Suomalaisilla kolme pahetta yli muiden – moni salailee vanhemmiltaan

Suomalaiset ovat persoja makealle ja kahville, selviää TNS-gallupin pahekyselystä.

10.7.2017 7:00

Useilla meistä on erilaisia tapoja tai taipumuksia, jotka voidaan luokitella paheiksi. Ehkä kilteimmästä päästä ovat esimerkiksi ruokailuun ja herkutteluun liittyvät paheet, mutta mukaan mahtuu myös haitallisempia tapoja, kuten tupakointi tai alkoholin runsas käyttö.

Paheisiin liittyy usein myös salailua, sillä kotona tai työpaikalla ei aina haluta kertoa täysin avoimesti omista elämäntavoista. Tuoreen kyselyn mukaan useimmiten valehtelun kohteeksi joutuvat puoliso tai vanhemmat.

Kyselyyn vastanneiden mukaan suomalaisten kolme suosikkipahetta ovat suklaalla ja makeisilla herkuttelu, kahvin juominen ja kolmantena jäätelön syöminen. Alkoholi oli kyselyn mukaan vasta neljänneksi suosituin pahe.

Paheiden listauksessa oli kuitenkin myös selviä eroja niin sukupuolen, kuin muidenkin tekijöiden osalta.

Vastanneista naisista 70% ilmoitti makeisten olevan suosikkinsa ja miehistä taas suurin osa, 52%, ilmoitti kahvin olevan heidän suosikki paheensa. Naisten suosikkipaheita ovat makeiset, jäätelö ja kolmantena kahvi. Miehillä vastaava kärkikolmikko oli kahvi, makeiset ja alkoholi.

Kyselyssä selvitettiin myös paheisiin liittyvää salailua. Ensimmäisenä monille tulisi varmaan mieleen esimerkiksi alaikäisten salaamat teot vanhemmiltaan, mutta kyselyn mukaan myös aikuiset jatkavat elämäntapojensa salaamista vanhemmiltaan.

Vastanneiden mukaan suomalaiset salaavat etenkin makeisten syömistä (14%) sekä alkoholinkäyttöä (12%) muilta. Eniten paheita salataan vanhemmilta ja toiseksi eniten puolisoilta tai kumppaneilta.

13 prosenttia vastanneista kertoi myös salaavansa paheitaan jopa lääkäreiltään.

Tulotasot ja puoluekanta lisäävät eroja

Myös tulotasoilla on kyselyn perusteella vaikutusta yksilön suosimiin paheisiin. Makeiset ovat kärkipaikalla alle 20 000 euroa tienaavien kotitalouksien listauksessa, kun taas yli 85 000 tienaavissa talouksissa ykkösenä on kahvi.

Myös alkoholin suosiossa oli eroja tuloluokittain, sillä yli 85 000 euroa tienaavista liki 19% ilmoitti alkoholin suosikkipaheekseen, kun taas alle 20 000 tienaavien keskuudessa sama luku oli yhdeksän prosenttia.

Kyselyssä selvitettiin myös ihmisten puoluekantoja liittyen siihen, ketä he äänestäisivät tällä hetkellä. Kokoomuksen, SDP:n, perussuomalaisten ja keskustan kannattajat pitävät kahvia suosikkipaheenaan, kun taas vasemmiston ja vihreiden kannattajat nauttivat makeisista enemmän.

Äänestäjien keskuudessa tupakointi nautti kovinta suosiota perussuomalaisten äänestäjissä, joista liki 14 prosenttia valitsi sen suosikkipaheekseen. Muiden puolueiden kannattajissa tupakoinnin kannatus oli alle kymmenen prosentin luokkaa.

Myös ikä jakaa ihmisten mieltymyksiä paheissa, sillä alle 30-vuotiaista reilut 8 prosenttia ilmoitti virvoitus- ja energiajuomien olevan suosikkipaheensa. Yli 50-vuotiailla sama prosentti taas oli hieman yli 1.

Yli 60-vuotiaat taas suosivat selvästi enemmän jäätelöä kuin alle 30-vuotiaat. Alkoholi oli korkeimmalla suosikkipaheen listauksessa 40-49-vuotiaiden keskuudessa.

Phillip Morris Finlandin TNS-gallupilta tilaamaan kyselyyn vastasi 1034 yli 18-vuotiasta suomalaista. Kyselyn virheprosentti on noin kolme prosenttiyksikköä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?