Hallituskriisin jälkipyykki puitiin eduskunnassa – Ps:n Leena Meri: Totta kai hallitus on toimintakykyisempi, siellä on vain kaksi puoluetta

rac

Julkaistu: , Päivitetty:

Politiikka
Eduskunnassa keskusteltiin tänään hallituksen luottamuksesta ja sen parlamentaarisessa pohjassa tapahtuneesta poikkeuksellisesta muutoksesta perussuomalaisten hajaannuttua kahdeksi eri ryhmäksi.
Eduskunnassa keskusteltiin tänään pääministeri Juha Sipilän (kesk) esittelypuheenvuoron jälkeen muun muassa siitä, oliko Sipilän ratkaisu jatkaa hallitusyhteistyötä perussuomalaisista irtaantuneen Uusi vaihtoehto -ryhmän kanssa oikea.

Kyse on hallituksen luottamuskeskustelusta. Äänestys luottamuksesta järjestetään eduskunnassa tiistaina.

Keskustelusta syntyi odotetusti kiivas.

Klo 17.05 Istunto päättyy.

Klo 16.40 Myös perusuomalaisten eduskuntaryhmästä viime viikolla eronnut Arja Juvonen puhui eduskunnassa.

Hänen mielestään hallitusratkaisu oli outo. Osa perusuomalaisten eduskuntaryhmän jäsenistä oli hänen mukaansa jo valmiiksi leimattu epäluotettaviksi.

– Itse kuuluin myös siihen ryhmään, hän sanoi.

Hän sanoi, että henkilökohtaisesti hän on nyt välitilassa.

– En kuulu Uv-ryhmään, en kuulu perussuomalaisten eduskuntaryhmään. Olen joutunut välitilaan, kun joudun punnitsemaan omia arvojani ja ajatuksiani, että miten tästä eteenpäin jatketaan. On tuntunut pahalta se, että kun Uv-ryhmän jäsenet ovat sanoneet, että he ovat isänmaan asialla viemässä Suomea nousuun. Mitä me muut olemme olleet tekemässä? Juvonen kysyi.

Klo 16.30 Perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Leena Meri sanoi, ettei ymmärrä, mikä puolueen arvopohjassa on sellaista, ettei se nyt kelvannut hallitukseen.

– Orpo sanoi, että hallitus on nyt toimintakykyisempi. Totta kai se on, eihän siellä ole kuin kaksi puoluetta enää. Toiseksi ministeri Orpo sanoi, että EU-jäsenyys on isänmaallisuutta, sitä ei saa kyseenalaistaa. Emmekö saa siis keskustella EU:n syvenevästä integraatiosta ja määräämisvallan menemisestä? Meri kysyi.

Klo 16.24 Perussuomalaisten kansanedustaja Mika Niikko arvosteli perussuomalaisista tehtyjä johtopäätöksiä:

– Perussuomalaiset ovat ihan tavallisia tolkun ihmisiä. Kriittinen maahanmuuttopolitiikka ei ole synonyymi rasismille, hän sanoi.

Klo 16.10 Perussuomalaisten kansanedustaja Olli Immosen mukaan puolueesta loikanneet Uuden vaihtoehdon jäsenet eivät edusta sitä puoluetta, joka oli mukana hallitusneuvotteluissa vuonna 2015.

– Nämä kyseiset loikkarit häikäilemättömällä tavalla pettivät alkuperäisen puolueensa äänestäjät. Hallitus onkin nyt muodostettu joidenkin aivan muiden ryhmien kuin vaaleissa äänestettyjen puolueiden ja niiden muodostamien eduskuntaryhmien kesken, Immonen puhui.

Klo 16.00 Sdp:n Maria Tolppanen jatkoi hallituksen ryöpyttämistä ja totesi, että eduskunnassa on nähty ja todistettu erittäin värikästä keskustelua.

– Se on ollut osaltaan myöskin erittäin hämmästyttää. Täällä on jopa henkilöiden välisiä asioita puitu. Minä luulin, että kun saliin tullaan, niin ajetaan kansan asioita eikä omia, että ollaanko loukkaannuttu vai ei.

Hänen mukaansa Suomessa on totuttu siihen, että meillä on puolueissa olevat ihmiset hallituksessa.

