Perussuomalaisten eduskuntaryhmä repesi – nämä 14 kansanedustajaa jäivät ruotuun

rac

Julkaistu: , Päivitetty:

politiikka
Toimi Kankaanniemi pohtii tulevaisuuttaan.
Perussuomalaisten eduskuntaryhmästä irtosi eilen tiistaina 20 kansanedustajan joukko, joka perusti uuden eduskuntaryhmän nimeltään Uusi vaihtoehto. Eduskunnan päiväjärjestykseen kirjattiin niiden 20 perussuomalaisen nimi, jotka erosivat ryhmästä.

Eronneen ryhmän kokoonpanon voit katsoa täältä.

Kansanedustaja Arja Juvonen ilmoitti pian asian tultua julki eronneensa perussuomalaisten eduskuntaryhmästä. Myöhemmin hän kertoi, ettei kuulu mihinkään eduskuntaryhmään.

Perussuomalaisten puheenjohtajaksi ehdolla ollut Veera Ruoho vahvisti myöhemmin tiistaina iltapäivällä eronneensa eduskuntaryhmästä ja hakevansa Uusi vaihtoehto -ryhmän jäsenyyttä.

Toimi Kankaanniemi pyysi eroa tehtävästään PS:n eduskuntaryhmän puheenjohtajana tiistaina ja sen hän myös sai. Perussuomalaisten eduskuntaryhmään jäi siis 15 kansanedustajaa, joista ainakin yksi voi olla vielä eroamassa ryhmästä.
  • Katso jutun videolta perussuomalaisten ryhmään jääneiden kansanedustajien kommentteja ennen ja jälkeen shokki-ilmoituksen.
Eduskunnan sivuilla sekä Juvonen, Kankaanniemi että Ruoho lasketaan vielä perussuomalaisten eduskuntaryhmän vahvuuteen.

Jäljelle jääneeseen eduskuntaryhmään kuuluu tuore varapuheenjohtajisto eli Laura Huhtasaari, Teuvo Hakkarainen ja Juho Eerola.


Laura Huhtasaari ponnisti eduskuntaan Satakunnan vaalipiiristä. 38-vuotias ensimmäisen kauden kansanedustaja kritisoi kokoomusta ja keskustaa tekaistusta hallituskriisistä maanantaina, kun alkoi käydä ilmi, että halla-aholainen perussuomalaiset ei mahdu samaan hallitukseen keskustan ja kokoomuksen kanssa. Huhtasaaren mukaan päätös kieltäytyä hallitusyhteistyöstä perussuomalaisten kanssa oli tehty jo ennen aamun neuvotteluja.

Teuvo Hakkarainen on toisen kauden kansanedustaja, joka ennen poliitikon uraa työskenteli perheyritys Haka-Woodin omistamalla sahalla Viitasaarella. Hakkarainen on puolueen uuden puheenjohtajan Jussi Halla-ahon tavoin saanut sakkotuomion kansanryhmää vastaan kiihottamisesta.

42-vuotias Juho Eerola on toisen kauden kansanedustaja Kaakkois-Suomen vaalipiiristä. Eerola tunnetaan myös rock-bändi Suuren tuntemattoman solistina. Orkesterin raisulla musiikkivideolla esiintyminen torppasi Eerolan nimityksen Pohjoismaisen neuvoston presidenttiehdokkaaksi.

Muut perussuomalaisten eduskuntaryhmän kansanedustajat ovat Olli Immonen, Rami Lehto, Leena Meri, Jani Mäkelä, Mika Niikko, Tom Packalén, Mika Raatikainen, Jari Ronkainen, Sami Savio, Ville Tavio ja Ville Vähämäki.


31-vuotias Olli Immonen on toisen kauden kansanedustaja Oulun vaalipiiristä. Kesällä 2015 Immosen toiminta herätti närää, kun hän poseerasi uusnatsijärjestö Suomen Vastarintaliikkeen jäsenten kanssa samassa kuvassa Eugen Schaumanin patsaalla. Immonen erosi perussuomalaisten eduskuntaryhmästä samana kesänä Facebook-kirjoituksestaan nousseen kohun vuoksi. Takaisin hänet otettiin marraskuun 2015 alkupuolella.

