Kotimaa

23 asiaa, jotka mullistuvat uudessa alkoholilaissa – kapakoiden aukioloajat, neloskalja kauppoihin...

Julkaistu:

Politiikka
Kaupassa voi myydä 5,5-prosenttisia alkoholijuomia ja ravintolat saavat anniskella aamuneljään, jos hallituspuolueiden neuvotteluratkaisu hyväksytään eduskunnassa.
Hallituspuolueet ovat päässeet neuvotteluratkaisuun alkoholilain höllennyksessä.

Lakia on väännetty eduskunnassa pari vuotta. Pahin kiista on koskenut nelosoluiden ja limuviinojen saamista kauppoihin.

Keskustassa on kansanedustajia, jotka vastustavat väkevämpien juomien tuloa ruokakauppaan. He ovat vedonneet omantunnon vapauteen laista äänestettäessä. Muut hallitusryhmät ovat liputtaneet alkoholin vapauttamisen puolesta.

Tiistaina saavutetussa kompromississa hallituspuolueet esittävät pohjaratkaisuksi 5,5-prosenttisten alkoholijuomien tuloa ruokakauppaan.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kun lakiesitys tulee ensimmäiseen eduskuntakäsittelyyn, kansanedustajilla on vapaat kädet esittää matalampaa tai korkeampaa alkoholiprosenttia. Eduskunta äänestää sen jälkeen alkoholin prosenttirajasta.

Hallituspuolueet sitoutuvat siihen, että toisessa käsittelyssä puolueiden kansanedustajat sitoutuvat kokonaisuudistukseen. Jos ensimmäisessä käsittelyssä 5,5 prosentin raja hyväksytään, yksittäiset hallituspuolueiden kansanedustajat eivät lipsu esityksestä.

Eduskuntaäänestyksessä alkoholilain käsittely alkaa eduskunnassa syyskaudella. Lain on tarkoitus tulla voimaan ensi vuoden alussa.

Jos hallituspuolueiden pohjaratkaisu hyväksytään, tämä kaikki muuttuu

1. Ruokakaupoissa saa myydä 5,5-prosenttisia alkoholijuomia. Nyt raja on 4,7 %.

2. Nelosoluet tulevat kauppoihin.

3. Vahvempaa ja aitoa lonkeroa saa myydä kaupoissa. Nyt kaupoissa on voinut myydä keskioluen vahvuista ja käymisteitse valmistettua lonkeroa.

4. Vahvempia siidereitä saa kaupoista.

5. Myös niin sanottuja vahvempia limuviinoja saa kaupasta. Nyt limuviinoilla raja on ollut 2,7 prosenttia alkoholia.

6. Ruokakauppojen lisäksi vahvat oluet ja muut alle 5,5 prosentin juomat tulevat kioskeihin ja huoltamoihin.

7. Ravintoloille tulee ulosmyyntioikeus. Ravintolasta voi ostaa kotiin yhtä vahvoja alkoholijuomia kuin ruokakaupoista.

8. Panimot voivat myydä enintään 5,5 prosentin tuotteita suoraan kuluttajille.

9. Pienet käsityöläispanimot, joiden vuosituotanto on alle 500 000 litraa, voivat myydä suoraan kuluttajille 12 prosenttisia tuotteita.

10. Kaupoista, kioskeista, huoltamoilta, kauppa-autoista ja -veneistä myytäviltä juomilta ei edellytetä, että ne ovat käymisteitse valmistettuja. Greippilonkero voitaisiin valmistaa aidosta ginistä.

11. Anniskeluravintolat saavat vapaasti päättää aukiolonsa, ei sulkemispakkoa. Anniskelua saa olla kello 04 asti. Eli jos Brasiliassa alkaa aamulla keihäskisa, sporttiravintolaa voi pitää vapaasti auki, mutta alkoholia ei myydä kello 04 jälkeen.

12. Ei enää erillisiä keskiolutoikeuksia. Ravintoloiden A- ja B-oikeuden poistuvat ja kaikki ravintolat saavat vapaasti päättää juomavalikoimansa.

13. Ravintoloille taas oikeus pitää happy hour -tuntejaan. Ravintolat voivat mainostaa happy hour -tarjouksia.

14. Vapaat tilaukset ravintoloissa. Jatkossa saa ostaa vaikka tuplaviskin ja muutakin kuin yhden juoman itselleen, kaverille saa viedä tuopin.

15. Alkoholijuomia saa anniskella myös velaksi, luotolla. Jos nykylakia tulkittaisiin kirjaimellisesti, luotto-ominaisuuden käyttäminen alkoholin ostamiseen ei olisi sallittua.

16. Valmistajille ja tukkumyyjille oikeus julkaista tuoteluettelonsa ja hintansa. Hinnat ja tuotteet voi julkaista painettuina luetteloina ja internetissä. Esimerkiksi Altia saa julkaista tuotetietoja netissä.

17. Kotimaisille tuottajille oikeus verkkokauppaan ulkomaille.

18. Tilapäiset anniskeluluvat pelkällä ilmoituksella. Ravintola voi toimia millä tahansa festivaalilla pelkällä ilmoituksella. Myös niin sanotulla catering-luvalla voi anniskella pelkällä ilmoituksella erilaisissa juhlatiloissa.

19. Festivaalien kalja-aitaukset voivat poistua. Tapahtumissa, joissa ei ole alaikäisiä, olutkarsinoiden rajat ja säädökset väljenevät.

20. Ravintoloilla voi olla yhteisiä anniskelualueita, esimerkiksi festivaaleilla. Nykyisin kullakin ravintolalla on pitänyt olla oma karsina eikä toisen karsinaan ole saanut mennä. Jatkossa voi mennä jopa oman oluen kanssa naapurikapakan karsinaan.

21. Alkot voivat olla arkisin auki tunnin pitempään, kello 21 asti.

22. Alaikäisille, 16 vuotta täyttäneille oikeus anniskella alkoholia vuorovastaavan valvonnan alaisena.

23. Kotiviinien- ja oluiden valmistuksessa poistuvat raaka-ainerajoitukset. Kotona saisi valmistaa muutoin kuin tislaamalla omaan käyttöönsä mietoja alkoholijuomia. Valvontatarve poistuu.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt