Löytyykö Uudesta vaihtoehdosta lisää katujia? Asiantuntija nostaa esiin yhden esimerkin: ”Kova työ selittää äänestäjilleen”

Hallituksessa pääministeri Juha Sipilällä (kesk) ja valtiovarainministeri Petteri Orpolla (kok) on täysi työ pitää silmällä Uuden vaihtoehdon mahdollisia heikkoja lenkkejä, jottei enemmistö eduskunnassa lipsahda oppositiolle, sanotaan Eduskuntatutkimuksen keskuksesta.

22.6.2017 20:53

Hallituksen täytyy nyt tiukasti seurata, löytyykö perussuomalaisista Uusi vaihtoehto -eduskuntaryhmään loikanneista lisää heikkoja lenkkejä, sanoo Turun yliopiston Eduskuntatutkimuksen keskuksen johtaja Markku Jokisipilä.

Hän uskoo, että työntöä vaihtaa leiriä löytyy molemmilta puolelta.

– Hallituksen enemmistö on jo nyt kapea. Oikeastaan Sipilän ja Orpon on ollut pakko nakittaa joku seuraamaan tilannetta jatkuvasti, ettei pääse syntymään sellaista tapaturmaa, että yhtäkkiä oppositiolla onkin eduskunnan sisällä enemmistö, Jokisipilä arvioi.

Jokisipilä pitää mahdollisena, että epävarmoja löytyy myös perussuomalaisiin jääneistä ja loikkauksia voi tapahtua vielä puolin ja toisin.

– Kun tämä (loikkaukset) tulivat julki, Halla-aho sanoi, että lähtijöistä osa oli yllätyksiä ja myös osa niistä, jotka päättivät jäädä, olivat yllätyksiä.

Jokisipilä sanoo, että Uuden vaihtoehdon riveissä on paljon sellaisia ihmisiä, joiden aatemaailmasta ei oikein ota selvää, että ovatko he soinilaisia vai kuitenkin enemmän halla-aholaisia.

– Siellä on 5-10 sellaista edustajaa, joilla on kova työ selittää äänestäjilleen, millä tavalla he pystyvät profiloitumaan niissä teemoissa, minkä nojalla heidät on vuonna 2015 valittu eduskuntaan.

Yhtenä esimerkkinä hän mainitsee Uusi vaihtoehto -ryhmän puheenjohtajan Simon Elon.

– Hän on tullut Halla-ahon leiristä politiikkaan ja on ollut hyvin islam- ja maahanmuuttokriittinen. Kuitenkin hän on eronneessa ryhmässä. Kysymys on, onnistuvatko he uskottavasti profiloimaan itsensä jonain vaihtoehtona ja miten he pystyvät profiloitumaan hallituksessa enää lainkaan omissa teemoissaan.

Jokisipilän mukaan heidän on vaikea pitää ainakaan maahanmuuttoon liittyviä teemoja esillä tulevissa vaaleissa samoin kuin miten olisi ollut mahdollista pitää, jos he olisivat pysyneet perusuomalaisissa.

”Sordiinoa siis painetaan”

Jokisipilän mukaan hieman kärjistäen voisi sanoa, että koska ryhmä sai pitää viisi ministerinsalkkuaan, heillä on tietyistä asioista hallituksessa suoranainen puhekielto tai ainakin heidän ääntään niiden kohdalla vaiennetaan voimakkaasti.

– Kuten Petteri Orpo (kok) sanoi, että koska heillä edelleen ne viisi salkkua on, heille on pelisäännöt tehty selväksi. Sordiinoa siis painetaan erityisesti EU- ja maahanmuuttoasioista puhuttaessa. Hallitusryhmänä heillä on historiallisen huono neuvotteluasema lähtötilanteen takia, Jokisipilä toteaa.

Hän sanoo, että viime kädessä kansanedustajan uskottavuus on kiinni äänestäjien luottamuksesta, mikä vaikuttanee mahdollisiin tuleviin loikaajien katumusharjoituksiin.

– Jos alkaa näyttää siltä, että se romahtaa, on pakko tehdä liikkeitä, mikäli aikoo kansanedustajan uraansa jatkaa.

Jokisipilä pitää perusuomalaisiin juuri takaisin loikanneen Ritva ”Kike” Elomaan hyppäyksiä kummallisina.

– Olin yhtenä aamuna mukana keskustelussa radiossa, jossa hän vielä puolusti ratkaisuaan siirtyä Uusi vaihtoehto -ryhmään. Nyt pari päivää sen jälkeen hän päätyikin palaamaan takaisin. Onhan nämä kuviot erikoisia.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?