Jussi Halla-aho hämmentävän viikon jälkeen: ”Ystävyyssuhteet kovalla koetuksella”

Jussi Halla-aho (ps) kertoo, että puoluehallitus on päättänyt lähettää kaikille ryhmästä lähteneille kansanedustajille kirjeen, jossa ilmoitetaan, että heidän toimintansa on vahingoittanut puoluetta ja heidän jäsenyytensä lakkaa.

16.6.2017 17:50 | Päivitetty 16.6.2017 20:43

Halla-ahon mukaan puoluehallitus ohjeistaa myös kuntien ja kaupunkien valtuustoryhmiä erottamaan eduskuntaryhmästä irtautuneet henkilöt valtuustoryhmistään.

Puolueen puheenjohtajavaihdoksen jälkeen 20 kansanedustajaa irtautui puolueen eduskuntaryhmästä ja perusti Uusi vaihtoehto -ryhmän. Kaksi puolueesta loikannutta kansanedustajaa on lähettänyt eroilmoituksen puoluetoimistoon ja yksi on ilmoittanut jättävänsä eroilmoituksen. Erottamiskirje lähetetään kaikille muille puolueesta loikanneille kansanedustajille.

– Kirjeen sisältö on se, että kyseiset edustajat ovat toiminnallaan vahingoittaneet puoluetta, ja että heidän kelpoisuutensa toimia puolueen jäsenenä on lakannut. Heillä on kesäkuun loppuun asti aikaa riitauttaa tämä erottamisilmoitus. Mikäli ilmoitusta ei määräpäivään mennessä toimiteta, puolueesta erottaminen katsotaan vahvistetuksi, Halla-aho selvensi.

Halla-ahon mukaan perussuomalaisista on tämän viikon aikana eronnut vajaat 150 ihmistä, mutta 180 on hakenut jäseneksi.

– Uusia jäsenhakemuksia ei ehditty tänään käsittelemään hakemusten suuresta määrästä ja muiden asioiden merkittävyydestä johtuen. Ne siirrettiin seuraavaan kokoukseen, jonka tarkka ajankohta ilmoitetaan myöhemmin. Se pidetään luultavasti heinäkuun alkupuolella, Halla-aho sanoi.

Tunteet käyvät kuumina ja ystävyyssuhteet ovat kovalla koetuksella

Halla-aho kertoi, että puoluehallituksen lähes kolme tuntia kestäneessä kokouksessa perussuomalaisten puoluetoimistolla Helsingin Yrjönkadulla käytiin pitkä ja perusteellinen keskustelu viime päivien tapahtumista.

– Kun uusia jäseniä hyväksytään puolueeseen, kiinnitetään entistä enemmän huomiota siihen, ettei jäseneksi hyväksytä henkilöitä, jotka toiminnallaan vahingoittavat puolueen uskottavuutta ja vähentävät kannattajiemme luottamusta.

Halla-ahon mukaan uusilla jäsenvalinnoilla pyritään edistämään puolueen yhtenäisyyttä ja vähentämään jännitteitä kentällä. Tällä hetkellä tunteet käyvät kuumana puolueen hajaannuksen jäljiltä.

– Tässä ei ole kyse pelkästään poliittisista erimielisyyksistä, vaan siitä, että monet äänestäjät tuntevat olonsa syvästi petetyiksi siitä, että osa perussuomalaisista lähtee keskustan ja kokoomuksen kainalosauvaksi hallitukseen äänettöminä yhtiömiehinä.

Perussuomalaisten uusi puheenjohtaja myönsi, että eduskuntaryhmän hajoamisen vuoksi ystävyys- ja tuttavuussuhteet ovat kovalla koetuksella.

– On ikävää, että ilmapiiri on tällä hetkellä sellainen, mikä se on, mutta tästä on vain yritettävä omalla esimerkillä päästä ylitse.

”Osa peloteltiin ja suostuteltiin lähtemään valheilla”

Halla-aho jätti puolueen oven auki niille perussuomalaisista kuluvalla viikolla eronneille, joiden ero puolueesta ei ollut loppuun asti harkittu.

– Toivoimme, että ne perussuomalaisista loikanneet kansanedustajat, jotka peloteltiin ja suostuteltiin lähtemään esimerkiksi viittaamalla valheellisiin väitteisiin puoluekokouksen kaappaamisesta tai siellä esitetyistä niin sanotuista käsimerkeistä, harkitsisivat uudelleen. Meidän ovemme ovat auki ja olemme valmiita keskustelemaan näiden ihmisten kanssa.

Toisaalta Halla-aho syytti puolueesta irtaantuneita siitä, että he ovat pelotelleet perussuomalaisten kenttää puheilla puoluekokouksen kaappauksesta ja epämääräisistä ryhmittymistä, jotka yrittävät vallata puolueen johtopaikkoja.

– Tämä ei pidä paikkaansa. Tämän suhteen meidän täytyy pyrkiä rauhoittamaan kenttäämme ja siinä on mielestäni onnistuttu hyvin.

”Tämä on ollut hyvin hämmentävä viikko”

Taloustutkimuksen tuoreen kyselyn mukaan Halla-ahon valinta puolueen johtoon on vähentänyt suomalaisten intoa äänestää perussuomalaisia. Halla-aho ei itse halunnut arvioida, miten puolueen kannatuksen käy hajaannuksen jälkeen.

– Kannatus mitataan vaaleissa. Tämä on hyvin hämmentävä viikko ollut perussuomalaisten kannattajille ja potentiaalisille kannattajille. Meidän täytyy palata normaaliin päiväjärjestykseen ja jatkaa sitä politiikkaa, jota olemme tehneet tähänkin asti.

Halla-ahon mukaan ero perussuomalaisten ja Uusi vaihtoehto -ryhmän välillä on se, että perussuomalaiset ajaa omaa linjaansa, mutta Uusi vaihtoehto -ryhmä ajaa kokoomuksen ja keskustan linjaa. Eduskuntaryhmän puheenjohtaja Leena Meri komppasi häntä.

– Me emme tällä hetkellä tiedä, mikä heidän (Uusi vaihtoehto -ryhmän) linjansa on, koska heillä ei ole omaa ohjelmaa. Ilmeisesti se ohjelma on sitten kokoomuksen tai keskustan, koska vipuvarsi on aika pieni nokankoputuksiin, Meri piikitteli puoluehallituksen kokouksen jälkeen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?