Raakel

Kotimaa

Satavuotias resiina haastaa raskaan trendiliikunnan: ”Voisi verrata kokovartalotreeniin”

Julkaistu:

Resiinan ja junien vauhti hämmensi toistasataa vuotta sitten suomalaisia. Rautatie kuljetti matkustajia 30 kilometrin tuntinopeudella, mutta monista se oli ”hirveämpää kuin koskenlasku”.

Nyt on kova vauhti!

Peltomaisemat kiitävät ohi, tuuli viuhuu kesäpäivänä vasten kasvoja. Resiinan mäntät takovat villisti alamäessä. Haukka valmistautuu taivaalla syöksyyn.

Yltääkö jalka jarrulle tarpeen tullen?

Ajan parhaillaan resiinalla kohti Jokioisia Minkiön asemalta. Lähtöpaikasta, Jokioisten Museorautatieltä, on lähes yhtä pitkä matka Helsinkiin, Turkuun ja Tampereelle.

Museo on vuokrannut jo muutaman vuoden ajan virolaisia uustuotantoresiinoita turisteja varten. Käytöstä poistettu rata­osuus Jokioisista Humppilaan on 14 kilometriä pitkä.

Raideväli on nykyisiä junaratoja huomattavasti kapeampi. Suurin osa tästä radasta on rakennettu 120 vuotta sitten.

Minulle, nykykolmekymppiselle, resiina edustaa nostalgista menneisyyttä. Pumppupelin aikaan maailmassa oli enemmän vaaraa kuin nykyään. Olen kasvanut auton turvaistuimessa, käyttänyt pyöräillessä kypärää ja kuluttanut koko ikäni tiukat laatukriteerit läpäisseitä tuotteita.

Muunlaista todellisuutta on hankalaa kuvitella. Ehkä siksi haluan ajaa resiinalla.

Allani oleva pumppuresiina on yli satavuotias. Se saa nimen Hilma, isoisoäitini ja aikalaisensa mukaan.

– Tämä on saanut vähän meikkiä pintaan, sanoo Erkki Laaksonen museosta ja silittää punaista maalia ennen lähtöäni raiteille.

Yritän resiinaa ajaessani myös ymmärtää aikaa, jota isoisoäitini eli. Paikasta toiseen siirtyminen oli todella työlästä yli sata vuotta sitten.

Mutta sitten vauhti alkoikin jo todenteolla kiihtyä.


Ihmisvoimalla käyvä resiina kiitää alamäessä parhaimmillaan jopa kolmekymmentä kilometriä tunnissa. 1800-luvun lopulla junat kulkivat tätä vauhtia.

Vaikka hevosella pääsi hetkellisesti nopeammin, hevonen tarvitsi lepo- ja ruokataukoa matkan aikana. Veturi söi halkonsa täydessä vauhdissa.

Uusi huippunopeus oli aikalaisille ihmetys. Juhani Aho kirjoittaa vuonna 1884 ilmestyneessä teoksessaan Rautatie Matin ja Liisan matkasta junan kyydissä. Iisalmen lähistöllä asuva vanhempi pariskunta kuulee pappilassa rautatiestä ja junista, jotka vievät päivässä Helsinkiin ja jopa ulkomaille – aina Amerikkaan asti.

Matti ja Liisa ovat vuorotellen kiinnostuneita ja kauhistuneita uudesta nopeasta liikkumisen tavasta. Junan vaunuun vihdoin päästyään he kokevat huimausta.

Kummastakin tuntui heistä kuin istuisivat he vauhkon hevosen rattailla, joka suitsettomin suin alamäkeä laukkasi. Kerran oli Liisa koskea laskenut, mutta ei se niin hirveätä ollut kuin tämä.


Maisemat vilisevät ohi, eikä Liisa uskalla katsoa ikkunasta ulos. Jos vaikka tipahtaa kyydistä.

Ahon romaanihenkilöitä ei huimannut pelkästään junan vauhti, vaan muutoksen kiivaus. Rautatie muutti Suomen nopeasti 1800-luvulta alkaen.

Suomen ensimmäinen yleiselle liikenteelle tarkoitettu rautatie avattiin Helsingin ja Hämeenlinnan välille 1862. Pääosa nykyisestä rataverkosta rakennettiin vuoteen 1900 mennessä.

Rautatie nopeutti Suomen teollistumista ja toi maaseudulle nopeammin uudet aatteet ja ajatukset pääkaupungista ja muusta maailmasta.

Radan varrelle syntyi kauppaloita ja kaupunkeja. Muun muassa Kouvola ja Riihimäki rakennettiin rautatieasemien kylkeen ja pian rautatien työntekijöillä oli kaupat, koulut ja palvelut.

