Metsämustikoissa voi piillä vaarallinen loinen – onko syytä huoleen?

Kivuliaan parantumattoman taudin aiheuttava loinen voi majailla metsämarjoissa.

Suomalaiset voivat syödä mustikoita turvallisin mielin, kertoo professori.

19.6.2017 15:46

Pahamaineinen loinen myyräekinokokki voi piillä metsän marjoissa tai koiraeläinten ulosteessa.

Loinen munii koiraeläimen suolistossa ja leviää ulosteen kautta ympäristöön, kuten metsän marjoihin ja kasveihin. Pahimmassa tapauksessa loiset ovat levinneet ihmisiin.

Ekinokokin pelätään leviävän villikettujen mukana Suomeen. Asiasta uutisoi ensimmäiseksi Helsingin Sanomat.

Ruotsissa on havaittu vähän tartuntoja, samoin muuallakin Euroopassa. Professori Antti Oksanen Evirasta kertoo, että yleisimmin ihminen saa loistartunnan kotikoiran ulosteessa piilevistä munista, vaikka ekinokokki viihtyy koiria paremmin ketuissa.

Loinen on ihmiselle vaarallinen, sillä se aiheuttaa rakkuloita esimerkiksi maksaan ja muihin sisäelimiin. Tartuntaa voi hoitaa lääkkeillä, mutta pysyvää parannuskeinoa ei ole.

Oksasen mukaan innokkaallakaan marjastajalla ei ole hätää, ja marjoja voi poimia huoletta.

– Suomessa ei ole todettu vielä yhtäkään tartuntaa, ja missään ei ole todistettu, että loistartunta olisi saatu juuri mustikoista, Oksanen sanoo.

– Ei varmasti ole syytä paniikkiin, hän korostaa.

Oksasen mukaan itämisajasta ei ole olemassa kunnollista tietoa. Hän kertoo, että itämisajan on kuitenkin arveltu olevan pitkä, jopa 5–15 vuotta.

Loinen tekee tuhojaan elimistössä hitaasti. Oksasen mukaan tartunnan voi havaita esimerkiksi siinä vaiheessa, kun maksa ei enää kestä. Loinen aiheuttaa kantajalleen kipuja.

Marjoja voi syödä kuten ennenkin

Oksanen kertoo, että Ruotsissa on annettu neuvo, jonka mukaan marjoja voi syödä aivan kuten ennenkin. Samaa ohjetta voi noudattaa myös Suomessa.

Vaikka syytä pelkoon ei ole, on Oksasella neuvoja, miten loistartunnan voi välttää marjoista varmasti. Keittäminen tappaa loisen munat nopeasti, aivan kuten bakteerit ja viruksetkin. Ohje on yleisesti ottaen hyödyllinen, sillä pakastemarjoissa tavataan silloin tällöin esimerkiksi norovirusta.

Pakastaminen sen sijaan ei riitä.

– Loisen muna kestää pakastamista hyvin, joten tavallisella pakastamisella ei ole vaikutusta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?