Vaikea synnytys päättyi vauvan kuolemaan Hyksin alueella – Valvira: Hoito ei kaikilta osin asianmukaista - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Vaikea synnytys päättyi vauvan kuolemaan Hyksin alueella – Valvira: Hoito ei kaikilta osin asianmukaista

Hoito ei ollut kaikilta osin asianmukaista, Valvira totesi ratkaisussaan.

Valviran arvioima tapaus sattui Hyksin alueen sairaalassa muutama vuosi sitten. Kuvituskuva.­

27.6.2017 7:52

Vaikea ja kivulias synnytys päättyi surullisesti Hyksin alueen sairaalassa vastasyntyneen lapsen kuolemaan muutama vuosi sitten.

Vain neljän vuorokauden ikäisenä menehtyneen lapsen äiti kanteli myöhemmin synnytyksen hoidosta sosiaali- ja terveysalan lupavirasto Valviraan. Ilta-Sanomat tutustui Valviran antamaan kantelulyhennelmään ja ratkaisuun, joka antaa tarkan kuvan traagiseen lopputulokseen päättyneestä synnytyksestä.

Valviran mukaan synnytyksen hoito ei sujunut kaikilta osin asianmukaisesti: kätilö ja lääkärit olisivat toisin toimimalla voineet ehkä vaikuttaa tapahtumien kulkuun. Äidin supistuksia ei seurattu riittävästi, eikä sikiön sykekäyrän katoamiseen reagoitu riittävän nopeasti, virasto totesi.

Kyseisen äidin aiemmat raskaudet ja synnytykset olivat sujuneet normaalisti. Raskautta oli seurattu neuvolassa ja raskauden kulku oli sujunut normaalisti.

Aivan raskauden loppuvaiheessa lääkäri arvioi sikiön painavan yli 4 000 grammaa. Sikiön suuren koon vuoksi synnytys käynnistettiin samalla viikolla.

Synnytys käynnistyi ja äiti sai epiduraalipuudutuksen, mutta siitä huolimatta äiti kärsi kovasta kivusta. Noin kaksi tuntia epiduraalipuudutuksen antamisen jälkeen synnytystä päätettiin edelleen edistää oksitosiinilla. Synnytys alkoikin edetä ja noin tunnin kuluttua kohdun suu oli täysin auki.

Puoli tuntia siitä, kun kohdunsuun todettiin olevan auki, sikiön sydänkäyrään ilmestyi laskuja. Kymmenen minuutin kuluttua sykekäyrä katosi. Kun sikiön sydänäänet löydettiin ja niissä todettiin edelleen sykelaskuja, lääkäri soitettiin paikalle.

Aktiivinen ponnistusvaihe aloitettiin vartti lääkärin saapumisen jälkeen. Kun äiti oli yrittänyt tuloksetta ponnistaa viidentoista minuutin ajan, sairaalan henkilökunta päätti tehdä imukuppivedon. Siinä vaiheessa sikiön sydänäänet olivat jälleen hidastuneet.

Lopulta eloton ja hapenpuutetilasta kärsivä vauva syntyi kuudennella imukuppivedolla. Hänet siirrettiin hengityskoneessa jatkohoitoon vastasyntyneiden teho-osastolle. Neljä vuorokautta myöhemmin vastasyntynyt menehtyi.

Myös äiti siirrettiin synnytyksen jälkeen teho-osastolle. Myöhemmin vatsaontelon avausleikkauksessa huomattiin, että kohtu oli revennyt ja kohtu päätettiin poistaa.

Lääketieteellisessä kuolemansyyn selvityksessä ja ruumiinavauksessa lapsen tärkeimmäksi kuolemansyyksi paljastui vaikea syntymäasfyksia. Muiksi merkittäviksi kuolemansyiksi todettiin vaikea aivosairaus ja kalvojänteen alainen päälakiverenvuoto. Äidin kohdun repeämän arvioitiin vaikuttaneen vastasyntyneen kuolemaan.

Valviran mukaan kätilön olisi pitänyt seurata supistuksia tarkemmin, mutta supistuksia kuvaava anturi ei ollut käytössä synnytyssalissa. Tästä syystä sikiön sydänkäyrää tai sen laskuja ei voitu luotettavasti tulkita, koska niitä ei voitu arvioida suhteessa supistuksiin.

Valvira totesi myös, että sikiön vointiin tulisi kiinnittää tarkempaa huomiota sykekäyrän kadotessa ja aloittaa tarvittavat toimenpiteet, kuten ponnistuttaminen. Valviran mukaan lääkärien olisi pitänyt aloittaa imukuppiveto nopeammin etenkin silloin, kun sikiön sykekäyrä on selvästi poikkeava, eikä aktiivinen ponnistaminen tuota tulosta. Valviran mukaan tapahtumien kulkuun olisi voitu mahdollisesti vaikuttaa, jos aktiivinen ponnistusvaihe olisi aloitettu aiemmin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?