– Oudolta tämä tällä hetkellä tuntuu. Tuntuu siltä, että meillä on villin lännen säännöt ja laki tuntuu olevan lonkalla.

Klo 15.45 Vasemmistoliiton Paavo Arhinmäki harmitteli sitä, että uskoi valtiovarainministeri Petteri Orpon (kok) Kesärannassa viikko sitten maanantaina pitämään arvopuheeseen.

– Sen vuoksi, että julkisesti kehuin Orpoa, sitä pahemmalta minusta on tuntunut se, miten nyt näyttää siltä, että se vahva arvopuhe, jota kehuin, olikin vain sumutusta. Sumutusta, jolla haluttiin ottaa osa vanhasta perusuomalaisesta puolueesta mukaan hallitukseen kiltiksi apupuolueeksi ja osa laittaa oppositioon.

Klo 15.40 Vihreiden kansanedustaja Krista Mikkonen: Puhe arvoista on paljastunut falskiksi.

– Hallituksella on vielä mahdollisuus osoittaa arvolupauksensa tosiksi. Sen nykyinen maahanmuutto- ja turvapaikkapoliittinen linja on Halla-ahon kynästä. Nyt Halla-aho on oppositiossa eikä hallitus ole enää hänen panttivankinaan, Mikkonen puhui.

– Nyt hallituksessa istuu ryhmä jolla ei ole puoluetta eikä puolueohjelmaa. Keitä he edustavat ja mikä on heidän poliittinen linjansa? hän kysyi.

Klo 15.35 ”Suunsoittamisella ei saada asioita läpi”

Perussuomalaista irtaantunut Veli-Matti Saarakkala (uv) sanoi, että Jyväskylän puoluekokouksen jälkeen perussuomalaiset muuttui perusteettomasti. Pääministeri Juha Sipilän esittämä kuminauhavertaus on osuva.

Saarakkalan mielestä rkp:N ja kristillisdemokraattien tarjoama auttava käsi olisi johtanut hallitusohjelman avaamisen. Edessä olisivat olleet myöhemmin uudet vaalit.

– Vihreät olisivat nousseet hallitukseen hoitamaan muun muassa maahanmuuttopolitiikkaa.

Saarakkala sanoi, että hän on kasvanut nuoresta aikuiseksi osaksi perussuomalaisten toimintaa. Jos hän olisi jäänyt Jyväskylän jälkeen perussuomalaisiin, hän olisi taantunut takaisin parikymppiseksi.

– Suunsoittamisella ja sirkuksella ei saada asioita läpi.

Klo 15.24 Kärnä toppuuttelee

Kansanedustaja Mikko Kärnä (kesk) pyysi oppositiota lopettamaan puheet salaliittoteorioista ja uusista vaaleista.

– Haluan kysyä oppositiolta, että onko totta, että olisitte halunneet antaa satavuotiaalle Suomelle syntymäpäivälahjaksi uudet vaalit.

Klo 15.12. Kankaanniemi tuohtui

Perussuomalaisten entinen ryhmäjohtaja Toimi Kankaanniemi (ps) on närkästynyt siitä, että perussuomalaisista irtaantunut Uusi vaihtoehto -ryhmä perustettiin hänen selkänsä takana.

– Miksi minulle ei kerrottu, koska olin eduskuntaryhmän puheenjohtaja.

Kankaanniemi sanoi, että hänelle olisi voitu kertoa suunnitelmista ja sanoa, että kyseessä on salassa pidettävä hanke. Hän on tottunut pitämään asioita salassa.

– Olin muun muassa Esko Ahon hallituksessa, jossa tehtiin suuria asioita.

– Ei voi lähteä siitä, että ensin vedetään matto alta ja sitten pyydetään mukaan. Minä olen eri hiekkalaatikossa. Teidät sokaisi valta, minut ei.

Klo 12 Pääministerin esittelypuheenvuoro

Pääministeri Juha Sipilä avasi keskustelun.

– Parlamentarismin ydin se, että hallituksen on nautittava eduskunnan luottamusta. Tehtävänäni on varmistaa hallituksen päätöksentekokyky. Jos luottamus puuttuu hallituksen on erottava. Eroa on pyydettävä, jos se ei kykene täyttämään tehtäväänsä.

