Tiedätkö, mitä lestadiolainen sanoo toiselle erotessa?

Miksi lestadiolainen saa polttaa tupakkaa, mutta ei juoda viinaa? IS selvitti 13 kiinnostavaa asiaa lestadiolaisista.

30.6.2017 16:03

Lestadiolaisten suviseurat alkavat perjantaina Porissa. Kaupungin väkimäärä tuplaantuu. Suviseuroihin on tulossa lähes 70 000 vierasta.

IS seuraa Suviseuroja viikonlopun ajan. Yllä olevalta videolta näet tunnelmat avajaispäivältä.

Lestadiolaisuus voi ulkopuolisen silmissä näyttää ankaralta suuntaukselta, jossa on paljon kieltoja. Kiellettyjen asioiden listalla ovat muun muassa televisio, meikit, viina.

IS kysyi Suomen Rauhanyhdistysten Keskusyhdistyksen pääsihteeriltä Juha Kaarivaaralta, mihin lestadiolaisten elämän valinnat perustuvat.

1. Lestadiolaiset kuuluvat Suomen evankelisluterilaiseen kirkkoon.

– Olemme evankelisluterilaisen kirkon jäseniä. Meidät kastetaan, avioliittoon vihitään, hautaan siunataan kirkossa, samoin sakramentit jakaa evankelisluterilainen kirkko.

– Suviseuroissa kirkon papit toimittavat sakramentit. He ovat kirkon virassa olevia pappeja, mutta tunnustavat samalla tavalla uskoa kuin me maallikot.

2. Lestadiolaisuudessa on erilaisia suuntauksia.

– Lestadiolaisuudessa on useita suuntauksia. 1800–1900-lukujen vaihteessa tapahtui hajaannus ja myöhemminkin on ollut erilaisia hajaannuksia.

3. Ovatko vanhoillislestadiolaiset tiukimpia?

– Mikä on tiukin suuntaus riippuu siitä, kuka mitenkin asioita arvioi. Mitä on raamatullinen usko ja siitä seuraava elämä, sitä varmaan tarkkaillaan. Siitä voidaan tehdä johtopäätöksiä, miten asioihin suhtaudutaan.

4. Lestadiolaisilla on oma tervehdys.

– Me tervehdimme toisiamme uskovaisina. Sanomme tavatessa Jumalan terve. Hyvästeltäessä sanomme Jumalan rauhaan.

5. Naispappeja ei hyväksytä.

– Naispappeus on meille vieras käsite. Meillä uskotaan ja opetetaan Jumalan sanan pohjalta. Saarnaajan tehtävä on miehellä. Naisia on toki mukana monessa keskeisessä tehtävässä toiminnassamme.

6. Perheissä on paljon lapsia.

– Me uskomme ja opetamme, että Jumala on elämän ja kuoleman herra. Lapset ovat lahja Jumalalta. Näemme, että elämän antaja on Jumala. Otamme lapset vastan Jumalan lahjoina.

7. Esiaviollisia suhteita ei sallita.

– Avioliitto on Raamattuun perustuva yhteiselämän muoto. Opetamme, että esiaviolliset suhteet ovat syntiä.

8. Viinanjuonti on kielletty.

– Siinä on pohjana Jumalan sanan opetus alkoholin käytöstä. Ei pidä juopua viinasta, mistä paha meno tulee.

9. Tupakkaa saa polttaa.

– Tupakka ei ole samalla tavalla aiheuttamassa pahaa menoa kuin alkoholia, vaikka tupakka onkin turmiollinen asia. Sitä olisi hyvä kaikin keinoin välttää.

10. Ei saa meikata.

– Se nousee siitä, että Jumala on meidät luonut ja olemme kauniita sellaisina kuin Jumala on meidät luonut. Ei ole tarvetta lähteä Jumalan luomistyötä muokkaamaan.

11. Televisiota ei saa katsella.

– Televisio on laite, mutta hyvin hallitseva sisältönsä puolesta. Televisiossa on toki paljon hyvää sisältöä, mutta on nähty, että sieltä tulee myös monta turmiollista asiaa ja houkutusta, jotka eivät ole hyväksi uskon elämän näkökulmasta. Televisio ei ole tarpeellinen kaluste meidän kodeissamme.

12. Tietokone saa olla, netissä voi surfailla.

– Samat vaarat ovat television lisäksi muissakin laitteissa ja alustoilla. Turmiollista sisältöä voi tulla myös tietokoneiden ja älypuhelimien kautta.

– Itse kunkin pitää omakohtaisesti miettiä ja valvoa, ettei sisältö ole viemässä eroon Jumalassa. Sisältö on se asia eikä tekniikka.

13. Pitääkö paikkansa, että pyörivä pesukone on pannassa?

– Tässä ei ole mitään perää. Se on aikoinaan syntynyt legenda ja tuntuu elävän.

– Meillä on muun muassa tällainen pesukone eikä ole ongelmaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?