Sote-peli käy tulikuumana loppusuoralla: Kokoomus istuttaa Zyskowiczin perustuslakivaliokunnan ”vahdiksi” - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Sote-peli käy tulikuumana loppusuoralla: Kokoomus istuttaa Zyskowiczin perustuslakivaliokunnan ”vahdiksi”

Panokset sote-ratkaisun läpiviemiseksi kovenevat. Kokoomus järjesti tänään eduskunnassa sekavan näytelmän, kun se päätti nostaa konkarikansanedustajansa Ben Zyskowiczin perustuslakivaliokuntaan vahtimaan, että puolueen edut toteutuvat.

Ben Zyskowicz korvaa Anne-Mari Virolaisen perustuslakivaliokunnan varajäsenenä.

16.6.2017 15:58 | Päivitetty 16.6.2017 17:35

Kokoomus on hädissään, miten sen ajamalle valinnanvapaudelle on käymässä, kun eduskunnan perustuslakivaliokunta laatii sotesta ratkaisevaa lausuntoa ensi ja seuraavalla viikolla.

Peli kiistellyn sote-ratkaisun ympärillä käy kuumana kuin hellakoukku.

Vaarana on, että koko paketti hajoaa perustuslakivaliokunnan käsissä. Uhkana on myös se, että asiasta joudutaan jälleen järjestämään uusi lausuntokierros. Sanalla sanoen: sote-ratkaisu – erityisesti kokoomuksen vaatima valinnanvapaus – on hätää kärsimässä.

Kokoomus paneekin kovat piippuun ja istuttaa Ben Zyskowiczin (kok) valiokunnan varajäseneksi. Tilaa hänelle tekee Anne-Mari Virolainen (kok), joka tunnetaan paremmin myös eduskunnan suuren valiokunnan puheenjohtajana. Varajäsenen paikalta Zyskowiczin on määrä katsoa, että kokoomuksen näkökulmat otetaan taatusti huomioon.

Perinteisesti perustuslakivaliokunnassa ei ole toimittu puolueen etujen mukaan, vaan valiokunta on pikemminkin ollut suomalainen vastine perustuslakituomioistuimelle.

Eduskunnassa outo näytelmä

Eduskunnassa nähtiinkin outo näytelmä, kun päivän istunnossa myönnettiin Virolaiselle ero valiokunnasta. Kokoomus olisi halunnut perjantaille saman tien toisen istunnon, jossa Zyskowicz olisi valittu Virolaisen paikalle. Päätöksiä ei voi tehdä samassa istunnossa, joten toinen istunto olisi ollut välttämätön.

Ben Zyskowicz kertoi illan suussa Ilta-Sanomille, että asia ei edennyt puhemiesneuvoston käsiteltäväksi, vaan hän kysyi itse eduskunnan lainsäädäntöjohtajalta, onko tällainen menettelytapa mahdollinen. Zyskowiczin saaman vastauksen perusteella ei ole.

Tieto kyselystä levisi puhemiesneuvostolle ja muualle eduskuntaan iltapäivällä.

Nyt kokoomus on jo myöhässä, sillä se ei saa nimitettyä Zyskowiczia valiokuntaan ennen maanantaiaamua, jolloin valiokunta käy asiasta viimeiset kuulemiset ja aloittaa lausuntonsa viimeistelyn.

Zyskowicz valitaan valiokunnan varajäseneksi vasta maanantaina iltapäivällä ylimääräisessa istunnossa, kun eduskunta käsittelee hallituksen tiedonantoa hallituspohjan muutoksista.

Kukaan ei muista, etta koskaan aikaisemmin olisi yritetty pystyttää vastaava rulijanssi valiokunnan varajäsenen vaihtamiseksi.

Kokoomusta valiokunnassa edustaa pysyvinä jäseninä kansanedustajat Outi Mäkelä, Ville Rydman ja Jaana Laitinen-Pesola. Kokoomuksen johdossa lienee katsottu, että kolmikko ei ole poliittisesti riittävän taitava vääntämään lausuntoja sopivaan nuottiin, joten se päätti istuttaa Zyskowiczin vahtimaan, että perustuslakivaliokunnassa kokoomuksen kannat tulevat taatusti esille.

Perustuslakivaliokunnan tulevaa lausuntoa pidetään koko soten kannalta ratkaisevana. Sen on määrä valmistua juhannuksen jälkeen 26. kesäkuuta.

Artikkelia päivitetty kello 17.35. Alun perin jutussa kerrottiin, että puhemiesneuvosto olisi kieltäytynyt kokoomuksen vaatimasta ylimääräisestä istunnosta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?