– Perussuomalaisten puoluekokouksessa syntyi tilanne, jonka myötä hallituksen toimintakyky oli mielestäni uhattuna. Kuultuani päätöksen, ajattelin arvoeron ryhmien välillä kasvaneen.

– Yksi syy sille, että hallitusyhteistyö ps:n kanssa ei olisi toiminut oli se, että Halla-aho kertoi jäävänsä Brysseliin.

– Kun Uusi vaihtoehto -ryhmä syntyi, ryhmä antoi takeet arvopohjan säilymiselle.

Sipilä kertoo saaneensa ratkaisulleen tukea valtiosääntöoppineilta.

– Parlamentaarisessa pohjassa tapahtui muutos, mutta ei tarkoita sitä, että pitäisi järjestää esimerkiksi uudet vaalit. Suomi tarvitsee toimintakykyisen hallituksen ja sellainen meillä nyt on.

Pääministerin päätettyä esittelypuheenvuoronsa Antti Kaikkonen (kesk) aloitti ryhmäpuheenvuorot.

– Politiikka ei ole tylsää, ei ainakaan aina. Tapahtumat ovat kuitenkin hämmentäneet. Perussuomalaisten puoluekokouksen jälkeen kävi ilmi, ettei hallitusyhteistyön jatkamiselle ole edellytyksiä.

Kaikkosen mukaan Keskusta tukee hallitusratkaisua.

– Tämän myötä voidaan viedä sote- ja maakuntauudistus maaliin. EU-politiikassa tarvitaan selkeä linja. Se edellyttää, että toimimme siellä oikeissa viiteryhmissä.

– Tässä kohtaa syytä tunnustaa, että ilman pääministerin johtajuutta tilanne voisi olla toinen.

Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kalle Jokinen korosti politiikan olevan yhteisten asioiden hoitamista.

– Niiden hoitaminen käy mahdottomaksi jos arvot ovat liian kaukana toisistaan. Puolueiden on pystyttävä hallituksessa luottamaan toisiinsa. Tämä ei enää ollut mahdollista muuttuneen ps-puolueen kanssa, hän totesi.

Sdp:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman kertoi kokeneensa, että toissa viikonloppuna hänelle syntyi paljon toivoa kun ministerit Orpo ja Sipilä alkoivat puhua arvoista.

– Hallitus päätti kuitenkin jatkaa kuin mitään ei olisi tapahtunut. Tässä korttipelissä osalla taisi olla merkatut kortit.

– Eduskunnalle tässä näytelmässä ei annettu kummoista roolia.

Myös Kokoomuksen Harry Harkimo ihmetteli viime viikon tapahtumia.

– Miten ministerien määrä säilyy, vaikka ryhmän koko puolittui. Saa nähdä onko totuudenpuhujalle majatalossa sijaa?

Myös rkp:n puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson moitti Sipilän ratkaisua.

– Aivan kuten ennenkin on hallituksen populistinen ryhmä jarruttamassa uudistuksia. Uusvanha hallituspohja ei totisesti ole mikään demokratian riemuvoitto. Olemme epäluottamuslauseen kannalla.

Rkp on neljäs puolue, joka on epäluottamuslauseen kannalla.

Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah sanoi, että hallituksen huonolla politiikalla talouskasvun hedelmät on äkkiä syöty.

– Emme koe luottamusta hallituksen toimintaan. Yhdymme edustaja Lindtmanin epäluottamuslause-esitykseen, hän totesi.

Sipilän mukaan eduskunnassa on kehitelty salaliittoteorioita.

– Että triolla olisi ollut etukäteen joku suunnitelma, on täyttä mielikuvitusta, Sipilä kertoi.

Hän vastasi uusia vaaleja vaatineille, ettei parlamentaarinen kriisi ollut sitä luokkaa, että uusille vaaleille olisi ollut tarvetta.

Sipilä vastasi myös väitteisiin, ettei Suomella olisi ylintä laillisuusvalvojaa.

– Meillä on sijaisuuskäytäntö. Ei ole päivääkään, ettei olisi ollut ylintä laillisuusvalvojaa, hän sanoi.

Myös kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo puolusti, ettei etukäteen tehtyjä suunnitelmia tehty hallituksessa ennen perusuomalaisten puoluekokousta.

Hänen mukaansa yksi suuri ero perusuomalaisten ja Uusi vaihtoehto -ryhmän välillä on muun muassa puheet nationalismista.

