Kokoomuksen Orpo nostaisi Suomen pakolaiskiintiötä – 300 pakolaista lisää

Valtiovarainministerin mukaan kyseessä olisi merkittävä ele.

20.6.2017 14:07

Suomen pakolaiskiintiötä pitäisi nostaa kolmellasadalla 1 050:een, kun pakolaiskriisin kriittinen vaihe on ohi ja turvapaikanhakijoiden määrä laskenut selvästi, puheenjohtaja, valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok) sanoi kokoomuksen tilaisuudessa Helsingissä.

Orpon mukaan korotus ei olisi suuri, mutta kyseessä olisi merkittävä ele.

Muutos olisi Orpon mukaan hallitusohjelman mukainen, koska ohjelman mukaan pakolaiskiintiön tulee olla samalla tasolla kuin aiempina vuosina. Pakolaiskiintiö on viime vuosina ollut 750–1 050.

Turvapaikanhakijat ja kiintiöpakolaiset ovat olleet hallitukselle hankala asia, koska perussuomalaiset on vaatinut maahanmuuttopolitiikkaan tiukennuksia.

Nyt perussuomalaiset on hajonnut kahtia ja hallituksessa jatkaa 20 soinilaisen Uusi vaihtoehto -ryhmä.

Orpo kiisti IS:lle, että hänen ehdotuksensa olisi testi soinilaisille.

– Ei ole testi heille. Meillä on puhuttu maahanmuuttokriisin alusta asti, että paras tapa olisi auttaa ihmisiä paikan päällä kotimaissaan. Tai ottaa sieltä ihmisiä, jotka ovat kovimmassa hädässä, ja heidän ei tarvitsisi henkensä kaupalla kulkea salakuljettajien kyydissä tai Välimeren yli.

– Kun meillä tilanne on helpottanut, ja Suomeen ei tule enää hakeudu sellaisia määriä turvapaikanhakijoita, nyt meillä olisi mahdollisuus ottaa enemmän kiintiöpakolaisia. Määrä ei kuitenkaan ole huimaava. Minusta se olisi ele ja ihmisyyden puolesta tehty teko. Tämä ei ole testi, tämä on kokoomuksen näkemys ja asioita hallituksessa keskustellaan, Orpo perusteli ehdotustaan.

Kuinka iso rähäkkä 300 kiintiöpakolaisesta saadaan aikaiseksi?

– Jos vältetään niitä rähäköitä. Keskustellaan ja toivottavasti löytyy hyvä ratkaisu. Viittasin hallitusohjelmaan. Siellä lukee, että kiintiöpakolaisten määrä pidetään nykyisten vuosien tasolla.

– Kun hallitusohjelmaa kirjoitettiin, lukemat olivat 750–1 050. Tänä vuonna määrä on 750, joten hallitusohjelman perusteella voimme kyllä nostaa sen 300:lla, Orpo laskeskeli.

Orpon mukaan kiintiöpakolaisten määrän nostamisesta ei ole hallituksessa tarkemmin keskusteltu.

– Matkan varrella on käyty keskusteluja ja todettu, että tämä tilanne maahanmuuton ja turvapaikanhaun osalta on ollut kesken. Haluan vain tukea sisäministeri Paula Risikon (kok) hyvää esitystä siitä, että olisi syytä nostaa harkintaan, että voisimmeko tässä tehdä inhimillisen teon, Orpo totesi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?