Putinin kone koukkasi yöllä oudosti Helsingin yli

Venäjän presidentin koneen lentotiedot näyttävät sen kulkeneen perjantain vastaisena yönä Helsingin ja Hangon yli.

Putinin kone laskeutui yöllä Hampurin lentokentälle.

8.7.2017 14:42

Venäjän presidentti Vladimir Putin saapui varhain perjantaiaamuna Hampuriin osallistuakseen G20-maiden huippukokoukseen. Presidentin lento RSD118 hänen käyttämällään Il-96-300PU -koneella lähti torstaina Moskovasta ja laskeutui Hampurin lentokentälle noin kahdelta aamuyöllä.

Kummastusta Putinin lennossa herätti se, että ilmailuharrastaja huomasi yön aikana presidentin koneen lentäneen Suomen yli. Tavallinen ja suorin noin kaksi ja puoli tuntia kestävä lento Moskovasta Hampuriin olisi kulkenut Valko-Venäjän tai Baltianmaiden ja Puolan ylitse.

Esimerkiksi venäläisen lentoyhtiö Aeroflotin reittilento Moskovasta Hampuriin lentää Latvian yli.

Putinin lennon tietoja tarkastellessa FlightRadar24-sivustolta voi kuitenkin nähdä, että kaksi identtistä Il-96-300 -konetta lensi yöllä Moskovasta Helsingin yli ja jatkoivat matkaa Hangon kautta Gotlantiin ja siitä Hampuriin.

Putinin tiedottaja Dmitri Peskov ei suostunut kommentoimaan poikkeuksellista reittiä tiedotusvälineille. Reutersin mukaan Peskov tyytyi korostamaan, että presidentti Putinin turvallisuudesta huolehtiminen on tämän matkoilla tärkeintä.

Presidentin delegaatio käyttää tavallisesti kahta tai kolmea samanlaista konetta, jotka lentävät samaan kohteeseen eri aikoina turvallisuussyistä.

Putin vierailee Hampurissa osallistuakseen G20-maiden kokoukseen.

Presidentin yksityiskone

Vladimir Putinin käyttämä Il-96-300 on venäläisvalmisteinen neljällä suihkumoottorilla varustettu pitkän kantaman matkustajakone. Kone on suunniteltu 80-luvulla, ja sen ensimmäinen kaupallinen lento tapahtui vuonna 1993. Koneeseen mahtuu 262 matkustajaa, ja täydellä tankilla sillä voi lentää jopa 11 000 kilometriä.

Venäjän presidentin lentolaivueeseen kuuluva Il-96-300PU on muokattu versio samaisesta matkustajakoneesta. Koneita on käytössä ainakin neljä eri kappaletta, ja valtionjohto käyttää niitä yksityiskoneina vierailuillaan.

Koneella voi sen kantaman takia lentää esimerkiksi suoria lentoja Moskovasta Yhdysvaltoihin.

Vastaavia koneita käytetään myös Aeroflotin reittilennoilla.

Kone on 55 metriä pitkä ja sen siipien kärkiväli on reilut 60 metriä. Korkeutta koneella on 17,5 metriä. Tavallisen Il-96-300 mallin koneen paino tyhjänä on 183 000 kiloa ja suurin lentoonlähtöpaino jopa 250 000 kiloa.

Koneen huippunopeus on 0,82 Machia eli noin 1004 kilometriä tunnissa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?