Puolustusvoimat ottaa käyttöön uudet keinot määritellä turvallisuustaso: ”Maailma on muuttunut”

Uudessa järjestelmässä turvallisuustaso määritellään neliportaisella järjestelmällä.

Turvallisuustasojärjestelmän käyttöönotto ja mahdolliset tason korotukset eivät merkitse sotilaallisen valmiuden kohottamista. Sitä säädellään eri järjestelmällä. Kuvituskuva.

14.6.2017 10:07

Puolustusvoimat on tästä päivästä lähtien ottanut käyttöön turvallisuustasojärjestelmän, jolla vallitseva turvallisuustaso määritellään neliportaisella kirjain- ja väriasteikolla A:sta D:hen. A on perustaso ja D on korkein taso. Värit menevät vihreästä punaiseen.

– Tällä hetkellä olemme perustasolla, kertoi turvallisuuspäällikkö Hannu Koivisto Pääesikunnasta.

Eri tasoilla tartutaan erilaisiin toimenpiteisiin, esimerkiksi vartiointia lisäämällä. Turvallisuustasojärjestelmän käyttöönotto ja mahdolliset tason korotukset eivät merkitse sotilaallisen valmiuden kohottamista. Sitä säädellään eri järjestelmällä.

Puolustusvoimat tiedottaa turvallisuustason muutoksista yhteistyötahojaan, Koivisto sanoi.

– Tarve lähti siitä, että maailma on muuttunut. Suojelupoliisi totesi jo 2015, että terrorin uhka Suomessa on kohonnut. On tullut tarve järjestellä meidän toimiamme systemaattisemmaksi, Koivisto sanoi.

Tason nosto voisi Koiviston mukaan olla tarpeen, jos Puolustusvoimiin kohdistuu selviä uhkia tai jos yhteiskunnassa tapahtuu jotain mikä edellyttää sitä. Myös Suomen ulkopuoliset tapahtumat vaikuttavat arvioon.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?