Matti ja Liisa eivät enää saisi asua mökissään pitkään kuten ennen.

Eivät Matti ja Liisa kuivaa päälle saatuaan sitä ajatelleet, mitä muut matkamiehet, että ”nyt on maailmaa nähty”; - sitä ajattelivat, että ”ei ne meitä varten ole semmoiset … ei sekään rautatie…”


Vanha pariskunta sulkee mökkinsä oven ja jatkaa elämäänsä kuin ennenkin.

Hilma on vakaa, mutta hyvin jäykkä peli. Se ei liikahda nappia painamalla, eikä varsinkaan vaihda helposti suuntaansa.

Yksin resiinaa pumpatessani saan laittaa koko kroppani töihin. Liike ei kasvata vain hauista, vaan voima on haettava ihmiskehon suurimmista ja voimakkaimmista lihaksista: reisistä ja pakaroista.

Voima on keikautettava pumppuun pienellä joustolla, aina varpaista sormenpäihin. Vatsa- ja selkälihakset siirtävät liike-energian hauiksiin ja ojentajiin. Tehokkainta on, kun asetan toisen kylkeni menosuuntaan ja annan mennä.

En uskalla ajatella, miten rakoilla kädet olisivat ilman puutarhahanskoja. Ne suojelevat ihoa liialta kitkalta. Varsinkin ylämäessä resiina haastaa kunnon treeniin. Puuskutan raskaasti. Aurinko porottaa kirkkaalta taivaalta, eikä tee pumppaajan osaa yhtään keveämmäksi.

– Aikoinaan pumppuresinaa saattoi olla ajamassa neljäkin miestä. Kaksi pumppasi, ja toiset lepäsivät sivuilla. Kun ensimmäisten voima hiipuivat, toiset hyppäsivät pumppaamaan, Erkki Laaksonen kertoo.

No ilmankos! Se kuulostaa jo paljon järkevämmältä.

Resiinaa käytettiin aikoinaan radan kunnostustöihin. Kunnostusjoukko, topparoikka, kuljetti välineitään resiinalla ja korjasivat muun muassa rikkinäisiä ratapölkkyjä.

”Me tultiin tänne resiinalla, ja kiskot kalkahteli alla, top-top-topparoikka tulee, no senkun antaa tulla vaan”, riimitteli Reino Helismaakin.

Pumppuresiina on resiinoista tunnetuin, mutta ei suinkaan ainoa. Rautatieliikenteen yhä nopeutuessa raskas ja hidas kalusto oli korvattava pian nopeammalla. Topparoikka liikkui pian moottoroidulla resiinalla.

Sellainen saatiin aikaan pienellä virittelyllä. Moottoripyörään viritetyt uudet pyörät veivät liikennevälineen kiskoille. Sitten liikuttiinkin jo huomattavasti nopeampaa. Ei pumppauksesta tietoakaan.

Pumppuresiinat poistuivat rautateiltä huoltotehtävistä 1950-luvun jälkeen.Fyysinen rääkki helpottaa ajatuksen siirtymistä reilun sadan vuoden taakse. Jokioisten peltomaisemakin voisi olla suoraan Suomi-filmistä. Silloin tällöin näen rekan tai muun auton horisontissa, mutta katse ei keskity näkyyn pitkäksi aikaa.

En silti ole varma, pystynkö koskaan ymmärtämään isoisoäitiäni Hilmaa tai Juhani Ahon Mattia ja Liisaa. Tai muita 1800-luvun lopun suomalaisia, jotka elivät suurten muutosten aikaa. Elinkeinorakenteet muuttuivat, uusia kaupunkeja syntyi ja matkustamisesta tuli vaivattomampaa.

Suuret muutokset vaativat kykyä muuttaa tapaa ajatella. Se on melko työlästä, mietin ylittäessäni siltaa ja pientä joentapaista.

Ihmiset reagoivat keksintöihin ja murroksiin eri tavoin. Jotkut haluavat ymmärtää uutta ja päästä eteenpäin, toiset näkevät riskejä ja pelkäävät putoavansa kyydistä. Kehitys on ollut viime vuosinakin huimaa: on vasta kaksikymmentä vuotta siitä, kun kännykät yleistyivät Suomessa. Nyt emme voisi juuri hoitaa arkisia askareitamme ilman älypuhelinta.

Yhtäkkiä ei kuulostakaan niin vieraalta, että yhä kiihtyvä nopeus tai keksinnöt aiheuttaisivat pelkoa. Nykyäänkin tulevaisuuden nopeus pelottaa. Teknologiakriitikot muistuttavat, että tekoälyn kehittymisessä on huomattavia uhkia.

Vievätkö uudet keksinnöt työpaikat? Niin tapahtui rautateidenkin tullessa, kun uusi nopeampi liike vei elannon perinteisemmiltä kyytilaitoksen miehiltä ja -naisilta. Vaikka uusi teknologia työllisti, töissä tarvittiin mukautumista uusiin taitoihin, joita kaikki eivät noin vain oppineetkaan.

Olisiko vain turvallisempaa sanoa, etteivät uudet keksinnöt ole meitä varten? Yhtäkkiä Juhani Ahon Matin ja Liisan ajatusta on paljon helpompi ymmärtää.


Jokioisten suunnassa on retkilaavu, jossa turistit voivat grillata eväitään. Tankkauksen jälkeen jaksaa kääntää resiinan suunnan ja lähteä taas Minkiön asemalle.

Nykyajassa tarkasteltuna kolmenkympin huippuvauhti on vaihtunut leppoisaan hidasteluun. Resiinalla ajelu on elämysmatkailua. Eikä resiinalla ajaminen näyttäydy minulle raskaana fyysisenä työnä vaan mahdollisuutena kokovartalotreeniin.

Elämysmatkailun ja liikuntatapahtuman yhdistänyt resiinaralli viihdytti suomalaisia 1980- ja 1990-luvuilla. VR:n aloitteesta alkunsa saanut viihdetapahtuma seurasi ympäri Suomen resiinajoukkueita, jotka etenivät kaupungista toiseen selvittämään topparoikalle tyypillisiä tehtäviä.

Eri kaupungissa järjestettiin ohjelmaa ja tanssia, kilpailijat yöpyivät junien härkävaunuissa. Vuonna 1997 kilpailuun otti osaa kaikkiaan 23 joukkuetta. Tapahtuma yhdisti nostalgisen historian vaivattomasti suomalaiseksi kesälajiksi.

Minkiön asemalla odottavat museojunat ja 1900-luvun alun veturit. Huomaan palaneeni auringossa. Rusketusraja on tullut puutarhahanskan ja t-paidan hihan väliin. Hilma saattaa olla museotavaraa, mutta se ei ole mennyt matkasta miksikään. Toisin kuin minä.

Resiina on ollut aivan esikuvansa veroinen. Olen kuullut, että Hilma-mummu oli ystävällinen ja vakaa nainen.

Kommentit

  Näytä lisää
  Kommentointi on päättynyt
  Näitä luetaan!
  1. 1

   Viimeinen oljen­korsi paloi? Asianajaja: 91-vuotiaan leski­rouvan häätö on toteutumassa maanantaina kello 10

  2. 2

   Espoossa kadonnut 13-vuotias löytyi kuolleena

  3. 3

   CIA auttoi Venäjää estämään eiliselle suunnitellun terrori-iskun Pietarissa – Putin kiitti Trumpia

  4. 4

   Sohvaperunat-tähti tuhlasi koko omaisuutensa: joutuu kodittomaksi – yritti myydä fanikuvia reilulla eurolla

  5. 5

   Kadonneen Leena Pekkarisen ruumis löytyi piilotettuna maastosta – useita otettu kiinni

  6. 6

   Onko tässä historian pahin tietovisamoka? Oikea vastaus oli aivan nenän edessä, arvasi silti väärin –juontaja piikitteli, some lynkkasi

  7. 7

   Tässä suomalaisfirmassa ei ole yhtään esimiestä – ja uusi työntekijä saa ”lomalainaa”

  8. 8

   Helsinkiläis­mies hieraisi silmiään, kun näki Tokmannin käytävällä läjän nelos­lonkeroa – ”Mietin, onko laki jo voimassa”

  9. 9

   Hannu Manninen teki kovan tempun kaikessa hiljaisuudessa – ”Odotin sitä häneltä, ja hän vastasi huutoon”

  10. 10

   Nimi Tinder-profiilissa teki heti vaikutuksen – Oskarin, 29, ja Annin, 28, rakkaustarina alkoi välittömästi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Espoossa kadonnut 13-vuotias löytyi kuolleena

  2. 2

   Kolmen lapsen äiti julkaisi rehellisen kuvaparin vain muutama tunti synnytyksen jälkeen – paljastaa vaietun totuuden

  3. 3

   Suositun luonnonihmeen muodostumiseen meni tuhansia vuosia – turisti tuhosi kolmella potkulla

  4. 4

   Kadonneen Leena Pekkarisen ruumis löytyi piilotettuna maastosta – useita otettu kiinni

