Kommentti: Ei kai se ollut enne – Touko Aallon kausi vihreissä alkoi farssilla - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Kommentti: Ei kai se ollut enne – Touko Aallon kausi vihreissä alkoi farssilla

Oliko vaalifarssi huono enne Touko Aallon puheenjohtajuudelle? Aallon taidoista otetaan joka tapauksessa enemmän mittaa kuin kenelläkään vihreiden puheenjohtajalla ennen, kirjoittaa erikoistoimittaja Seppo Varjus.

17.6.2017 20:12

Enteistä ei pidä välittää, Aallon puheenjohtajakausi vihreissä alkoi kuitenkin huonolla enteellä. Ääntenlasku venyi tuntikausia ja lopulta selvisi, että 400 ääntä oli unohtunut Helsinkiin. Niitä odottamassa jumitettiin Tampereen puoluekokouksessa iltaan ja kyllästymiseen asti. Kokoussali lauloi kuorossa Ultra Brata nuotin vierestä ja leikki ilmapalloilla aikaa kuluttaakseen.

Ville Niinistön kaudet sujuivat kuin kasvuromaanissa: Hankalan alun ja vaikeuksien kautta voittoihin. Touko Aallon puheenjohtajakausi käynnistyi puskafarssilla. Eli arvaatte varmaan seuraavan lauseen. Oliko se enne?

Onni on potkinut vihreitä pitkään

Vihreiden uusi puheenjohtaja vie puolueen sen kaikkien aikojen testiin. Viimeiset pari vuotta puolue on ollut oikeassa paikassa oikeaan aikaan. Käytännössä aika selkeää vasemmiston punaista ja vihreää blokkia vastassa on ollut hyvin selkeä hallituksen porvariblokki. Oppositioblokin johto kuuluisi itsessään SDP:lle, mutta sen puheenjohtaja Antti Rinne ei ole saanut puoluetta kasaan. Tästä on parhaana osoituksena demarien epätoivoinen presidenttiehdokkaan etsintä. Ville Niinistö otti hyvin Rinteen jättämän tilan ja on käyttänyt sen vihreiden eduksi. Vihreillä on presidenttiehdokkaaksi erinomainen Pekka Haavisto, jonka viime vaalin kakkossijasta koko puolueen nousu käynnistyi. Haaviston uskottavuus ja etumatka muihin Sauli Niinistön haastajiin jämäköityy päivä päivältä demarien kyvyttömyyden vuoksi.

Perussuomalaisten katastrofi ei tuo suoraan ääniä vihreille, koska puolueilla ei paljon yhteistä kosketuspintaa ole. Hallituksen uskottavuutta Timo Soinin Uusi vaihtoehto ei suoranaisesti lisää. Jos ongelmia tulee, lisää äänestäjiä voi siirtyä kokoomuksesta vihreisiin. Erityisesti koulutuspolitiikan leikkausten arvostelu on jo tuonut vihreille paljon entisiä kokoomuksen äänestäjiä.

Vihreät pullat kärähtävät äkkiä

Hyvin on pullat uunissa vihreillä, mutta se on kuuma uuni, jossa pullat helposti kärähtävät.

Vihreät on kannatuksensa kasvun vuoksi vähän samassa tilanteessa kuin perussuomalaiset vuonna 2015. Puolueen uskottavuuden vuoksi hallitukseen meno on pikku pakko. Siellä odottaa joko kokoomus tai keskusta, ehkä kummatkin. Ei ole uskottavaa, että kaikkia vihreiden arvostelemia leikkauksia alettaisiin tuosta vaan perumaan. Ei vaikka millainen nousukausi olisi. Porvaripuolueissa on pantu muistiin kaikki vihreä iva ja niiden kanssa hallituksessa se maksatetaan kyllä jo sen ohjelmaa laadittaessa.

SDP:n ja vasemmistoliiton kanssa oppositiossa olo on ollut varsin sopuisaa. Yhteinen vastus on niin selvä ja läsnä. Mutta tätä hallitusta voi vihata vain niin kauan kuin se istuu.

Heti uusien eduskuntavaalien kaikki on toisin. Sen jälkeen alkaa epäluulo nykyopposition kesken. Puolueiden voimasuhteet Suomessa ovat sellaisia, että SDP:n, vihreiden ja vasemmistoliiton pohjalta rakennettu hallitus on jokseenkin mahdoton. Sellaista mullistusta, joka tätä muuttaisi, ei missään mielipidekyselyissä ole näkyvissä.

Kenelle jää mustapekka hallituspelissä? Kuka istahtaa ministeriautoon? Sen pakokaasuja on hallituspelissä hävinneiden katkera haistella.

Vihreiden uudelta puheenjohtajalta vaaditaan pelisilmää ja taitoa enemmän kuin keltään ennen. Onko Touko Aallolla sitä?. Ettei nyt hänellä ihan puskafarssiksi menisi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?