Haluaisitko oman rannikkotykin? Nyt sellaisen voi ostaa Kotkasta – ”Naapuri saattaa ampua” - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Haluaisitko oman rannikkotykin? Nyt sellaisen voi ostaa Kotkasta – ”Naapuri saattaa ampua”

Näköala tykiltä ulottuu Venäjän Suursaareen asti.

Myyntihinta pitää sisällään sekä tykin että sisätilat.­

5.7.2017 19:11

Harvoin tarjolla, kuten sanotaan, tässä tapauksessa jopa erittäin harvoin.

Mutta nyt on. Etuovi.comin kautta on tullut myyntiin rannikkotykki, kaliiperi 152 mm, pinta-ala 100,0 m², hintapyyntö 199 000 €.

Tykki on ”ohuesta yläpilvestään” tunnetussa Rankin entisessä linnakesaaressa Kotkan ulkosaaristossa, ja myyjä on Kotkan Saaret Oy.

– Ampua sillä ei enää voi, mutta voi veivata ja se pyörii yhä, kehaisee Kotkan Saarten myyntipäällikkö Kai Savolainen.

Savolainen kehuu myös mereistä sijaintia ja erityisesti merinäköaloja.

– Aivan huikeat. Suursaari näkyy!

Sisätiloja ei voi muuntaa asumiskäyttöön, mutta esimerkiksi matkailutarkoituksiin niitä voi käyttää.­

Vuoristoinen Suursaari kuuluu nykyisin Venäjälle. Hyvä merinäköala perustuu siihen, että Rankin tykit rakennettiin ja kohdistettiin alunperin ampumaan juuri merelle.

Vaikka nyt myynnissä olevalla tykillä ei voikaan ampua, naapuri saattaa tarpeen tullen ampua. Puolustusvoimilla on yhä hallussa kolme samanlaista tykkiä Rankissa, kuin myös tulenjohtotorni ja luolasto.

Kotkan Saarilla tykkejä on kaksi, joista toinen on matkailukohde, toinen tuli nyt myyntiin.

– Tänä kesänä on kuulemma tarkoitus ampua, Savolainen vihjaa naapurin aikeista.

Kotkan Saaret osti vuonna 2015 valtiolta Kirkonmaan ja Rankin sotilassaaret ja niiden mukana tuli erilaista kiinteää omaisuutta rannikkotykeistä varusmiesten kasarmeihin ja kantahenkilökunnan rivitaloihin.

Tykillä ei voi enää ampua, mutta liikkumaan sen saa.­

Liikeideoita on monia, keskeisenä matkailu ja asuntokauppa.

– Tämä tykki ei sovellut asumiskäyttöön, se on maan uumenissa, pykälätkin ja kaavoittaja tulevat vastaan, Savolainen toppuuttelee pyörivästä kesämökistä haaveilevia, mutta heittää pureskeltaviksi ideoiksi museon tai baarin.

Kun myyntiuutinen alkoi levitä, Savolaiseen otti yhteyttä rannikkotykistöperinteestä huolta kantavia kansalaisia, jotka pelkäsivät, että tykki viedään pois Rankista. Näin ei ole tapahtumassa.

Venäjä aloitti Rankin linnoittamisen ensimmäisen maailmansodan aikana. Suomi kuului tuolloin Venäjään.

Kotkan Rannikkopatteristo toimi Rankissa ja Kirkonmaalla vuosina 1918-1993. Sittemmin rannikkotykistön alasajo on ollut nopeaa, tykkejä on riisuttu ja koko aselaji yhdistetty merivoimiin.

Rankin patteri osallistui talvisotaan ja jatkosotaan. 152 -milliset rannikkotykit ovat olleet Suomen rannikkotykistön peruskalustoa. Niitä on uudistettu ja modifioitu eri tavoin sotien jälkeen.

Rankin kuuluisasta sääasemasta huolehtivat perinteisesti varusmiespalvelustaan suorittaneet säämiehet. Rankista tuli sinnikkään ohuen yläpilvisyytensä vuoksi niin maineikas, että vuonna 1979 perustettiin poprockyhtye Kotka Rankki Ohutta Yläpilveä, joka esikoisalbumi oli Alavilla mailla hallan vaara ja tunnetuin kappale oli Pearl Harbour.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?