  5. 5

   Yksi kuva paljastaa todellisen eron: näin monta nelos­olutta vastaa ”mäyrä­koiraa” kolmosta

  6. 6

   Vuoden sanaksi valittiin sana, jota moni ei ole koskaan kuullutkaan – ”Minulla ei ole aavistustakaan, mitä se tarkoittaa”

  7. 7

   Puolen vuoden työpaikka­flirtti lähti käsistä pikkujouluissa – Antti, 37: Käteen jäi vain vaivaantunut olo

  8. 8

   13-vuotias poika ei palannut kotiin Espoossa – löytyi menehtyneenä

  9. 9

   Vakava onnettomuus Kehä I:llä – liikenne idän suuntaan poikki Pukinmäen kohdalla

  10. 10

   Onko tässä historian pahin tietovisamoka? Oikea vastaus oli aivan nenän edessä, arvasi silti väärin –juontaja piikitteli, some lynkkasi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kaiken nähnyt poliisi hämmästyi asunnon ovella – tajusi uuden ilmiön tulleen Helsingin prostituutioon

  2. 2

   Varoitus! Raa’assa piparitaikinassa voi piillä terveysriski

  3. 3

   Espoossa kadonnut 13-vuotias löytyi kuolleena

  4. 4

   Uskomaton yhteensattuma: Mies huomasi kihlattunsa lapsuuskuvassa hämmästyttävän yksityiskohdan – ”Tämä antoi minulle kylmiä väreitä”

  5. 5

   Netissä hieno kuva kauniista naisesta, asunnossa puistattava yllätys – poliisi kertoo erikoistapauksesta Helsingin prostituutiossa

  6. 6

   Uhkarohkeita selfie-kuvia harrastanut mies putosi 62-kerroksisen pilvenpiirtäjän katolta ja kuoli

  7. 7

   Muistatko Dr. Philin tyrmäävän Robin-vaimon? Tältä hän näyttää nykyään – ”Mitä ikinä hän onkaan kasvoilleen tehnyt...”

  8. 8

   Jasmin päällysti keittiönsä suositulla sisustusmuovilla – lopputulos oli katastrofi

  9. 9

   Kolmen lapsen äiti julkaisi rehellisen kuvaparin vain muutama tunti synnytyksen jälkeen – paljastaa vaietun totuuden

  10. 10

   Adoptoitu Kati sai biologisten vanhempiensa salaisen viestin 20-vuotiaana – isä ja äiti olivat odottaneet häntä sillalla joka vuosi

  11. Näytä lisää
  Näitä luetaan!
  1. 1

   Viimeinen oljen­korsi paloi? Asianajaja: 91-vuotiaan leski­rouvan häätö on toteutumassa maanantaina kello 10

  2. 2

   Espoossa kadonnut 13-vuotias löytyi kuolleena

  3. 3

   CIA auttoi Venäjää estämään eiliselle suunnitellun terrori-iskun Pietarissa – Putin kiitti Trumpia

  4. 4

   Sohvaperunat-tähti tuhlasi koko omaisuutensa: joutuu kodittomaksi – yritti myydä fanikuvia reilulla eurolla

  5. 5

   Kadonneen Leena Pekkarisen ruumis löytyi piilotettuna maastosta – useita otettu kiinni

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Espoossa kadonnut 13-vuotias löytyi kuolleena

  2. 2

   Kolmen lapsen äiti julkaisi rehellisen kuvaparin vain muutama tunti synnytyksen jälkeen – paljastaa vaietun totuuden

  3. 3

   Suositun luonnonihmeen muodostumiseen meni tuhansia vuosia – turisti tuhosi kolmella potkulla

  4. 4

   Kadonneen Leena Pekkarisen ruumis löytyi piilotettuna maastosta – useita otettu kiinni

  5. 5

   Yksi kuva paljastaa todellisen eron: näin monta nelos­olutta vastaa ”mäyrä­koiraa” kolmosta

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Kaiken nähnyt poliisi hämmästyi asunnon ovella – tajusi uuden ilmiön tulleen Helsingin prostituutioon

  2. 2

   Varoitus! Raa’assa piparitaikinassa voi piillä terveysriski

  3. 3

   Espoossa kadonnut 13-vuotias löytyi kuolleena

  4. 4

   Uskomaton yhteensattuma: Mies huomasi kihlattunsa lapsuuskuvassa hämmästyttävän yksityiskohdan – ”Tämä antoi minulle kylmiä väreitä”

  5. 5

   Netissä hieno kuva kauniista naisesta, asunnossa puistattava yllätys – poliisi kertoo erikoistapauksesta Helsingin prostituutiossa

  6. Näytä lisää