Kotimaa

Katso hilpeät kuvat: Nakukympillä tehtiin osanottajaennätys – ”Siellä on nautinnollinen ilmapiiri”

Julkaistu:

Leikkimieliseen tapahtumaan saapui juoksijoita Venäjältä, Sveitsistä ja Ranskasta asti.
Padasjoella lähes tuhatpäinen yleisö pääsi katselemaan, kun 119 alastonta juoksijaa viuhahti puoli kahdeksalta illalla metsän siimekseen. Perjantaina tehtiin 15. kertaa järjestetyn tapahtuman osanottajaennätys.

– Meille sattui äärettömän hyvä keli. Moni sanoi, että oli tullut sateen läpi. Mutta meille on joka kerta sattunut hieno keli, tapahtuman järjestäjä Aarne Heino kertoo.


Tänä vuonna Padasjoella juostiin ensimmäistä kertaa myös nakumaratoni, jolle osallistui kaksi suomalaista, yksi virolainen ja yksi sveitsiläinen juoksija.

Nakukympille osallistui myös ennätysmäärä ulkomaalaisia juoksijoita, joita saapui tapahtumaan Venäjältä, Ranskasta, Sveitsistä ja Saksasta asti. Moni heistä majoittuu läheisessä mökkikylässä ja pääsee juoksusuorituksen jälkeen rantasaunaan ja iltanuotion ääreen. Eksotiikkaa lisää Suomen valoisa kesäyö.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

– Ulkomaalaiset tykkäsivät siitä, että saivat juosta vapaasti metsässä. Tällainen vapaa metsän käyttö ja jokamiehen oikeus eivät ole niin tavallisia asioita maailmalla, Heino huomauttaa.

Heino uskoo, että erikoiset kesätapahtumat kertovat siitä, että suomalaiset haluavat hullutella kesällä kovan ja synkän talven jälkeen.


Yleisöä oli paikalla moninkertainen määrä osallistujiin verrattuna ja heitä saapui paikalle hyvinkin kaukaa. Katsojille oli lähtöpaikalla tarjolla paellaa, muikkuja, makkaraa, olutta ja muita virvoitusjuomia.

– Siellä oli hyvin tiivis tunnelma, eikä juoksijoille meinannut olla tilaa kääntyä. Yleisöllä on hyvin tärkeä merkitys tässä tapahtumassa: se tekee karnevaalin. Eihän tämä porukka juoksisi tällä tunnelmalla, jos ei olisi yleisöä.

Järjestäjä kehuu, että tapahtuman henkeen kuuluu se, että osanottajat läpsäyttävät toisiaan kämmenelle, kun he juoksevat toisiaan vastaan. Nakukympissä ei taistella verenmaku suussa kovasta ajasta.

– Siellä on nautinnollinen ilmapiiri. Kärki menee silti kovaa ja ihan huippuvauhtia. Olisiko ollut 36 minuutin paikkeilla, mitä he juoksevat kympin.

Nakukympin sääntöjen mukaan osanottajat saavat pukea ylleen juoksukengät, sukat ja päähineen. Naisille myös toppi on sallittu.

– Jos on iso rintavarustus, niin ilman liivejä ei pysty juoksemaan. Se on ihan käytännön asia. Jotkut käyttävät ja jotkut eivät.


Heino sai aikanaan idean Nakukympistä ystävänsä perheen mökillä juhannuksena Padasjoella. Hänellä oli tapana juosta juosta kaverinsa kanssa kymmenen kilometrin lenkki ennen juhannussaunaa.

– Kaveri sanoi joskus, kun oli oikean kuuma ilma, että kun voisi heittää vaatteet pois. Sitten hän sanoi vielä, että jos juoksisi kympin ilman vaatteita, niin sehän olisi ilmiselvästi nakukymppi. Kaveri oli kuitenkin sellaisessa työssä, ettei voinut julkisesti näyttäytyä tällaisen asian tiimoilta, Heino muistelee.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt