Supon päällikkö: ”Terrorin uhka vakavampi kuin koskaan aiemmin”

Suojelupoliisi nostaa terrorismiin liittyvää uhka-arviota.

14.6.2017 12:27

Suojelupoliisin mukaan terrorismin uhka on Suomessa kohonnut. Suojelupoliisin tietoon on tullut aiempaa vakavampia terrorismiin kytkeytyviä suunnitelmia ja hankkeita Suomessa.

– Terrorismin uhka on vakavampi kuin koskaan aikaisemmin Suomessa, suojelupoliisin päällikkö Antti Pelttari sanoi keskiviikkona järjestetyssä tiedotustilaisuudessa.

– Suunnitelmallisten terroritekojen uhka on kasvanut, Pelttari totesi.

– Emme ole kuitenkaan joutuneet estämään konkreettista terrori-iskua, Pelttari selvitti.

Suojelupoliisin päällikkö Antti Pelttari.

Hänen mukaansa muutos on tapahtunut pitkällä aikavälillä. Euroopassa viime kuukausina tapahtuneet terroriteot eivät ole siis suoranaisesti vaikuttanut uhka-arvion muutokseen.

Suojelupoliisi ottikin uuden neliportaisen tason uhkatason kuvaamiseksi. Uhkataso on toiseksi alin, eli kohonnut. Alin taso on matala. Korkeimmat tasot ovat korkea ja erittäin korkea.

Edellisen kerran suojelupoliisi nosti uhka-arviota vuoden 2015 marraskuussa. Silloin uhka-arvio oli matala.

Suurin uhka yksittäiset toimijat

Suojelupoliisin mukaan suurimman uhan Suomessa muodostavat edelleen yksittäiset toimijat tai pienryhmät, jotka saavat motivaationsa toimintaan radikaali-islamisesta propagandasta tai terrorijärjestöjen kehotuksista.

Suojelupoliisin mukaan Suomesta lähteneitä vierastaistelijoita on noussut erityisesti terroristijärjestö Isisissä merkittäviin asemiin, ja heillä on laaja suhdeverkosto järjestön sisällä.

350 kohdehenkilöä

Suojelupoliisin terrorismin torjunnan kohdehenkilöitä on noin 350. Kohdehenkilöiden määrä on kasvanut 80 prosenttia vuodesta 2012 lähtien.

– Määrällisen kasvun ohella kohdehenkilöiden sidokset terroristiseen toimintaan ovat yhä suorempia ja vakavampia. Yhä suurempi osa heistä on joko osallistunut aseelliseen konfliktiin, ilmaissut halua osallistua aseelliseen toimintaan tai vastaanottanut terroristista koulutusta, suojelupoliisin tiedotteessa lukee.

Suomi yhä kiinnostavampi kohde

Suojelupoliisin mukaan Suomesta on tullut terroristien silmissä yhä houkuttelevampi kohde.

– Tämä on hyvinkin historiallinen muutos. Ennen Suomi oli neutraali ja tuntematon. Enää tilanne ei ole tämänkaltainen. Suomi on yhä useammin osana viholliskuvaa. On suomenkielistä propagandaa. Tämänkaltainen profiilimuutos on ikävää ja historiallista, suojelupoliisin erikoistutkija Pekka Hiltunen totesi.

Poliisi yhä enemmän yleisötilaisuuksiin

Suojelupoliisi ja Poliisihallitus vakuuttavat kuitenkin, ettei suomalaisilla ole syytä huoleen. Heidän mukaansa Suomi on yhä yksi maailman turvallisimmista maista.

Kohonnut uhkataso tarkoittaa kuitenkin sitä, että poliisit näkyvät yhä useammin suurissa yleisötilaisuuksissa.

– Poliisin varautumiskyky on erittäin hyvä. Tason nousu näkyy kansalaisille siten, että näkyvien poliisien määrä lisääntyy suurissa yleisötilaisuuksissa, Poliisihallituksen poliisitarkastaja Timo Kilpeläinen sanoi.

– Emme ole kuitenkaan joutuneet estämään konkreettista terrori-iskua.

Supo nosti tänään terrorismin uhka-arviota. Supo on edellisen kerran muuttanut terrorismin uhka-arviota vuonna 2015.

Suojelupoliisin (Supo) ydintoiminta-alueita ovat terrorismintorjunta, turvallisuustyö ja vastatiedustelu. Sen tehtävä on torjua rikoksia, jotka voisivat vaarantaa valtio- ja yhteiskuntajärjestystä ja turvallisuutta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?