Kike Elomaa nuivien vallankaappauksesta: Timo Soinin kohtelu puoluekokouksessa loukkasi – ”Putkosella ei ollut tahdikkuutta”

Ritva ”Kike” Elomaa uskoo, että ryhmästä irtautuneet kansanedustajat olisivat varmasti tulleet toimeen Jussi Halla-ahon kanssa, mutta Halla-ahon olisi pitänyt tehdä kädenojennus yhteistyön saavuttamiseksi.

16.6.2017 7:53 | Päivitetty 16.6.2017 9:00

Uusi vaihtoehto -eduskuntaryhmään liittyneet kansanedustajat ovat täsmentäneet, miksi eivät voineet enää jäädä perussuomalaisten eduskuntaryhmään.

Eduskuntaryhmän kokoukseen saapumassa ollut Ritva ”Kike” Elomaa kertoo, että Jussi Halla-ahon valinta puolueen puheenjohtajaksi ei suinkaan ollut tärkein syy sille, miksi hän itse jätti puolueen eduskuntaryhmän.

Hän sanoo, että Halla-ahon kanssa olisi varmasti tultu toimeen.

– Vanha puheenjohtaja, hänet olisi pitänyt valita edelleen ulkoministerin pestiin, koska hän on ammattitaitoisin. Siitä yhteistyö olisi lähtenyt liikkeelle, Elomaa sanoo.

Lisäksi Elomaa oli pettynyt Timo Soinin kohteluun puoluekokouksessa, varsinkin siihen, kuinka perussuomalaisten puoluevirkailija Matti Putkonen (ps) häntä kohteli.

Putkonen muun muassa seisotti Soinia lavalla yhdessä Jussi Halla-ahon kanssa. Elomaa oli yllättynyt ja närkästynyt.

– Putkosella ei ollut tahdikkuutta. Jos vanha väistyy, niin pitää olla määrätty kunnioitus ja sille kunnia, jolle se kuuluu. Yksikään meistä (perussuomalaisista) ei täällä käppäilisi ilman entistä puheenjohtajaa. Se kunnioitus puuttui täysin varsinkin lauantai-iltana.

– Olen varma, että aika moni niin sanottu SMP:läinen loukkaantui siitä. Luulen, että Halla-ahon puheenjohtajuus olisi ollut vielä ihan ok, mutta kaikki nämä lisäpaukut, varsinkin sunnuntainen äänestys oli repivä, Elomaa lisää.

Lisäpaukuilla Elomaa tarkoittaa nuivien edustajien Laura Huhtasaaren, Teuvo Hakkaraisen ja Juho Eerolan valintaa varapuheenjohtajiksi.

Kaikesta huolimatta Elomaa kaipaa vanhoja puoluetovereitaan. Hänellä itsellään ei ole kantaa, pitäisikö ryhmän perustaa uusi puolue.

– Ei ole vielä, tämä kaikki on vielä niin uutta. Minulle ilmoitettiin maanantaina tästä tilanteesta ja sitten piti valita puoli. Suoraan sanottuna valinta oli vaikea sikäli, että minulla on muita edustajia ikävä. Mutta puoli on valittava.

Myös Perussuomalaisten eduskuntaryhmästä eronnut työministeri Jari Lindström (uv) on kertonut, että häntä sapetti nuivien miehitys kaikissa puolueen elimissä.

Hänen mielestään puolueen maahanmuuttovastainen nuiva siipi teki pahan poliittisen virheen viime viikonlopun puoluekokouksessa.

Lindströmin mielestä nuiva siipi halusi antaa kostonhimossaan opetuksen puolueen eliitille eikä miettinyt seurauksia.

– Ongelma oli ja on se, että ei ollut sattumaa se, että paikalla oli paljon nimenomaan nuivaa osastoa ja toiseksi, koko puheenjohtajisto tuli valituksi näistä nuivista. Heillä oli enemmistö ja he käyttivät sitä sumeilematta. Tuossa innossa heiltä unohtui vanha viisaus, että koskaan ei kannata ottaa selkävoittoa ja nöyryyttää toista osapuolta täydellisesti, Lindström kirjoitti Uuden Suomen blogissaan.

Ministerin mielestä tilannetta olisi pitänyt tasapainottaa varapuheenjohtajien valinnoilla.

– Se oli poliittinen virhe numero yksi ja samalla osoitus täydellisestä kyvyttömyydestä ymmärtää politiikkaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?