Tällaiset lahjat Suomessa vieraillut Japanin pääministeripari sai Niinistöltä ja Haukiolta

rac

Julkaistu:

Japanin pääministeripari sai lahjaksi suomalaisen valaisimen ja älypuutarhan.
Japanin pääministeri Shinzō Abe ja hänen puolisonsa Akie Abe saivat suomalaista designia lahjaksi vierailullaan Helsingissä.

– Nyt ei ollut virallista lahjojen vaihtoa, mutta muistan Jennin puhuneen jotain jostain Muumi-välineistä, joita hän lahjoittaisi. Varmaan Muumi-muki tai jotain sentyyppistä, tasavallan presidentti Sauli Niinistö vastasi Ilta-Sanomien kysymykseen lahjoista valtiovierailun päätyttyä.

– Kuulin myös pääministeri Abelta, että Muumit kyllä tunnetaan lähes yhtä hyvin kuin joulupukki Japanissa, hän lisäsi.

Myöhemmin presidentin esikunnasta täsmennetiin, että pääministeri Abelle lahjoitettiin Harri Koskisen suunnittelema Iittalan Lantern-valaisin. Akie Abelle annettiin lahjaksi Plantui Moomin Garden -älypuutarha, jossa voi kasvattaa syötäviä kasveja ilman multaa.

Niinistö ja Abe keskustelivat yhteisestä naapurista Venäjästä. Puhetta oli Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin ja Venäjän presidentin Vladimir Putinin viimeviikkoisesta tapaamisesta Hampurissa G20-kokouksessa. Myös Abe osallistui kyseiseen kokoukseen.

– Trumpin ja Putinin keskustelu oli aika pitkä ja sitä taisi olla useampaan kertaankin. Pääasia oli, että Angela Merkel sai joitain asioita läpi tässä aika vaikeassakin tilanteessa, Niinistö sanoi.

Hän nosti toimittajien edessä esiin, että maailmanlaajuisesti tilanteet ovat jännitteisiä.

– Ehkä tuo Washington-Moskova-akseli ei ole niin heikko kuin miltä se näyttää, Niinistö totesi.

Rouva Akie Abe tapasi Jenni Haukion Helsingin Kalliossa IPI Kulmakuppilassa. Paikka valittiin, koska japanilaiset olivat kiinnostuneita kehitysvammaisten työllistymisestä.

Rouva Abe kätteli kahvilan työntekijät Marimekko-käsilaukku kädessään. Tyylikkään vaaleisiin sävyihin pukeutuneet rouvat pitivät yhteisen teehetken.

– Ymmärtääkseni rouvien teehetki oli mennyt ihan suunnitelmien mukaisesti, presidentti Niinistö kommentoi.

Abet saapuivat Suomeen sunnuntai-iltana, ja lähtivät lounaan jälkeen tänään maanantaina.