Legendaarinen elokuvateatteri lopettaa 90 vuoden jälkeen – jäähyväisnäytökseen valittu elokuva yksi palkituimpia - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Legendaarinen elokuvateatteri lopettaa 90 vuoden jälkeen – jäähyväisnäytökseen valittu elokuva yksi palkituimpia

Merja Luotola-Maarnela myi viime keväänä elokuvateatterien liiketoiminnan Finnkinolle. Hän kuvasi tuolloin päätöstä elämänsä vaikeimmaksi.

Merja Luotola-Maarnela myi viime keväänä elokuvateatterien liiketoiminnan Finnkinolle. Hän kuvasi tuolloin päätöstä elämänsä vaikeimmaksi.

Julkaistu: 21.6.2017 19:44

Perinteikkäät lappeenrantalaiset elokuvateatterit Nuijamies ja Kino-Aula lopettavat toimintansa.

Suomalaisen elokuvahistorian yksi luku päättyy juhannusaaton aattona, kun perinteikkäät elokuvateatterit Nuijamies ja Kino-Aula lopettavat toimintansa lähes 90 vuoden jälkeen.

Lappeenrannan Valtakadulla vierekkäin sijaitsevat teatterit perusti perheyritys Elokuva Luotola vuonna 1929, ja vuodesta 2003 lähtien toimintaa on luotsannut Merja Luotola-Maarnela. Viime keväänä hän myi elokuvateatterien liiketoiminnan Finnkinolle.

Luotola-Maarnela kuvasi tuolloin Finnkinon tiedotteessa päätöstä elämänsä vaikeimmaksi.

– Päätökseen liittyi paljon tunteita, sillä Nuijamies ja Kino-Aula ovat olleet kuin toinen koti minulle. Olen ylpeä, että perheeni on vuosikymmenien aikana luonut vahvan elokuvakulttuurin Lappeenrantaan ja olemme saaneet tarjota elokuvaelämyksiä lähes 90 vuoden ajan sukupolvesta toiseen, hän sanoi.

Finnkino: Vanha kiinteistö olisi vaatinut merkittäviä investointeja

Finnkino aloitti yrityskaupan jälkeen toukokuussa yt-neuvottelut, jotka päättyivät viime maanantaina.

– Meillä oli henkilöstön tiedotustilaisuus Lappeenrannassa ja siellä kerroimme päätöksen toiminnan loppumisesta, sanoo Finnkinon ketjujohtaja Ismo Määttä.

Hän kertoo, ettei kummankaan teatterin vuokrasopimusta enää jatkettu, ja ne päättyvät kesäkuun lopussa.

– Viime aikoina teatterien vuokrasopimusta oli jatkettu vain lyhyitä pätkiä. Neuvottelimme kiinteistön omistajan kanssa, mutta se päättyi siihen, että molemmat osapuolet näkivät, ettei vuokrasopimusten jatkaminen ole kaupallisesti kannattavaa.

Vanha kiinteistö olisi Määtän mukaan vaatinut investointeja molemmilta osapuolilta.

– Viime hetkinä tarkentui, kuinka merkittäviä investointeja toiminnan jatkaminen olisi tarkoittanut.

Yt-neuvotteluissa irtisanottiin seitsemän työntekijää, ja kaksi jatkoi töitä Finnkinon lappeenrantalaisessa teatteri Strandissa.

Elokuvateatteri Nuijamiehessä nähdään viimeisenä elokuvana italialainen draama Cinema Paradiso vuodelta 1988. Jäähyväisnäytös on torstaina kello 20.15.

Elokuva on yksi ensi-iltavuotensa, 1988, palkituimpia. Se sai tuolloin Cannesin elokuvajuhlilla tuomariston palkinnon ja oli ehdolla Kultaisen palmun saajaksi. Se on palkittu myös parhaana vieraskielisenä elokuvana sekä Oscar-, Golden globe-, Cesar-, ja Bafta-gaaloissa.

Lisää aiheesta

Tuoreimmat osastosta