Kuvat: Tämä nokkakolari oli tahallinen – 2 kuoli, tapoista tuomittu nuorukainen jäi eloon: ”Sori iskä”

Julkaistu:

Varsinais-Suomen käräjäoikeus tuomitsi 20-vuotiaan nuorukaisen kymmenen vuoden ehdottomaan vankeuteen kahdesta taposta, yhdestä tapon yrityksestä ja törkeästä liikenneturvallisuuden vaarantamisesta. Hän aiheutti tahallisen tieliikenneonnettomuuden Vehmaalla viime vuoden lokakuussa.
Traagiset tapahtumat sattuivat Vakka-Suomessa sijaitsevassa Vehmaan kunnassa 16.10.2016.

Nuori mies oli itsetuhoinen, mikä käy ilmi hänen jättämistään viesteistä. Tekoa edeltävänä päivänä mies teki testamentiksi nimeämänsä asiakirjan, jossa hän testamenttasi pankkitilinsä sisällön isälleen ”Viimeisenä toivona ennen kuolemaani”.

Tapahtuma-aamuna nuorukainen kirjoitti isälleen kirjeen, jossa hän hyvästeli isänsä. Mies kirjoitti kirjeen ennen lähtöä Turusta Vehmaalle, jossa hänellä oli salibandypeli. Mies totesi myös kirjeessään, että hänen ajamastaan autosta jää tuskin mitään jäljelle.

Salibandypelin jälkeen mies lähti ajamaan Vehmaalta Turkuun päin. Mies oli ”suuttumustilassa” pelissä tapahtuneen vastoinkäymisen takia.

Mies oli isäänsä ja kavereihinsa yhteydessä vielä minuutteja ennen traagista onnettomuutta. Mies lähetti itsestään kuvan kavereilleen Snapchat-sovelluksella.

– Hyvästi, mies kirjoitti kuvan yhteyteen.

Minuuttia myöhemmin nuorukainen lähetti veret seisauttavan viestin isälleen.

– Sori iskä Mää rakastan sua Kato tyynyn alle, viestissä luki.

Parin minuutin päästä rysähti. Poliisin arvion mukaan kello oli 16.20.


Mies ajoi noin 160 kilometrin tuntinopeusvauhtia Vehmaalla Y-tiellä Turun suuntaan, kun alueella oli rajoitus 100 kilometriä tunnissa. Mies ajoi vastaantulevien kaistalla ajaneeseen autoon, ja yhteentörmäys oli raju.

Autot romuttuivat täysin, kuten onnettomuuspaikalta otetuista kuvista ilmenee. Onnettomuudessa vaurioitui myös kolmas henkilöauto, joka tuli onnettomuuteen joutuneen henkilöauton takana.


Tahallisen onnettomuuden aiheuttanut nuorukainen loukkaantui vakavasti, mutta hän selvisi hengissä.

Sen sijaan onnettomuuteen joutuneen auton yli 60-vuotias mieskuljettaja ja hänen vieressään etupenkillä istunut yli 80-vuotias appiukko kuolivat. Auton takapenkillä istunut kuljettajan yli 60-vuotias vaimo loukkaantui vakavasti. Kolmannen henkilöauton naiskuljettaja loukkasi selkänsä.


Mies väitti oikeudessa, että hänen tarkoituksena oli tappaa ainoastaan itsensä, ei muita. Oikeuden mukaan miehen täytyi kuitenkin ymmärtää, että onnettomuuteen joutuneen auton matkustajat todennäköisesti kuolevat.

Varsinais-Suomen käräjäoikeus tuomitsi Jani Ville Johannes Ruuskasen kahdesta taposta, yhdestä tapon yrityksestä ja törkeästä liikenneturvallisuuden vaarantamisesta kymmenen vuoden ehdottomaan vankeuteen. Hän oli teot tehdessään alentuneesti syyntakeinen. Mies kärsi vaikea-asteisesta masennuksesta. Mies oli teot tehdessään 19-vuotias, nykyään hän on 20-vuotias.

Uhrien omaiset vaativat mieheltä tuntuvia korvauksia. Korvausasia ratkaistaan myöhemmin erillisenä riita-asiana oikeudessa.

Varsinais-Suomen käräjäoikeus antoi asiassa tuomion keskiviikkona, eikä tuomio ole siten vielä lainvoimainen.