Rintasyövästä selvinnyt Ella, 34, tukee nyt syöpään sairastunutta äitiään: ”Tällä hetkellä kuolema ei ahdista minua”

Hiljattain parantunut Ella, 34, jatkaa elämää syövän kanssa äitinsä tukena.

23.6.2017 7:20

Helsinkiläiselle Ellalle vuosi sitten keväällä saatu rintasyöpädiagnoosi ei tullut yllätyksenä. Syöpä oli saapunut perheeseen jo vuonna 2013, jolloin hänen äitinsä sairastui ensimmäisen kerran munasarjasyöpään. Äiti leikattiin, mutta myöhemmin tämä sairastui myös rintasyöpään. Äidin munasarjasyöpä uusi vuosi sitten keväällä.

34-vuotias Ella kantaa BRCA-geenivirhettä, joka altistaa rinta- ja munasarjasyövälle. Vaikka itse sairaus ei yllättänyt, hän ei ymmärtänyt sairastumisen ajankohtaa. Liikunnallinen nainen oli tuolloin fyysisesti paremmassa kunnossa kuin koskaan. Tällä hetkellä, vuosi sairastumisen jälkeen, elämässä asiat ovat hyvin.

– Sain hiljattain vuositarkastuksessa puhtaat paperit. Pääsääntöisesti elämä on hirveän hyvää tällä hetkellä, Ella hymyilee.

Yllä olevalla videolla Ella ja Leena kertovat sairaudestaan.

Hänen äitinsä sairastaa yhä levinnyttä munasarjasyöpää, jota yritetään hidastaa lääkkeillä. Lääkärit eivät enää lupaa, että hän paranee.

 Vaikka tarkoitus onkin hyvä, sairastavalle muiden tarinoiden kuuleminen alkaa nopeasti tuntua muidenkin taakkojen kantamiselta.

”Joskus koskettaminen on puhumista parempi tapa osoittaa tukensa”

Ella kertoo olleensa avoin puhumaan sairaudestaan ensimetreiltä saakka. Vaikka hän on voinut keskustella aiheesta kaikkien läheistensä kanssa, hän silti tunsi tarvetta suojella heitä.

– Ajattelin, etten halua rasittaa läheisiä aina niillä syöpäjutuilla. Ei toisaalta ole ollut niin suurta tarvettakaan, koska olen päässyt puhumaan asioista paljon vertaistukisiskojen kanssa.

34-vuotiaalle Ellalle syöpädiagnoosi ei tullut yllätyksenä, sillä hän tiesi kantavansa BRCA-geenivirhettä.

Moni tuttava kysyi kuulumisia, mutta aina Ella ei ollut varma siitä, miten vilpittömästi kyselijät halusivat kuulla totuuden ja kuinka moni kysyi silkasta kohteliaisuudesta. Jälkeenpäin nainen on miettinyt, miten itse tukisi sairastanutta.

– Se ei ole kauhean helppoa. Joskus kosketuskin voi olla parempi tapa kuin puhuminen. Olen kokenut, että esimerkiksi käden laittaminen olalle on ollut kiva tapa osoittaa tukea. Sekin riittää.

Sen sijaan muiden syöpätarinoiden jakaminen ei helpota sairastaneen oloa lainkaan. Moni Ellan tuttavista alkoi helposti jakaa muiden syöpää sairastavien tai siitä selviytyneiden tuttujen kuulumisia ja tarinoita.

Vaikka tarkoitus onkin hyvä, sairastavalle muiden tarinoiden kuuleminen alkaa nopeasti tuntua muidenkin taakkojen kantamiselta.

Ellan mielestä julkisessa keskustelussa rintasyöpää ei aina oteta tarpeeksi vakavasti.

Vuosina 2009–2014 seuratuista rintasyöpäpotilaista elossa oli viiden vuoden kuluttua 91 prosenttia. Naisia koskevia tilastoja verratessa vain iho- ja kilpirauhassyövällä on yhtä suuret luvut.

 Tällä hetkellä kuolema ei ahdista minua. Luulen, että olen saanut puhua siitä tarpeeksi.

Ella muistuttaa, että rintasyövän sairastaneidenkin joukossa on yhdeksän prosentin joukko, joka ei jää henkiin. Lisäksi 91 prosenttiin sisältyvät myös he, jotka sairastavat yhä. Hänen kokemansa mukaan toisinaan rintasyöpää sairastavia vähätellään, koska sen ennusteet ovat moniin muihin syöpiin verrattuna hyvät.

Kokemus on sairastuneelle silti aina yhtä musertava, oli ennuste mikä tahansa.

Kuolema ei enää pelota

Rintasyöpä opetti Ellan olemaan armollisempi itselleen ja keholleen. Luukivut kiukuttavat edelleen, mutta hän on opetellut purkamaan turhautumisensa juoksemisen sijaan joogaan ja muihin lempeisiin liikuntalajeihin.

Nykyisin arjen iloja ovat töihin pyöräileminen ja se, että se sujuu vaivattomasti, hyvää oloa antaen. Hän myös haaveilee vielä juoksevansa puolimaratonin uudestaan ja saavuttavansa saman, hoitoja edeltäneen fyysisen kunnon.

Ella myöntää kuolemanpelon painaneen mieltä aiemmin.

– Tällä hetkellä kuolema ei ahdista minua. Luulen, että olen saanut puhua siitä tarpeeksi. Olen myös äitini kanssa pystynyt avoimesti puhumaan elämän rajallisuudesta ja siitä, että tiemme todennäköisesti eroavat tavallista aikaisemmin.

Ella haaveilee vielä juoksevansa puolimaratonin uudestaan jonain päivänä.

Lähteet: kaikkisyovasta.fi, rintasyopa.fi, cancer.fi/syoparekisteri.

Ella on mukana syöpää sairastavien naisten vertaistukiryhmän Siskot ry:n toiminnassa. Hän esiintyy jutussa pelkällä etunimellä omasta toiveestaan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?