Täällä sijaitsee Helsingin katuprostituution keskus – poliisi: ”Tunnen kaikki tytöt” - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Täällä sijaitsee Helsingin katuprostituution keskus – poliisi: ”Tunnen kaikki tytöt”

Katuprostituutiosta on tullut marginaalinen ilmiö. Sitä harjoittaa Helsingissä noin 10–15 naista, poliisi arvioi.

3.7.2017 19:24 | Päivitetty 5.7.2017 17:01

Väitteet Helsingissä rehottavasta julkisesta seksikaupasta nousivat puheenaiheeksi, kun Aleksis Kiven kadun närkästynyt asukas kirjoitti ilmiöstä Helsingin Sanomien mielipidepalstalle. Asukkaan mukaan avointa seksikauppaa käydään kadulla puolilta päiviltä iltamyöhään.

Helsingin poliisi väittää, että Helsingin Aleksis Kiven kadulla ei olisi enää vuosiin ollut häiritsevää seksikauppaa.

– Puheet Aleksis Kiven kadulla rehottavasta katuprostituutiosta ovat enemmän tarua kuin totta. Siellä on ihan muutama nainen kadulla töissä. Siellä on myös paljon strippi- ja thaihierontapaikkoja, joissa varmasti käydään aika paljon, rikosylikonstaapeli Kenneth Eriksson sanoo.

Seksin myyminen ja ostaminen julkisella paikalla on laissa kielletty. Rikosylikonstaapeli huomauttaa, ettei poliisi voi sakottaa julkisesta seksikaupasta ainoastaan sen perusteella, jos näkee jonkun kävelevän kadulla.

– Silloin täytyy olla joku selvä merkki, että kauppa tehdään. Tunnen kaikki tytöt, jotka tekevät stadissa töitä ja pysäytän heidät ja muistutan joka kerta, että pitäisi lähteä ihan eri suuntaan kävelemään. Siinä vaiheessa, jos mies tulee meille tutun naisen kanssa juttelemaan ja noustaan samaan autoon, on syytä epäillä, että jonkinlainen kauppa tapahtuu, Eriksson huomauttaa.

Tilanne oli tyystin toinen vielä 15 vuotta sitten

Suurin osa katuprostituutiosta on poliisin mukaan siirtynyt Helsingin keskustaan. Siellä katuprostituutio tapahtuu Eerikinkadulla, Yrjönkadun kulmalla ja Mannerheimintiellä Marski-hotellin edustalla.

Alppiharjun kaupunginosassa kadulla seksiä myyvät työskentelevät Kinaporinkadun päädystä Aleksis Kiven kadulle ja Kustaankadun kulmalle ulottuvalla alueella.

Vielä 1990-luvun lopussa ja 2000-luvun alussa kauppa oli pahamaineisella alueella varsin vilkasta. Silloin Aleksis Kiven kadun kulmilla pyöri 10–15 prostituoitua.

– Silloin Aleksis Kiven katu oli oikeasti ykköspaikka. Toinen oli Mikado. Koko katu oli jaettu alueittain niin, että kukin oli omalla alueellaan, jolla oli oma mama, venäläinen daami, joka johti työskentelyaluetta.

Suomessa katu on huonoin paikka

Nykyään kadulla tapahtuva seksikauppa alkaa olla hyvin marginaalinen ilmiö. Erikssonin arvion mukaan 80 prosenttia seksikaupasta on siirtynyt nettiin ja yksityisasuntoihin. 15–16 prosenttia tapahtuu strippibaareissa ja thaihierontapaikoissa. Loput 4–5 prosenttia kaupasta käydään kadulla.

– Kadulla työskentelee Helsingissä 10–15 naista. Se ei ole mikään suuri määrä, jos vertaa vaikka Madridiin, missä pari tuhatta tyttöä tekee töitä.

Kadulla työskentelevät seksin myyjät ovat kaikki ulkomaalaistaustaisia. Heistä suurin osa on poliisin mukaan kotoisin Afrikan maista. He ovat tulleet tyypillisesti Suomeen Espanjan tai Italian kautta. Suomi houkuttelee, sillä täällä seksistä maksetaan moninkertainen hinta.

– Euroopassa työskentelevät afrikkalaiset ovat tottuneet työskentelemään kadulla. Suomessa katu on huonoin paikka, koska asiakkaat haluavat olla anonyymejä. Yksityisasuntoon on helpompi mennä kuin kadulle kaikkien silmien alle.

Joskus taustalla on paritusta tai ihmiskauppaa. Pari vuotta sitten Helsingin poliisi paljasti tapauksen, jossa alaikäistä romanialaista tyttöä myytiin kadulla.

– Pyrimme aina selvittämään, ovatko naiset omin päin kadulla vai onko siellä jotain taustajoukkoja. Pelkkä sakottaminen ei johda mihinkään, vaan aina pitää selvittää, että mitä ihminen tekee kadulla. Sellaisiakin tapauksia on ollut, että Suomessa tavattu nainen ei ole tiennyt, missä Suomi sijaitsee kartalla. Silloin pitää kysyä, onko siellä joku kolmas osapuoli takana.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?