Perustuslaki­valiokunta: Hallituksen sote-esitys ei ole perustuslain mukainen

Perustuslakivaliokunta lähettää hallituksen sote-esityksen uuteen valmisteluun.

| Päivitetty

Perustuslakivaliokunnan puheenjohtaja Annika Lapintie (vas) kertoo valiokunnan päätyneen lausunnossaan siihen, ettei hallituksen sote-esityksen valinnanvapausmalli ole perustuslain mukainen.

Valiokunnan mukaan etenkin maakuntien velvollisuus yhtiöittää palvelut on perustuslain vastainen. Perustuslaki edellyttää hänen mukaansa, että maakunta voi myös itse tuottaa sote-palveluja.

Ongelmallisena Lapintie näkee myös aikataulun epärealistisuuden peruspalveluita vaarantavana. Kireä aikataulu voi hänen mukaansa johtaa pahimmillaan terveydenhuoltojärjestelmän kriisiin.

Perustuslailliset ongelmat liittyvät kuitenkin julkisten palveluiden pakkoyhtiöittämiseen.

Lapintien mukaan valiokunta näkee että yksityistämistä on nyt arvioitava uudelleen.

– Sote-palvelujen järjestämisvastuun siirtäminen kuntia suurempiin yksiköihin, tässä tapauksissa maakunnille, on perusteltua. Maakunnilla on paremmat resurssit suoriutua tästä tehtävästä.

Samoin valinnanmahdollisuuksien edistäminen on osa ihmisten itsemääräämisoikeutta.

Asiantuntijat olivat kuitenkin yksimielisiä siitä, että hallituksen esityksen mukainen valinnanvapausjärjestelmä ei turvaa kaikissa tilanteissa riittäviä sosiaali- ja terveyspalveluita yhdenvertaisesti kaikille.

– Ei voi olla tarkoituksenmukaista antaa julkista hallintotehtävää yksityisen hoidettavaksi, jos se samalla vaarantaa kansalaisten mahdollisuuden saada tasavertaisesti julkisia terveydenhoitopalveluita, Lapintie sanoo.

Kaikkiaan Lapintie kuvaili menettelyä poikkeukselliseksi ja kokonaisuutta harvinaisen laajaksi.

Tulosta oli osattu jo odottaa sekä keskustan että kokoomuksen piirissä. Valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok) kommentoi sote-lain valinnanvapauden julkisten palveluiden pakkoyhtiöittämistä jo tiistaina sanoen, että se ei ole perustuslain mukainen.

Myös pääministeri Juha Sipilä (kesk) kyseenalaisti pakkoyhtiöittämisen perustuslaillisuuden jo etukäteen.

Orpo kuitenkin kertoi, että valinnanvapaus säilyisi uudistuksessa, vaikka hallitus muuttaisi yhtiöittämisen pakkoa.

Perustuslakivaliokunnan lausunto ei kuitenkaan vielä tarkoita uudistuksen kaatumista. Kokoomus on aiemmin kertonut, että uutta esitystä alettaisiin valmistella saman tien, ja esitys voisi valmistua jo syksyyn mennessä.

Perustuslakivaliokunta kertoi näkemyksensä asiasta tänään torstaina järjestetyssä tiedotustilaisuudessa eduskunnan Pikkuparlamentissa.

Valiokunta antoi lausuntonsa etuajassa, sillä takarajaksi lausunnon jättämiselle oli annettu kesäkuun loppu, eli huominen perjantai.

Artikkelia muokattu kello 13.06, korjattu lausunnon jättämisen takaraja.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?