Hoitaja teki tabletti-cocktailin – unettomuudesta ja ahdistuksesta kärsineet saivat lääkettä sydämen vajaatoimintaan - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Hoitaja teki tabletti-cocktailin – unettomuudesta ja ahdistuksesta kärsineet saivat lääkettä sydämen vajaatoimintaan

Useat potilaat saivat sairaalassa väärää lääkettä, kiitos perushoitajan, joka eksyi rikoksen poluille työskennellessään Kyllön terveyskeskussairaalassa Jyväskylässä.

17.6.2017 11:02

Useat potilaat saivat sairaalassa väärää lääkettä, kiitos perushoitajan, joka eksyi rikoksen poluille työskennellessään Kyllön terveyskeskussairaalassa Jyväskylässä.

Keski-Suomen käräjäoikeudessa viiden kuukauden ehdolliseen vankeuteen tuomittu 48-vuotias nainen syyllistyi rikoksiin vuosien 2012–15 aikana. Yhteensä noin 2500 tablettia omaan käyttöönsä ottanut nainen katsottiin syylliseksi kavallukseen ja huumausainerikokseen.

Vaaralliseen pillerien vaihtoon nainen syyllistyi runsaat kaksi vuotta sitten. Nainen tyhjensi ahdistukseen ja unettomuuteen tarkoitetun Opamox-purkin ja vaihtoi tilalle muita pillereitä.

Vaihto-operaatiossa nainen täytti 30 tabletin Opamox-purkin sydämen vajaatoimintaan tarkoitetuilla Digoxin Semi -pillereillä, Thyroxin-kilpirauhaslääkkeillä ja Hydrocortison-valmisteilla.

Myöhemmin kävi ilmi, että yhteensä seitsemän ahdistuksesta tai unettomuudesta kärsinyttä potilasta sai sattumanvaraisesti vääriä lääkkeitä. Syyttäjä katsoikin naisen aiheuttaneen joko tahallaan tai ainakin törkeällä huolimattomuudellaan vakavan hengen tai terveyden vaaran.

Potentiaalisesti vaarallinen lääke oli Digoxin-sydänlääke. Jos Opamox-lääkitykseen määrätyillä 1935 syntyneellä miespotilaalla tai 1921 syntyneellä naispotilaalla olisi myös entuudestaan ollut Digoxin-lääkitys, olisivat sivuvaikutukset saattaneet olla kohtalokkaita.

Vaihtopillereitä saaneille ei onneksi aiheutunut ongelmia. Jutussa ei saatu selvitystä siitä, kuka potilaista oli ylipäätään saanut mitäkin väärää lääkettä.

Syyttäjä vaati naiselle tuomiota vaaran aiheuttamisesta, mutta koska konkreettista vaaraa ei todettu olleen, syyte hylättiin tältä osin.

Yksi Opamox-purkki oli vain pieni osa 2500 tabletin kokonaisuutta. Muutkin naisen vuosien mittaan anastamat lääkkeet kuten Diapamit ja Tramalit ovat huumausaineeksi luokiteltavia.

Kavallukset ja huumausainerikoksen myöntänyt nainen anasti lääkkeet omaan käyttöönsä. Osan tableteista hän nautti työvuoronsa aikana.

Nainen joutuu korvaamaan Jyväskylän kaupungin oikeudenkäyntikulut, 4400 euroa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?