhmon kamarimusiikkiviikolle, että Kuhmossa soitetaan kamarimusiikkia ”niin että kikkelit tärisee”.

Sama pätee porilaiseen puheripuliin tällä viikolla.

Feldt-Ranta ehti ensimmäisenä

Presidenttikisalle Pori onkin luonteva aloituspaikka – ja sen ovat kaikki huomanneet – maan isä, kuulemma ”ei-kampanjoiva”, istuva presidentti Sauli Niinistö myös.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Ensimmäisenä ehti kuitenkin Sdp:n presidenttiehdokkuutta tavoitteleva kansanedustaja Maarit Feldt-Ranta, vaikkei hän ole vielä edes puolueensa ehdokas. Hän järjesti kampanjainfonsa jo maanantaina, heti SuomiAreenan alkuun.

Feldt-Ranta on joka tapauksessa ennakkosuosikki Sdp:n esivaalissa, jossa hänen uskotaan rökittävän kilpakumppaninsa Tuula Haataisen (sd) ja Sirpa Paateron (sd) – kunhan tulos selviää syyskuussa.

Feldt-Ranta sai kampanjaryhmänsä puheenjohtajaksi kansanedustaja Timo Harakan (sd), joka vielä talvella itse pyrki puolueen johtoon. Kombinaatio on mielenkiintoinen, ja sen taustoja miettinee myös puheenjohtaja Antti Rinne (sd).

Vauhti on kova jo nyt: parivaljakkoa uhosi, että Feldt-Rannan ehdokkuudella voidaan yhdistää myös Sdp.


Siinä voikin olla enemmän haastetta kuin ehdokkaan saamisessa toiselle kierrokselle, siksi riitainen ja alavireinen puolue on. Takaraivossa on myös Paavo Lipposen (sd) nolo tulos viime vaaleissa, 6,7 % äänistä. Sen alle ei saisi mennä, eivätkä äänet saisi mennä vihreiden Pekka Haaviston laariin.

Feldt-Ranta ei tunnu Niinistön gallupsuosiota pelkäävän, vaan aikoo haastaa hänet feministisellä ulko- ja turvallisuuspolitiikalla. Feldt-Ranta haukkui Niinistön myös siitä, että Suomi on menettänyt ulkopoliittista asemaansa maailmalla tämän kaudella eikä käynyt edes Rion ympäristökokouksessa.

Lisäksi Feldt-Ranta arvioi olevansa eduskunnan ylivoimaisesti parhaiten verkottunut pohjoismainen politiikko, eli itsekehukin sujuu tarvittaessa. Ja hyvä niin, tuleepahan kisaan vauhtia ja vaarallisia tilanteita, vaikka itse pääpelin lopputuloksesta tuskin on epäselvyyttä.


Haastajat ensin – Niinistö kuittaa

Feldt-Rannan tiedotustilaisuus osoitti hyvää poliittista pelisilmää, sillä muuten Sdp:n ehdokkaat jäävät Porissa mopen osille kaivatusta mediajulkisuudesta.

Tiistaina Porin torilla esiintyvät jo ilmoittautuneet presidentin haastajat eli Pekka Haavisto, Merja Kyllönen (vas) ja Matti Vanhanen (kesk) ja Nils Torvalds (rkp).

Presidentti Sauli Niinistö kuittaa haastajien puheet jylhässä yksinäisyydessään keskiviikkona tasavallan presidentin haastattelutunnilla.

Keskiviikkona presidentti Tarja Halonen haastattelee myös Sdp:n jäsenvaaliehdokkaat, mutta tilaisuus jäänee Niinistön lavaesiintymisen suureen varjoon.

Eli kaikki ovat paikalla. Presidenttikeitto höyryää. Puhetta piisaa.

Ai niin.

Perussuomalaisten ja (tulevan) Sininen tulevaisuus -puolueen presidenttiehdokkaita ei Porissa näy – koska niistä ei ole tietoa.

Perussuomalaisten ex-puheenjohtaja, ulkoministeri Timo Soini nähtiin maanantaina Porissa.


Yhtäpitävien todistajien mukaan Soini ei ollut hyvällä tuulella eikä herja lentänyt.

Miksiköhän?