Kolmen lapsensa tapon yrityksestä syytetty äiti kirjoitti palon aikana veret seisauttavan Facebook-päivityksen – ”Kukaan ei huomaa...” - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Kolmen lapsensa tapon yrityksestä syytetty äiti kirjoitti palon aikana veret seisauttavan Facebook-päivityksen – ”Kukaan ei huomaa...”

Kolmen lapsensa tapon yrityksestä syytetty 41-vuotias äiti kirjoitti tekoa ennen järkyttävän jäähyväisviestin Facebookiin. Oikeudessa nainen käyttäytyi kylmän viileästi.

16.6.2017 10:13

41-vuotiasta perheenäitiä syytetään kolmen lapsensa tapon yrityksestä sekä tuhotyöstä, joka tapahtui Tammelassa 20. helmikuuta.

Syyttäjän mukaan äiti sytytti omakotitalon tahallaan palamaan, ja yritti siten tappaa vuonna 1999 ja 2005 syntyneet poikansa sekä vuonna 2004 syntyneen tyttärensä.

Äiti myönsi poliisikuulusteluissa laittaneensa tulen alulle tietokonehuoneen kirjahyllystä, jossa oli papereita. Nainen meni myös makuuhuoneeseen, ja laittoi siellä palon alulle sanomalehdistä.

Nainen ei tehnyt mitään lastensa herättämisen eteen.

Poliisin esitutkintamateriaalista käy ilmi, että äiti kirjoitti veret seisauttavan Facebook-viestin palon alkuvaiheessa. Nainen julkaisi kuvalla varustetun kirjoituksen kello 06.25.

– No one notices your tears, no one notices your sadness, no one noticess your pain.. But they all notices your mistakes.

Tulipalo oli raju.

Vapaasti suomennettuna nainen kirjoitti siis, että ”kukaan ei huomaa sinun kyyneleitäsi, kukaan ei huomaa sinun surua, kukaan ei huomaa sinun kipua.. Mutta he kaikki huomaavat virheesi.”

Nainen kertoi poliisikuulusteluissa, että hänen oli tarkoitus ainoastaan vahingoittaa itseään, ei ketään muuta. Syynä olivat parisuhdeongelmat ja taloudellinen tilanne.

Vuonna 2000 rakennettu 1,5-kerroksinen omakotitalo tuhoutui palossa täysin. Syyttäjän arvion mukaan talon arvo oli vähintään noin 150 000 euroa, ja irtaimiston arvo puolestaan noin 30 000 euroa.

Noin minuutti Facebook-kirjoituksen julkaisun jälkeen äiti soitti hätäkeskukseen, ilmenee poliisin julkitulleesta esitutkintamateriaalista. Äiti kertoi, että hänen talossaan palaa. Talossa oli niin paljon savua, ettei hän nähnyt tulla ulos. Nainen oli puhelun aikana huolissaan perheen koirista.

Vajaata neljää minuuttia myöhemmin hätäkeskukseen soitti pojista vanhempi. Nukkumassa ollut poika havahtui kovaan rätinään, joka tuli alakerrasta. Hän meni ikkunasta terassin kautta katolle, ja sitä kautta hän tuli alas.

Poika soitti myös apua. Alhaalle päästyään hän näki äitinsä makaavan kodinhoitohuoneen oven liepeillä, ja raahasi tämän ulos.

Perheen tytär soitti nuoremman pojan kanssa kuusi minuuttia myöhemmin hätäkeskukseen. Alhaalla nukkumassa ollut veli oli tätä aiemmin kävellyt yläkertaan. He tekivät soiton parvekkeelta.

Puhelun aikana liekit löivät jo lähelle heitä. Ulkona ollut vanhin poika kehotti kaksikkoa hyppäämään peräkärrylle. Alas hypänneen pojan jalka murtui.

Noin tuntia myöhemmin tytär kirjoitti luokkansa Whatsapp-ryhmään seuraavin sanoin järkyttävästä aamusta.

– Äiti sano vaan et se haluu kuolla ja antakaa sen kuolla.

Poliisikuulusteluissa kuultiin todistajana ensihoitomiestä, jonka arvion mukaan vanhimman pojan toiminta pelasti todennäköisesti koko perheen.

Palossa kuolivat kuitenkin perheen kaksi koiraa. Perheenisä oli tapahtumien aikaan työpaikalla.

Asian käsittely alkoi Kanta-Hämeen käräjäoikeudessa Hämeenlinnassa perjantaiaamulla. Ilta-Sanomien paikalla olleen kuvaajan mukaan kolmesta tapon yrityksestä ja tuhotyöstä syytetty nainen yritti peitellä kasvojaan villatakilla. Kuvaajan mukaan nainen käyttäytyi tyynesti, jopa reippaan oloisesti.

Salissa oli myös perheen vanhin poika. Rikoksista syytetty nainen ei ottanut häneen mitään katsekontaktia.

Syyttäjä vaatii perheenäidille vähintään seitsemän vuoden ehdotonta vankeusrangaistusta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?