”Suomi ensin” palasi Rautatientorille – poliisi vienyt mielenosoittajia väkisin maijaan

Julkaistu:

Helsinki
Poliisi kertoo ottaneensa paikan päältä kiinni yhteensä neljä henkeä.
lta-Sanomat uutisoi eilen maanantaina, kuinka poliisi poisti Suomi ensin -mielenosoitusleirin maanantai-iltana Helsingin Rautatientorilta.

Tapahtumasarja sai jatkoa heti tiistaina iltapäivällä, kun osa mielenosoittajista palasi entiselle leiripaikalle Rautatientorille. Paikalla oli yhteensä noin muutama kymmenen mielenosoittajaa mukaan lukien Suomi ensin -liikkeen johtohahmo Marco de Wit.

Rautatientorilla on tiistaina ollut useita poliisipartioita.

– Olemme läsnä muutamalla poliisipartiolla, koska laitoksen linja on, ettei kyseinen Suomi ensin -porukka voi sinne uudestaan kokoontua tai järjestää uutta mielenilmausta, kertoo ylikomisario Jussi Huhtela poliisin johtokeskuksesta.

– Tämä oli pieni yritys, jolla haettiin sitä, että pysyykö poliisi päätöksessään ja kyllä me nyt pysymme, Huhtela jatkaa.


Paikalla olevan IS:n toimittajan mukaan osa kiinniotetuista on provosoinut virkavaltaa ja poliisi on käyttänyt kiinniotoissa kovia otteita. Ainakin yksi mielenosoittaja kannettiin maijaan neljän poliisin voimin. Yksi pakotettiin autoon raahaamalla.

Paikan päällä olleen poliisin mukaan kiinniotettuja on yhteensä neljä.

– Porukkaa poistettiin paikalta käskyillä ja neuvoilla. Henkilöitä otettiin kiinni, koska he eivät uskoneet poistumiskäskyjä. Heille oli annettu poistumiskäsky jo aikaisemmin päivän, Huhtela kertoo.

Eilinen leirin purkukaan ei sujunut täysin ongelmitta. Maanantaina virkavalta otti yhden henkilön kiinni poliisin vastustamisesta, kaksi niskoittelusta.


Huhtelan mukaan mielenosoittajien poistamissyy on sama kuin eilenkin; poliisi arvioi mielenosoituksen aiheuttavan välitöntä vaaraa yleiselle turvallisuudelle.

Mielenosoitusleiri ehti majailla Helsingin Rautatientorilla useita kuukausia.

Huhtelan mukaan poliisipartiot aikovat pysytellä Rautatientorilla niin kauan kuin on tarve.

– Partiot pysyvät siellä varmistamassa, ettei uutta tilannetta synny. Sen mukaan, miten tilanne siellä elää.


Alla olevalla videolla näkyy, miten leirin purku sujui maanantaina.


Juttuun lisätty ylikomisario Huhtilan kommentit klo 18:30.