Olli, 25, sai punkin puremasta liha-allergian - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Olli, 25, sai punkin puremasta liha-allergian

Muualla maailmalla jo aiemmin levinnyt allergia on tiettävästi ensimmäinen kirjattu tapaus Suomessa.

10.7.2017 8:24

Helsinkiläinen 25-vuotias Olli Raitio on tiettävästi ensimmäinen ihminen Suomessa, jolla on todettu punkin puremasta aiheutunut liha-allergia. Kyseessä on harvinainen tapaus, joka juontaa juurensa vuoteen 2012.

Raitio kertoo, että hänellä on vuosien varrella ollut paljon punkinpuremia, mutta mitään oireita hän ei puremista saanut. Tämän takia hän ei vuonna 2012 kummastellut huomattuaan vatsassaan punkinpureman.

Seuraavana vuonna alkoivat oireet, jotka piinasivat miestä, kunnes pitkien tutkimusten jälkeen asiaan saatiin varmuus. Raitio oli saanut puremasta liha-allergian.

Ensimmäisen reaktion aiheutuneesta allergiasta Raitio sai vuonna 2013 syötyään pikaruokaravintolassa. Ruokailun jälkeen illalla hän havaitsi kummallisia paukamia käsissään.

– Kyseessä on anafylaktinen allergiareaktio. Ihoni meni paukamille ja naamani turposi. Hengitystiet turposivat ja keuhkoihini kertyi nestettä, Rautio kuvailee oireita.

Raitio meni hoitoon, ja oireiden arvioitiin olevan anafylaktisen allergiareaktion aiheuttamia. Miehellä ei kuitenkaan ollut ikinä aiemmin ollut allergisia oireita. Joten tapaus jäi vielä mysteerin verhoamaksi.

 Sain soiton, jossa lääkäri kertoi uskovansa tapauksen takana olevan punkinaiheuttama liha-allergia.

Kaksi vuotta myöhemmin Raitio koki jälleen anafylaktisen reaktion, joka oli ensimmäistäkin rankempi. Hänet kuljetettiin sairaalaan, jossa antihistamiinien ja adrenaliinin avulla tilanne saatiin hallintaan. Raitio hakeutui allergiatesteihin, joista selvisi, että miehellä on lievä gelatiiniallergia.

Muuta syytä oireille ei testienkään jälkeen osattu kertoa.

Reilua kuukautta myöhemmin Raitio sai puhelun uudelta lääkäriltään, joka uskoi tietävänsä allergisten reaktioiden syyn. Vastaavia tapauksia oli löytynyt Ruotsista ja gelatiiniallergia johdatti lääkärin oikeille jäljille.

– Sain soiton, jossa lääkäri kertoi uskovansa tapauksen takana olevan punkin aiheuttama liha-allergia.

Punkkien osuus allergiaan selvisi sillä, että mies oli itse aiemmin kysynyt lääkäriltä voisiko kyseessä olla borrelioosi. Ensimmäisiä kertoja keskustellessa lääkäri ei kuitenkaan suuremmin puhetta punkeista noteerannut.

– Epäilin itse, että olisiko kyseessä ollut jokin omituinen borrelioosin muoto. Mainitsin tästä lääkärille, mutta vasta verikokeiden jälkeen tämä varmistui.

Verikokeissa Raition verestä löytyi vasta-ainetta punkeista löydetylle nisäkkäiltä peräisin olevalle hiilihydraatille. Aineen on tutkimuksissa todettu olevan liha-allergian takana.

Raitio ei ole kuullut vastaavista tapauksista kotimaassa, ja lääkärinkin tietojen mukaan kyseessä olisi ensimmäinen Suomessa raportoitu tapaus. Esimerkiksi Ruotsissa vastaavia tapauksia on viime vuosina todettu kymmenittäin.

Diagnoosin jälkeen Raitio on vältellyt punaista lihaa, mutta myöntää yhä syövänsä sitä vähäisiä määriä. Gelatiinia sisältävät myös juustot ja maito, mutta näistä Raitio ei ole saanut vastaavia oireita.

Oireiden varalta Raitiolla on antihistamiineja sekä adrenaliinikynä, mutta sitä mies ei vielä ole joutunut käyttämään. Antihistamiineja hän kertoo syöneensä ravintolaillallisen jälkeen, joka aiheutti hänelle vatsakipuja.

Harvinaisena tapauksena monet ovat olleet varsin epäuskoisia Raition kertoessa allergiastaan. Hänen mukaansa varsinkin ensimmäisenä vuonna ihmiset uskoivat miehen vain vitsailevan asiasta.

– Tämä ei ole kuitenkaan onneksi vaikuttanut elämääni muuten kuin ruokavalion kannalta. Suomessa on onneksi aika helppoa elää kasvisruoalla tai syömällä kanaa ja kalaa.

Ollin liha-allergiasta uutisoi ensimmäisenä MTV.

Video: Näin irroitat punkin.

Ruotsissa 200 tapausta

  • Punkkien aiheuttama liha-allergia on yleistynyt viime vuosina Ruotsissa. Yleisradioyhtiö SVT:n mukaan Tukholman ja Etelä-Ruotsin alueella oli viime vuonna tiedossa jo noin 200 tapausta, jossa ihminen oli saanut liha-allergian punkista.

  • Allergian oireet ovat lievimmillään ihottuma, kuume sekä vatsavaivat, mutta pahimmillaan se voi johtajaa anafylaktiseen shokkiin, joka voi olla hengenvaarallista. Diagnosointi on haastavaa, sillä oireet esiintyvät vasta tunteja lihan nauttimisen jälkeen ja välillä allergia saattaa olla oireeton. Tutkimusten mukaan reaktiot voivat alkaa jopa vasta kuukausien kuluttua pureman saamisesta. Ruotsin lisäksi tapauksia tunnetaan Yhdysvalloista, Saksasta, Ranskasta, Espanjasta, Australiasta, Japanista ja Koreasta.

  • Allergian aiheuttaa punkin kantama alfa-galia hiilihydraatti. Samaa ainetta on kaikilla nisäkkäillä ja osassa maitotuotteita. Ruoansulatuksessa se ei aiheuta ongelmia, mutta punkin purema herättää kehossamme puolustusjärjestelmän, jolloin keho pitää ainetta vierasaineena. Keho käynnistää tällöin vasta-aineen tuotannon, joka johtaa allergiseen reaktioon.

  • Teoria sai virallisen vahvistuksen ruotsalaisen tutkimusryhmän vuonna 2013 tekemän tutkimuksen perusteella. Tuolloin punkin suolistosta löydettiin allergian aiheuttavaa alfa-galia -hiilihydraattia.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?