Rami Lehto, 43, on ensimmäisen kauden kansanedustaja Hämeen vaalipiiristä. Hän on yhdessä Olli Immosen ja Jari Ronkaisen kanssa ajanut näkyvästi kerjäämisen kieltämistä.

Leena Meri, 49, on ensimmäisen kauden kansanedustaja Hyvinkäältä ja Uudenmaan vaalipiiristä. Meren ja tämän eduskunta-avustajan Petri Lehtisen erimielisyydet nousivat uutisiin toukokuussa. Lehtinen syyttää Merta työpaikkakiusaamisesta ja kunnianloukkauksesta. Meri on kiistänyt syytteet.

Jani Mäkelä, 40, on ensimmäisen kauden kansanedustaja Lappeenrannasta. Hän nousi otsikoihin kinastelustaan Helsingin yliopiston maailmanpolitiikan professorin Teivo Teivaisen kanssa. Julkisen sanailun päätteeksi Mäkelä ilmaisi ilonsa siitä, että Teivaisen työpaikka on budjettileikkausten kohteena. Mäkelä pahoitteli myöhemmin sanomisiaan ja pyysi Teivaiselta henkilökohtaisestikin anteeksi.

Toisen kauden vantaalainen kansanedustaja Mika Niikko, 50, hamusi keväällä kulttuuriministerin salkkua. Tasa-arvoisen avioliittolain näkyvimpiin vastustajiin kuulunut Niikko kaipaili maaliskuussa Yleltä positiivisempia uutisia hallituksen tekemisistä.

Tom Packalén, 47, on toisen kauden kansanedustaja Helsingistä. Hän oli yksi hallintarekisterilakiesitystä vastaan äänestäneistä perussuomalaisten eduskuntaryhmän kansanedustajista. Packalén on puhunut varovaisin äänenpainoin kovien huumeiden käytön dekriminalisoimisen puolesta.

Mika Raatikainen, 55, valittiin eduskuntaan 2015 Helsingin vaalipiiristä. Raatikainen, poliisi hänkin, joutui eduskuntaryhmänsä kurinpidollisten toimenpiteiden kohteeksi hallintarekisterilakiesityksestä äänestämisen jälkeen. Raatikainen peri Jussi Halla-ahon eduskuntapaikan tämän siirryttyä europarlamenttiin vuonna 2014.

Jari Ronkainen ponnisti eduskuntaan toisella yrittämällään Hämeen vaalipiiristä. Hollolalainen kirvesmies kertoi kyselleensä Ylen hallintoneuvostossa tietoja Yleisradion toimituksellisista linjauksista talvella. Ronkainen on naimisissa entisen kansanedustajan, Johanna Jurvan kanssa.

Sami Savio, 41, on kotoisin Ylöjärveltä. Koulutukseltaan hän on diplomi-insinööri.

Ville Tavio, 32, on ammatiltaan lakimies. Hänellä on oma lakitoimisto Tavio Law. Hän oli yksi kolmesta tasa-arvoista avioliittolakia kannattaneesta PS-kansanedustajasta. Tavio on profiloitunut myös hyvä veli -verkostojen vastustajana.

Ville Vähämäki, 38, on toisen kauden kansanedustaja Oulun vaalipiiristä. Hänen näkyvimpiä avauksiaan on kirjallinen kysymys lääkärien työskentelyn rajoittamisesta. Vähämäki halusi vuonna 2013 rajoittaa lääkärien samanaikaista työskentelyä sekä julkisella että yksityisellä sektorilla.

Uusi vaihtoehto -ryhmään kuuluvat ulkoministeri Timo Soini, puolustusministeri Jussi Niinistö, työministeri Jari Lindström, Eurooppa-, kulttuuri- ja urheiluministeri Sampo Terho, sosiaali- ja terveysministeri Pirkko Mattila. Rivikansanedustajista ryhmään kuuluuvat keskiviikkoaamun tietojen mukaan kansanedustajat Simon Elo, Hanna Mäntylä, Vesa-Matti Saarakkala, Kimmo Kivelä, Martti Mölsä, Ari Jalonen, Anne Louhelainen, Kari Kulmala, Ritva Elomaa, Kaj Turunen, Tiina Elovaara, Lea Mäkipää, puhemies Maria Lohela, Reijo Hongisto ja Pentti Oinonen.

Juttua tarkennettu klo 15.33: Packalén on ajanut kovien huumeiden käytön dekriminalisointia.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt