Taloustutkimus: Halla-ahon valinta vähensi suomalaisten kiinnostusta äänestää perussuomalaisia

Perussuomalaisten kannattajien keskuudessa Halla-ahon suosio on vahva. Nykyisistä kannattajista puolet kertoi Halla-ahon valinnan lisäävän kiinnostusta äänestää puoluetta.

Alle viikko perussuomalaisten uuden puheenjohtajavalinnan ja eduskuntaryhmän kahtia hajoamisen jälkeen tehty ensimmäinen tutkimus paljastaa, että Jussi Halla-ahon valinta perussuomalaisten puheenjohtajaksi vähensi suomalaisten kiinnostusta äänestää puoluetta.

Perussuomalaisten eduskuntaryhmästä irtautunut Uusi vaihtoehto kiihdytti tätä kehitystä entisestään.

Tulokset eivät kerro suoraan puoluekannatuksesta vaan siitä, miten Halla-ahon puheenjohtajuus ja eduskuntaryhmän repeäminen vaikuttavat suomalaisten kiinnostukseen äänestää perussuomalaisia.

Koko väestön tasolla Halla-ahon valinta näyttää tutkimuksen mukaan vähentävän kiinnostusta puoluetta kohtaan.

Lähes kolmasosa vastaajista kertoi Halla-ahon valinnan vähentäneen kiinnostustaan puolueen äänestämiseen. Viisi prosenttia vastaajista oli sitä mieltä, että Halla-ahon puheenjohtajuus lisäsi heidän kiinnostustaan antaa äänensä puolueelle.

Perussuomalaisten nykykannattajien keskuudessa Halla-ahon suosio on kuitenkin vahvaa.

Nykyisistä kannattajista jopa puolet kertoi, että kiinnostus äänestää perussuomalaisia lisääntyi Halla-ahon valinnan jälkeen.

– Ne, jotka tällä hetkellä äänestävät perussuomalaisia, ovat melko tyytyväisiä siihen, että Halla-aho on puheenjohtaja, sanoo Taloustutkimuksen tutkimusjohtaja Tuomo Turja.

Turjan mukaan perussuomalaisia viime eduskunta- ja kunnallisvaaleissa äänestäneissä on keskimääräisesti enemmän niitä, jotka näkevät halla-ahon valinnan hyvänä asiana.

Edellisissä valeissa perussuomalaisia äänestäneistä 26–30 prosenttia kertoi, että Halla-ahon valinta lisää kiinnostusta äänestää perussuomalaisia.

– Tuloksista voi päätellä, että tällä hetkellä Halla-ahon asema perussuomalaisten kannattajien keskuudessa on vahva.

Vain kaksi prosenttia heistä, jotka äänestäisivät puoluetta nyt, vastasi että Halla-ahon valinta vähensi kiinnostusta äänestää perussuomalaisia.

Turjan mukaan näyttää siltä, että perussuomalaisten kannattajaprofiili on nyt jossain määrin muuttunut.

– Puolue vaikuttaa olevan nuivistumassa ja soinilaisten ja smp:läisten kiinnostus äänestää perussuomalaisia on laskenut selvästi, Turja sanoo.

Tutkimuksessa kysyttiin kiinnostusta äänestää perussuomalaisia sekä maanantaina Jussi Halla-ahon valinnan jälkeen että loppuviikosta sen jälkeen, kun perussuomalaisten eduskuntaryhmä oli hajonnut kahtia.

Kaikkiaan hajoaminen tuntuu tutkimuksen mukaan vähentäneen kiinnostusta äänestää puoluetta koko kansan keskuudessa.

Tutkimukseen vastasi 968 vastaajaa. Tutkimuksen virhemarginaali on plusmiinus 3,2.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?