Uuden vaihtoehdon ministeri Sampo Terho antoi puheenvuorossaan lähinnä terävää palautetta perussuomalaisille ja puolueeseen jääneille.

– Teille jäi nyt rahat ja teille jäi puolue, tehkää sitä omien arvojenne mukainen.

Sdp:n Lindtman jatkoi, että hallituksen uskottavuus olisi parempi, jos se olisi asettanut parlamentarismin etusijalle.

– Maanantaina puhuttiin arvoista, tiistaina puheet olisivat jo tipotiessään.

Hän myös kysyi, että onko tosiaan totta, ettei perussuomalaisten hajaannuksesta keskusteltu etukäteen.

Perussuomalaisten varapuheenjohtaja Laura Huhtasaari piikitteli puheenvuorossaan Uv-ryhmän jäseniä.

– On hyvä pitää mielessä, että Uuden vaihtoehdon jäsenistä moni on päässyt eduskuntaan Halla-ahon suosituslistalta, Huhtasaari sanoi.

– Nyt Halla-aho ei sitten kelpaakaan, hän jatkoi.

Rkp:n kansanedustaja Stefan Wallin nosti esiin Uv:n puheenjohtajan Simon Elon ja eurooppaministeri Sampo Terhon aiempia maahanmuuttokriittisiä puheita.

– Uv-ryhmä on sanonut, ettei heidän linjansa ole muuttunut. Sehän tässä ongelma onkin, Wallin sanoi.

Sdp:n puheenjohtaja Antti Rinne penäsi Sipilältä, kuinka paljon ennalta tiedettiin, mitä perusuomalaisissa tapahtuu.

Sipilän mukaan lehdet kirjoittelevat mielikuvitustarinoita.

– Voin vakuuttaa, että suunnitelmia ei ollut. Olisi absurdia, että varauduttaisiin etukäteen.

Sipilän mukaan tiistai-iltana oli keskustelua, että perusuomalaisista saattaa erkaantua kansanedustajia, mutta kokonaan uudesta ryhmästä hänellä ei ollut omien sanojensa mukaan tietoa.

Kokoomuksen Ben+Zyskowicz" class="person">Ben Zyskowicz tunnusti, että puolueessa käytiin ennalta keskusteluja siitä, jos Jussi Halla-aho tulee valituksi perusuomalaisten puheenjohtajaksi.

– Mitään suunnitelmaa ei tietenkään ollut, hän sanoi.

Pääministeri Sipilä vastasi kritiikkiin lukemalla valtiosääntöoikeuden professori Mikael Hidénin ja varatuomari Seppo Tiitisen lausunnon.

Sen mukaan hallituksen luottamuksen olemassaolo todetaan viime kädessä äänestyksin eduskunnassa. Jos istuvan hallituksen pääministerillä on perusteltu syy olettaa, että hallituksellaan, sen kokoonpanolla ja poliittisella linjalla on edelleen eduskunnan kannatus, hallitus voi jatkaa toimintaansa, vaikka sen kannatuksen muodostuminen eduskunnassa on jonkin verran muuttunut.

– Vaikka se ei ole välttämätöntä, voi tällaisissa tilanteissa kuitenkin olla poliittisen selkeyden vuoksi suotavaa, että hallitus antamalla eduskunnalle tiedonannon, saattaa nauttimansa luottamuksen eduskunnan päätettäväksi, Sipilä luki papereista.

Sdp:n Antti Lindtmanin mukaan nyt kaihertaakin se, missä järjestyksessä asioita on tehty.

Kristillisdemokraattien kansanedustaja Päivi Räsänen kertoi, että eduskunnan lisäksi myös kansalaisia hämmentää suuresti se, mitä eduskunnassa ja hallituksessa nyt tapahtuu.

– En muista tämän yli 20 vuoden eduskuntaurani aikana niin paljon ihan kadulla, junassa ja kaupassa spontaaneja yhteydenottoja ja keskusteluja, että mitä siellä oikein tapahtuu.

– Täällä on heitelty kärkeviä syytöksiä, varmasti on myös perusteita niille, mutta nyt tulisi olla aika varovainen siinä, ettei poimittaisi poliittisia pikavoittoja, kun pitkällä tähtäimellä syödään kansalaisten luottamusta.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt