Tuleeko Suomeen pitkä kylmä kesä? Nämä 5 asiaa määräävät suven sään - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Tuleeko Suomeen pitkä kylmä kesä? Nämä 5 asiaa määräävät suven sään

Sukeutuuko kesän toisesta puolikkaasta lämpimämpi kuin ensimmäisestä? Siihen vaikuttaa ennen kaikkea matalapaineen ja korkeapaineen liikehdintä.

4.7.2017 13:14 | Päivitetty 5.7.2017 10:41

Suomen kesä 2017 on ollut tähän asti tavallista viileämpi, eikä pidemmän ajan ennuste lupaa tilanteeseen muutosta. Alkaneella viikolla maan etelä- ja keskiosassa on kolmesta kuuteen astetta tavanomaista kylmempää, ja sama meno jatkuu seuraavilla viikoilla.

Kesän toisesta puolikkaasta voi vielä tulla hyvinkin lämmin. Toisaalta on mahdollista, että nyt vallitseva kolea rintama jämähtää päälle. Voi käydä myös niin, että tiedossa on nykyistäkin kylmempää kyytiä.

Heinäkuun lopusta eteenpäin pitkä ennuste on niin epävarma, ettei sen perusteella voi sanoa loppukesän lämpötiloista juuta eikä jaata, kertoo päivystävä meteorologi Eveliina Tuovinen Ilmatieteen laitokselta.

Sen sijaan se tiedetään, mitkä voimat kesäsäiden taustalla vaikuttavat. Tuovinen kertoi IS:lle, mitä ilmiöitä lämpötilamuutosten taustalta löytyy.

1. Aurinko

–  Kaikki lähtee alun perin auringosta. Aurinko säteilee kesällä korkeammalta kuin talvella. Lämpötilaeroista tulee paine-eroja. Tämä saa aikaan matalapaineet ja korkeapaineet, jotka taas vaikuttavat suoraan säähän. Kesän lämpöön vaikuttaa lopputulema eli se, miten nämä matala- ja korkeapaineet tulevat loppukesästä liikkumaan meidän ja koko Euroopan alueella, sanoo meteorologi Tuovinen.

Pari nautti auringosta Kaivopuistossa Helsingissä viime vuoden elokuussa.­

2. Korkeapaineen liikehdintä

– Matalapaineessa ilma virtaa vastapäivään ja korkeapaineessa myötäpäivään. Lämmin ilma on etelässä ja kylmä pohjoisessa. Tyypillisesti lämmintä tulee meille, kun Venäjällä on laaja korkeapaine. Silloin Suomeen pääsee virtaamaan kaakosta lämmintä ja kosteaa ilmaa. Sellainen tilanne auttaisi kesäsäätä lämpenemään.

3. Korkeapaineen sijainti

– Ihanteellinen sijainti korkeapaineelle olisi itäraja. Kylmä ilma laskisi Siperian puolelle ja sieltä pääsisi virtaamaan Mustanmeren puolelta Suomeen lämmintä ilmaa. Kun virtaukset asemoituisivat hieman eri tavalla kuin nyt, Atlantilla liikkuvat matalapaineet pääsisivät etelämmäs Ranskan suuntaan ja lämpimämpää ilmaa nousisi tänne.

Raekuuro peitti ulkopöydän Helsingin Siltamäessä kesäkuussa.­

4. Matalapaineen liikehdintä

– Jos Suomen päälle tulisi korkeapaine, täällä ei olisi sateita riesana. Matalapaine tulee tyypillisesti lounaasta ja nostaa kyllä lämpötiloja, mutta siinä on yleensä mukana myös saderintama, eli meille tulee lämmintä ilmaa mutta myös sateita.

– Aina on mahdollista sekin, että kesä muuttuu vielä koleammaksi. Kylmässä ilmassa kaikki on matalapaineista kiinni. Jos matalapaine pääsee esimerkiksi Kuolan niemimaalta pohjoissuuntaan ja siellä on oikein voimakas ja iso matalapaine, se saattaisi sieltä työntää kylmää ilmaa meillekin.

Viime kesänäkin juhlittiin sateessa. Yleisöä Richard Ashcroftin keikalla Kirjurinluodolla Pori Jazz -festivaalilla.­

5. Ilmamassat

– Keväästä asti meille on virrannut pohjoisesta pääsääntöisesti kylmää ilmaa. Tilanne on pikkuisen lukkiutunut – ilman pitäisi jälleen päästä virtaamaan eteenpäin. Kesän lämpenemiseksi virtausten täytyisi muuttua niin, että ne tulisivat meille etelästä, eli meidän täytyisi saada etelästä lämpimämpää ilmamassaa nousemaan pohjoisen suuntaan. Tähän asti ne ovat tulleet meille lähinnä pohjoisen kantilta, eikä lämmintä ilmaa juuri tule lännestäkään.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?