PS-ryhmien johdon välit tulehtuivat – Halla-aho Elovaarasta: ”Täysin keinoja kaihtamaton ihminen”

PS:n puheenjohtaja Jussi Halla-aho kuvaa ryhmästä lähteneen Tiina Elovaaran toimintaa törkeäksi ja hävyttömäksi.

15.6.2017 7:34

”Natsitervehdys”-kohu perussuomalaisten ympärillä sai puolueen eduskuntaryhmät keskiviikkona repeämään lopullisesti erilleen.

Perussuomalaisten uusi puheenjohtaja Jussi Halla-aho syytti eilen keskiviikkona Uusi Vaihtoehto -ryhmän varapuheenjohtajaa Tiina Elovaaraa Jyväskylän perussuomalaisten puoluekokouksessa otettujen kuvien tahallisesta vääristelystä.

Halla-aho kuvaili IS:lle Elovaaran toimintaa ”todella törkeäksi ja hävyttömäksi”.

– Elovaara on täysin keinoja kaihtamaton ihminen, Halla-aho sanoi.

Jussi Halla-aho on ilmaissut tyytymättömyytensä Tiina Elovaaran toimintaan.

Elovaara sanoi tiistaina Ylen A-Studion lähetyksessä, että Jyväskylän perussuomalaisten puoluekokouksessa olisi lauantaina nähty Halla-ahon puheenjohtajuuden varmistuessa käsitervehdyksiä, jotka eivät sovi tapahtumaan.

Halla-ahon mukaan valokuvista käy selvästi ilmi, että ihmiset ovat nostamassa käsiään äänestystilanteessa.

– Kuvat ovat eri päivältä, kun mitä Elovaara antaa ymmärtää. Ne eivät liittyneet minun valintatilanteeseeni millään tavalla, Halla-aho sanoo.

Eilen keskiviikkona työmies Matti Putkonen kertoi, että uuden Uusi Vaihtoehto -ryhmän puheenjohtajien käsitervehdys-väitteistä on tehty rikosilmoitus.

Halla-ahon käsitys oli, että rikosilmoituksen ovat tehneet henkilöt, jotka esiintyivät puoluekokouksessa otetuilla videoilla ja kuvissa.

Elovaara kommentoi asiaa sanomalla, ettei tiedä, mihin rikosilmoitus voisi kohdistua.

Tästä kuvasta nousi kohu.

– En ole kutsunut ihmisiä natseiksi. En ole missään vaiheessa käyttänyt sanaa natsitervehdys, tämä oli A-studiossa toimittajan käyttämä termi, Elovaara sanoo.

Työmies Putkosen mukaan Elovaaran väitteet loukkaavat ihmisarvoa, sillä kuvaan joutuneet henkilöt olivat selvästi tunnistettavissa ja he olivat myös saaneet vihapostia kohun seurauksena.

– Se on kuvissa esiintyville ihmisille varmasti todella ikävä tilanne. Mutta heilläkin on poliittinen syy loukkaantua. Tunteet ovat pinnassa puolin toisin, Elovaara sanoi IS:lle.

Välejään Jussi Halla-ahoon Elovaara kuvailee tällä hetkellä niukasti asiallisiksi.

– Itse olen ollut puolueessa mukana vuodesta 2006. Jussia alkoi näkyä enemmän vähän sen jälkeen kun aloitin. Meillä on aina ollut asialliset välit, hän sanoo.

– Pariin otteeseen halasinkin Jussia viikonlopun puoluekokouksessa, Elovaara sanoo.

Tiina Elovaara kuvailee välien Halla-ahoon olevan ”asialliset”.

Elovaaran mukaan hän ei vielä illalla tiennyt keskustelussa esille nousseen kuvan taustoja, jotka Yle sittemmin selvitti.

Lähetyksessä Elovaara kertoi, että kokouksen käsitervehdyksistä oli olemassa myös todistusaineistoa, jolla hän viittasi Twitterissä kiertäneeseen Lehtikuvan Jussi Nukarin kuvaan.

Ylen selvityksen mukaan kyseinen kuva oli kuitenkin otettu vasta sunnuntaina, kun puolueen jäsenet ottivat kantaa presidenttiehdokasta koskevaan äänestykseen.

Elovaaran mukaan kyse ei kuitenkaan ollut vain kyseisestä Lehtikuvan kuvasta.

– Sanoin tämän siksi, että olen saanut asiasta perussuomalaisen puolueen jäseniltä yhteydenottoja.

Elovaaran mukaan myös eduskunnan käytävillä oli liikkunut huhuja, joiden mukaan puoluekokouksessa oli tehty ”natsitervehdyksiä”.

Elovaara kertoi sittemmin, että kyseisistä käsitervehdyksistä on olemassa myös muuta kuva- ja videomateriaalia, jota hän myös jakoi keskiviikkona eri medioille.

Vuoden 2010 puolueristeilyltä otettu kuva Elovaarasta ja Halla-ahosta voi Elovaaran mukaan olla yksi ensimmäisiä kuvia heistä yhdessä. Oikealla perussuomalaisten entinen puheenjohtaja Timo Soini.

Elovaara kertoi Ylen lähetyksessä myös olleensa huolissaan siitä, miten Suomen Vastarintaliike, Suomen Sisu ja Hommaforum ovat olleet turhan lähellä perussuomalaisten jäseniä.

Elovaaran mukaan kansallissosialistisen Suomen vastarintaliikkeen myös jakaneen puoluekokouksen ulkopuolella lehtisiä.

– Näiden tahojen ympärillä liikkuu sellaisia toimintatapoja, joita emme hyväksy, hän sanoi.

Halla-aho kiirehtikin itse heti tiistain lähetyksessä kuitenkin kommentoimaan, ettei itse ollut nähnyt kokouksessa vastaavia tervehdyksiä.

– Jos joku sellaisia tekee, niin ei ainakaan minun hyväksynnälläni, Halla-aho sanoi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?