STT: Jari Aarnion autotallista löytyi noin 10 tietolähteen paperit – vetoaa vahinkoon

Julkaistu:

Aarnio-juttujen tutkinnanjohtaja Jukka Haavisto ei halua kommentoida asiaa.
Helsingin huumepoliisin entisen päällikön Jari Aarnion autotallissa ovat lojuneet noin kymmenen tietolähteen paperit, selviää STT:n tiedoista. Rikollisille poliisin tietolähteeksi paljastuminen tarkoittaa todennäköistä hengenvaaraa, joten tietoturvaton säilytystapa voi muotoutua kohtalokkaaksi.

Ottamatta kantaa tietolähteiden määriin Aarnio vahvistaa tiedot, joiden mukaan paperit ovat ajalta ennen ensimmäistä virkarikosoikeudenkäyntiä eli vuotta 2007. Aarnio sanoo, että paperit päätyivät autotalliin vahingossa poliisin kahden muuton seurauksena.

– Kaikki oli asianmukaisesti kassakaapeissa, kunnes muutimme Itä-Pasilaan väistötiloihin. Emme saaneet siirrettyä kassakaappeja sinne, joten jouduimme siirtämään kaiken sisällön, Aarnio sanoo STT:lle.

Aarnion mukaan poliisitalon valmistumisen jälkeen poliisi sai viedä irtaimistoa kotiinsa väistötiloista ja tällöin tietolähdetiedot siirtyivät hänen autotalliinsa vahingossa.

– Kukaan ei ole niitä päässyt katsomaan.

Aarnio-juttujen tutkinnanjohtaja Jukka Haavisto ei halua kommentoida asiaa.

– En tässä vaiheessa kommentoi. Tietysti salassa pidettäviä papereita täytyy käsitellä huolellisesti.

Haavisto ei suostu lausumaan mitään loppusuoralla olevasta tutkinnasta, joka käsittelee Helsingin huumepoliisin tietolähdetoimintaa. Tutkinta koskee muun muassa sitä, onko rekisteröityjä tietolähteitä ollut.

Autotalliin viitataan jo tuomiossa

Jo Aarnion joulukuisessa törkeässä huume- ja virkarikostuomiossa viitataan ilman tarkkaa määrää autotallista löytyneisiin tietolähdepapereihin. Tuomion mukaan Aarnio ei muistanut, kuinka paperit päätyivät autotalliin.

– Tietolähderekisteri oli alkanut purkautua Helsingissä jo vuoden 2007 lopulla, kun Helsingin poliisin kohdistunut virkarikostutkinta oli aloitettu. Sen jälkeen papereita oli säilytetty heillä mustassa pahvikotelossa eikä Aarnio muistanut, miten tavarat olivat päätyneet hänelle, mutta työpaikalta tuoduissa rulokaapeissa oli ollut työhön liittyviä papereita ja musta kansio, tuomiossa sanotaan.

Helsingin poliisin olematon tietolähderekisteri aiheutti toistuvaa kummastusta Aarnio-käräjillä. Huumepoliisit viittasivat silti jutun kuluessa toistuvasti salaiseen tietolähdetoimintaan.

– Sellaisia tietolähteitä meillä ei ole, jotka olisivat antaneet tällaisen suostumuksensa (rekisteröintiin), kommentoi Helsingin poliisin viestintäjohtaja Juha Hakola STT:lle noin kolme ja puoli vuotta sitten.

STT:n tietojen mukaan nykyisin voimassa on poliisihallituksen salainen määräys, jonka mukaan poliisi ei saa tavata tietolähdettä rekisteröimättä tätä viiden tapaamiskerran jälkeen.

”Rekisteröinti lopetettiin aiempaan virkarikosjuttuun”

Huumepoliisin entinen apulaispäällikkö kertoi Aarnion huume- ja virkarikoskäräjillä, että huumepoliisin tietolähteiden rekisteröinti loppui Aarnion ensimmäiseen virkarikosjuttuun. Aarnion syytteet jutussa hylättiin vuonna 2010.

Apulaispäällikön mukaan ensimmäisen virkarikostutkinnan aikana tietolähteet alkoivat pitää rekisteröimistä liian vaarallisena. Tämä on myös Aarnion selitys.

Aarnion huumehaaran kansiota käsittelevässä kohdassa rekisterin kuvaillaan olleen jo vuosikaudet ”sinänsä olematon” ja tiedoiltaan merkityksetön.