Vesa jäi perheineen ”hiekkamyrskyn” keskelle Oulun Nallikarissa: ”Tuli aika lailla äkkilähtö” - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Vesa jäi perheineen ”hiekkamyrskyn” keskelle Oulun Nallikarissa: ”Tuli aika lailla äkkilähtö”

Hellesää muuttui hetkessä, kun hiekka alkoi pöllytä villisti Nallikarin rannalla Oulussa.

3.7.2017 21:10

Oulussa oli maanantaina illan suussa satoja ihmisiä nauttimassa lämpimästä kesäpäivästä Nallikarin hiekkarannalla. Toimittaja Vesa Ranta oli perheensä kanssa rannalla piknikillä, kun he huomasivat, että Nuottasaaren sataman suunnassa alkoi pöllytä.

– Ihmettelimme, että onko siellä tullut kemikaalilaituriin joku vuoto tai joku muu ongelma, kunnes huomasimme, että sama myrsky lähestyi Nallikarin rantaa. Kaikille tuli aika lailla äkkilähtö, Ranta kertoo.

Moni lapsi oli rantavedessä uimassa ja säikähti tilannetta toden teolla. Kun hiekka alkoi pöllytä, ihmisille tuli kiire kerätä omaisuutensa ja lähteä juosten pois. Lapset itkivät.

– Omakin lapsi itki. Ranta tyhjeni ja mekin lähdimme.

Oulussa on ollut maanantaina 24 astetta lämmintä ja puuskittaista tuulta. Muutaman minuutin ajan kuuden ja seitsemän välillä riehunut hiekkamyrsky laantui nopeasti. Nyt ilma on jälleen Oulussa tyyni ja kaunis.

– Myrskyn aikana näkyvyys oli tosi huono. Siinä piti pitää silmiä sirrillään. Ei se ollut mitenkään miellyttävä kokemus.

Helteessä kylpenyttä Oulua lähestyy etelästä kylmä säärintama.­

Tällaisesta luonnonilmiöstä on kyse

Ilmatieteen laitoksen meteorologi Ari Mustala arvioi, että Oulussa nähtiin maanantai-iltana tavallinen kesäinen sääilmiö, pölypyörre. Ilmiön syntymiseen riittää, että aurinko lämmittää voimakkaasti maanpintaa. Silloin kuivallakin säällä voi syntyä voimakkaita nousuvirtauksia.

– Silloin hiekka alkaa helposti pölisemään avoimella paikalla, kuten rannalla. Pölypyörteitä näkee aika usein hiekkapaikoilla kesäisin, Mustala sanoo.

Näkyvyys oli huono, kun hiekka pöllysi.­

Ilmiö kestää useimmiten Suomessa alle minuutin. Sen sijaan esimerkiksi Yhdysvaltain Utahissa on havaittu seitsemän tuntia kestänyt pölypyörre.

– Suomessa pölypyörteet eivät noin kauan kestä, mutta Amerikassa on kaikki vähän suurempaa, Mustala tuumaa.

Kaunis hellesää vaihtui hetkessä kaaokseen Oulun Nallikarin hiekkarannalla.­

Pölypyörrettä ei pidä sekoittaa tornadoon, joka on syntymekanismiltaan erilainen, vaarallinen ilmiö. Sen sijaan lumipyörre on pölypyörteen sukulainen.

Rannalla kuului huutoa ja lapset itkivät.­

Meteorologin mukaan Oulu on Suomessa ainoa piste, missä mitattiin maanantaina hellelukemia. Iltaa kohden kaupunkia lähestyy kylmä rintama. Lapissa on vielä lämmintä.

– Tämä hellepäivä taitaa jäädä Oulussa toistaiseksi viimeiseksi. Tiistaina kylmä rintama on Oulun kohdalla ja tulee kuurosateita. Lämpötila jää alle 20 asteen. Silloin taitavat pölypyörteetkin jäädä syntymättä.

Varsinaisia hiekkamyrskyjä ei tavata Suomessa, vaan ne rajoittuivat Pohjois-Afrikan ja Saharan autiomaan kaltaisille alueille.

– Sieltä tulee aika hurjia kuvia, joissa se on kuin seinä, kun pölypyörre lähestyy. Näkyvyys menee täysin. Tämä (Suomen pölypyörteet) on leikintekoa oikeaan hiekkamyrskyyn verrattuna.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?