Uusi sääennätys rikki Lapissa – enemmän lunta kuin koskaan aiemmin - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Uusi sääennätys rikki Lapissa – enemmän lunta kuin koskaan aiemmin

Edellinen heinäkuussa mitattu lumensyvyysennätys on vuodelta 1963.

6.7.2017 15:38

Enontekiön Näkkälän mittausasemalla mitattiin torstaiaamuna huima kolmen sentin lumikerros. Se on uusi heinäkuun lumensyvyysennätys Suomessa kautta aikain, vahvistaa Ilmatieteenlaitos.

Edellinen heinäkuinen lumensyvyysennätys on neljäntoista vuoden takaa. Utsjoen Kevolla mitattiin sentin paksuinen lumipeite 7. heinäkuuta 1963.

Kysymys kuuluu, nähtiinkö Näkkälässä viime yönä kevään viimeiset hiutaleet vai tulevan talven ensilumi?

– Enpä muuten osaa sanoa, se oli joku kesän hetkellinen lumipeite. Jospa se olisi ollut viimeinen, kun tässä kuitenkin mennään kesää, mutta virallista määritelmää sille ei ole, meteorologi Niina Niinimäki Ilmatieteenlaitokselta nauraa.

Tunturilla on heinäkuinen lumihuppu.

Vaikka joskus kesälläkin saattaa tuprahtaa lunta, meteorologin mukaan on äärimmäisen harvinaista, että heinäkuussa lumipeite jää maahan ja kestää seuraavan aamun mittaukseen asti.

– Silloin tällöin havaitaan, että Pohjois-Lapissa tulee vähän lunta, mutta se sulaa yleensä heti pois.

Niinimäen mukaan Näkkälän viimeöinen lumikerros ylsi parhaimmillaan jopa viiteen senttiin, mutta säälaitos pitää kirjaa ainoastaan aamuisin tehdyistä mittauksista. Näin tilastot ovat vertailukelpoisia.

Tältä näytti Näkkilässä eilen.

Enontekiöläinen eräopas Taina Vuolteenaho lähetti IS:lle upean otoksen heinäkuun oudosta ennätysilmiöstä.

Vaikka luonto näyttää hienolta, nainen on harmissaan takatalvesta. Erityisesti häntä huolettaa mustikat ja linnunpoikaset – se, miten kesäluonto kestää lumipeitteen.

– Ei tunnu kivalta. Talvi oli täällä niin pitkä, että kävimme vielä toukokuussa pilkillä. Nyt saisi olla kunnon kesä, Vuolteenaho huokaisee.

Enontekiön Näkkilässä nautittiin viikonloppuna lämpimästä kesäsäästä, mutta tiistaina keli kääntyi päälaelleen. Keskiviikkona ja sitä seuraavana yönä hivottiin jo nollarajaa.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?