Hallitus on jälleen ajautumassa kriisiin, kun kokoomukselle äärimmäisen tärkeä sote-uudistuksen valinnanvapaus on vaarassa.
Kokoomuslainen sisäministeri Paula Risikko esitti verhoillun uhkauksen kertomalla, että jos sote-uudistus kaatuu perustuslakivaliokunnassa, samalla pysähtyy myös keskustan lempilapsi maakuntauudistus.
Asiantuntijat arvioivat, että kokoomuksen ajama pakkoyhtiöittäminen loisi Suomeen nykyistä suurempaa eriarvoisuutta. Joidenkin asiantuntijoiden mukaan sote-mallilla ei saavuteta asetettuja tavoitteita.
Eikä tämä ole pelkästään iltapäivälehden toimittajan yksityisajattelua, vaan tieto on eduskunnan sisäpiiristä. Sisäpiiritietojen mukaan kokoomus on ainoa, joka on asiasta eri mieltä ja riitelee kaikkien kanssa.
Kokoomus on sietänyt keskustan maakuntamallin, koska uskoi saavansa pakkoyhtiöittämisen läpi siinä siinä samassa. Keskusta pelästyi Risikon uhkausta maakuntauudistuksen pysäyttämisestä, koska maakuntauudistus lisää ja sementoi valtaa keskustalle.
Herää kysymys, onko perustuslaki hallituspuolueille jonkinlaista kauppatavaraa ja altis poliittisille diileille.
Pää kainalossa saa hoitoa
Kokoomuksen mukaan valinnanvapaus tarkoittaa, että kansalainen saa itse valita, mistä hankkii terveyspalvelunsa. Tavallinen ihminen voisi näistä kaunopuheista kuvitella, että pääsisi käsiksi yksityisten terveysfirmojen kaikkiin palveluihin veronmaksajien kustannuksella. Asia ei ole niin yksinkertainen.
Vaikka kokoomuslaisten kostea päiväuni toteutuisi, ei tavallinen Matti tai Merja saisi kosmeettista hampaidenoikomishoitoa tai suonikohjuleikkausta yhtään helpommin. Päinvastoin, olisi hyvin todennäköistä, että jos sote-uudistuksessa halutaan säästöjä, julkisin varoin kustannettaan entistä vähemmän, ja potilaiden omavastuu kasvaisi. Eli hoitoa saa niin sanotusti pää kainalossa kuten nytkin, mutta palvelut tuskin laajenevat. Tämän skenaarion todennäköisyyden on eräs asiantuntija tunnustanut taustakeskusteluissa.
Sote-asiantuntijoita kuullut sisäpiiriläinen pelkää, että uudistuksessa on kyse valtavasta julkisen rahan siirrosta yksityisille toimijoille, jotka voisivat ennen pitkää ostaa maakuntiin perustettavat terveysyhtiöt.
Kaksi vuotta, kaksi hallituskriisiä
Pääministeri Juha Sipilän (kesk) hallitus oli kriisissä soten takia jo syksyllä 2015. Sipilä lausui tuolloin legendaariseksi muodostuneet sanat ”on hyvin todennäköistä, että kävelen aamulla presidentin luo”.
Edellisen kerran Sipilä oli viemässä erokirjettä tasavallan presidentille vain kaksi viikkoa sitten. Lentokoneella ja autolla matkaansa Naantalin Kultarantaan taittanut pääministeri teki kuitenkin viime hetkellä U-käännöksen. Muutoksen sai aikaan dramaattinen käänne, jossa Simon Elo ja Timo Soini kumppaneineen ilmoittivat eroavansa Jussi Halla-ahon perussuomalaisista, ja olevansa valmiita uuden ryhmänsä kanssa hallitusvastuuseen.
Nyt hallituspuolueet ovat jälleen tukkanuottasilla, kun soten valinnanvapaus uhkaa kaatua perustuslaillisiin ongelmiin.
Jos soten valinnanvapaus vesittyy, kokoomukselle saattaisi uudet vaalitkin käydä. Sote-uudistusta perustuslakivaliokunnassa sorvaava Simon Elo muistutti hallituksen hauraasta sovusta.
– Kannattaa muistaa, että me olemme eduskuntaryhmänä juuri tehneet kovia ratkaisuja sen puolesta, että näitä ratkaisuja saadaan eteenpäin ja että Suomessa ei synny hallituskriisiä. Toivon, että hallituskumppanimme osoittavat samanlaista vastuunkantoa, Elo varoitteli.
Kuvatekstiä muokattu. Kuvatekstiin on korjattu toimituksen tekemä kirjoitusvirhe.