KRP: Suomessa on ollut useita Temppeliaukion kirkon terroriuhkaa vastaavia tilanteita

Keskusrikospoliisin mukaan terrori-iskun mahdollisuuteen on varauduttu useissa tapauksissa, mutta aiemmat tilanteet on hoidettu vähemmän näkyvästi.

20.6.2017 11:48

Suomessa on loppuvuoden 2015 jälkeen ollut useita tilanteita, joissa poliisi ja muut viranomaiset ovat varautuneet terrori-iskun mahdollisuuteen.

Keskusrikospoliisin (KRP) mukaan uhkatilanteita on ollut tänä aikana ”muutamia”. Ne eivät ole tulleet suuren yleisön tietoon, sillä nämä tilanteet on hoidettu kaikessa hiljaisuudessa toisin kuin viime viikonlopun näkyvä operaatio Temppeliaukion kirkolla Helsingissä.

– Niissä on ollut kyse enemmänkin tiettyihin henkilöihin liittyvistä riskeistä, jotka ovat konkretisoituneet ajallisesti ja paikallisesti, KRP:n osylikomisario Tero Haapala kertoi tiistaina sisäministeriössä järjestetyssä toimittajatapaamisessa.

Temppeliaukion kirkon tapauksessa viranomaiset päättivät tietoisesti toimia näkyvästi ja näyttävästi. Kyse oli ennaltaestävyydestä, tarkoitus oli, että mahdollisen iskun suunnittelija varmasti huomaa poliisitoiminnan.

Päätöksen näyttävästä toiminnasta teki operaation yleisjohdosta vastannut Helsingin poliisi. Apuna olivat KRP, suojelupoliisi, Poliisihallitus ja rajavartiolaitos.

Aiemmissa uhkatilanteissa poliisi on Haapalan mukaan toiminut näkymättömästi.

– Ennaltaestävyys on tärkeintä, se menee edelle tutkinnankin, Haapala sanoi.

Temppeliaukion kirkon uhasta on käynnistetty esitutkinta nimikkeellä terroristisessa tarkoituksessa tehdyn rikoksen valmistelu.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?